Walkera Peri drón – Mi lesz veled DJI Spark?

1_12.PNG

A Walkera Peri egy az egyben egy DJI Sparknak néz ki. Ez nem véletlen, mondhatnánk, hogy piacvezető, de valójában az EGYETLEN a saját kategóriájában, bár szokták emlegetni még a Yuneec Breeze-t, vagy a Zerotech Dobbyt is, de valljuk be, azok a fasorban sincsenek. Csakhogy az új modell nemcsak technológiailag nő az ellenlábasa fölé, de még a külcsínt is „örökölte”, legalábbis papíron. Lássuk, hogy mitől kell mindenkinek „elájulnia”.

 

Peri a Spark ellen

A Sparkot az teszi naggyá, hogy a kicsinysége és a remek hordozhatósága mellett még viszonylag jó felvételeket is készít. Ezeket az alapparamétereket kell túlszárnyalnia mindenkinek, aki a piacon teret szeretne magának hódítani. Vagyis:

  • 15 perc repülési idő
  • 1080p 30 FPS videó
  • kéttengelyes gimbal
  • 12 Megapixeles, 4:3-as képek
  • tárgyelkerülés, pozíciótartás
  • kicsi súly, hordozhatóság

3_12.PNG

Ennek a nagyobbik részét a Walkera kipipálta, 4K 30 FPS videók, 12 Megapixeles kamera, háromtengelyes gimbal, ez összességében – amennyiben a stabilizálás olyan finom lesz, mint a Sparknál – nyer a Peri, legalábbis papíron.

4_10.PNG

A kicsi súlyt és méreteket viszonylag egyszerű ellenőrizni: mivel formailag majdnem teljesen egyezik a DJI gépével, ezért különösebben nincs mit agyalni rajta. 320 gramm súly, 16x15x18,5 centiméter, vagyis igen közel állnak egymáshoz az ellenlábasok, bár a hír alanya egy picit nagyobb.

5_5.PNG

Ami a repülési időt illeti, érdekes, hogy a Peri 15 percre, a Spark 16 percre taksálja a repülési idejét, pedig a közel azonos súly mellett előbbinek 1.720 mAh-s, 3 cellás akkumulátora van. A metódus ugyanaz, alulról kel felcsattintani az áramforrást, ugyanúgy intelligens akuval megy, itt túl sok újdonságot nem fogunk felfedezni.

2_14.PNG

A tárgyelkerülési szekcióban viszont jelenleg ugyanazt a megoldást alkalmazzák, amit a Spark, lefele vizuális és infravörös szenzorok segítik a beltéri pozíciótartást, míg kültéren a GPS+GLONASS műholdakra támaszkodik, ahogyan nagyjából manapság minden modell….és nagyjából ennyi. Nincs valódi tárgyelkerülés, sőt semmi újdonság, amitől leesne az állunk.

12_1.PNG

A másik fontos szekció, amiről keveset tudunk az a szoftveres rész, elsődlegesen a stabilitás és a funkcionalitás. Meg fogtok lepődni, itt is a DJI-tól ismert kulcsszavakkal találkozhatunk: Active track, Rocket mode, Dronie mode, Helix mode, Gesture mode, Timer, Time-lapse, Panorama, Continuous shooting és így tovább. Ebből a kétharmada kapásból kihúzható lenne, hiszen ez mind „koppintás”, de ha jól működnek, kit érdekel.

8_4.PNG

Ami a hatótávot illeti, itt is két távirányítóval trükközik a gyártó. Van egy DJI-hoz hasonló összecsukható és egy Lenovo Yoga-szerűen összecsukható darab - a Devo A8 – a híres Devo sorozatból, amelyet évek óta sokan használnak nagy megelégedettséggel. Ez utóbbinak beépített kijelzője is van, míg előbbi a szokásos okostelefonos megoldással operál. Mindkettő esetében 1 kilométeres hatótávot és 1080p élőképet ígérnek, ami übereli a konkurencia "720p-jét”.

9_2.PNG

Egyetlen dolog aggaszt csak, hogy éles helyzetben felvett repülési videót nem láttam még. Ezt összevetve a Walkera eddigi hírnevével – amelyet hol bukták, mint például a Walkera Vitus, hol sikertörténetek, mint a racer vonal szegélyeznek – azért nem merném teljes mértékben letenni a gép mellett a hitemet, még akkor sem, ha állítólag 500 dollár körül érkezik a távirányítós modell, ami szintén alávág a konkurenciának.

Címkék: hirek, Hírek