Hubsan H501M drón teszt – Hubsan kivonat

img_1523.JPG

A Hubsan H501M a legkisebb modell a gyártó brushless palettáján, valójában egy kivonata a sokkal nagyobb Hubsan H501S és Air modelleknek. A kérdés az, hogy az alacsonyabb, 33.000 forint körüli árba mi fért bele a két nagyobb drón funkcionalitásából, illetve hogy milyen hardvereket sikerült átmenteni.

Hubsan H501 M - 33.000 Ft

 

Hubsan H501 M kicsomagolása

Érdekes fejlődési utat jár be a Hubsan. Külső szemlélőként azt mondanám, hogy jól megy a cégnek, folyamatosan hozza ki a jobbnál jobb modelleket, erről nemrég cikket is írtam. Nagyon ígéretes amit csinálnak, nem mondom, hogy DJI szintű a technológiájuk, de ebben a közepes ársávban eléggé patent termékeket dobnak a piacra.

img_1509.JPG

A Hubsan H501M ezek közül a legolcsóbb bár ez a dobozoláson semmilyen szinten nem köszön vissza, sőt mintha a nagyobb modell képét látnánk a „címlapon” ugyanis azt árulják feketében, míg ezt szürkében, de a különbség olyan csekély, hogy szinte észrevehetetlen. Valahogy ez a fakó ruházat már utal arra, hogy a gépből is kimaradt néhány dolog.

Minőségre nagyon hasonló a H501 S-hez, de valahogy mintha egy fokkal olcsóbbnak tűnne, pedig biztos vagyok benne, hogy emiatt nem gyártottak új műanyagnyomó profilt, szóval szinte 100%, hogy az alkatrészek ugyanazok. Ellenben a motorok változtak és brutálisabbak lettek, a kamera modul viszont elvesztett némi felbontást, 720p-t kapunk az eddigi 1080 helyett. Minden más azonos, a remek kar végi LED-ek, a kellemes kinézet és a halk működés is.

Az applikáció sem változott, pont ugyanazzal a szoftverrel érkezik, mint a H216A vagy a H501S/Air, ellenben az előző modelltől megörökölte a távirányítót, ami azért fura, mert először kapcsolódnunk kell hozzá Bluetoothon, majd utána épül ki a WiFi kapcsolat. A kontroller minősége is elfogadható, egy fokkal gagyibb, mint a H501 Standard modellé, míg az Advancednél sokkal egyszerűbb, de ez belefér az árba, még ez is sokkal több, mint amit a konkurencia tud.

 

Hubsan H501 M applikációja és a távirányítója

Mondhatnám azt, hogy a H216A drón tesztjében mindent megtaláltok, ami ide vonatkozik, de hát akkor meg minek írom ezt a cikket nem igaz? Azért rövidebbre fogom, mint ahogyan szoktam. A programban sok kivetnivalót nem találtam, stabil, mint egy bazaltszikla, sok mindent tud, és pofonegyszerű használni, majdnem olyan intuitív, mint a DJI GO applikáció, azt leszámítva, hogy az még egyszerűbben kezelhető, mint ez.

Körben láthatjuk a vezérlőkávát, alul a számtalan telemetria adatot, amit a gép számunkra visszaír a képernyőre. Bal oldalon az alapvető repülési módokat variálhatjuk, itt gyorsan ki is térnék arra, hogy mit sikerült a készítőknek leprogramozniuk:

  • automatikus fel- és leszállás
  • útvonalrepülés
  • headless mód
  • automatikus visszatérés
  • panoráma mód, ami egy változó rádiuszú kör
  • követés, ahol a távirányító helyzete a mérvadó
  • térkép variálása, háromféle nézet között

sdsdsd.PNG

A beállításokban pedig mindent aprólékosan felparaméterezhetünk, kezdve a maximális magasságon át az RTH működéséig, szóval tényleg kiváló az app. Egy dolgot tudnék felróni neki, ez igazából a távirányítóra és a programra egyaránt vonatkozik, a macerás párosítási folyamatot.

htb1f86adzni8kjjssziq6z8qpxah_jpg_640x640q90.jpg

Ezzel át is lendülhetünk a kontrollerre, ami egy közepesen toy-grade darab, nem rossz, de azért kiesett belőle néhány dollár az előző verziókhoz képest. Mindenhol piktogramokat találunk, ami teljesen egyértelműen elmagyarázza, mi mit csinál. Fel- és leszállás, RTH, kamera és fényképezés, mind jelekkel ellátva. Az egyetlen rejtély a jobb oldalon elhelyezkedő nyilak, amik jelenleg nem csinálnak semmit, későbbi kameramozgatásra vannak fenntartva.

113.PNG

A távirányító közepe ráadásul kihajtható, ide jön az FPV képet biztosító okoseszközünk, de azért látható, hogy nem egy szabaduló szoba jellegű rejtélyt kell megoldanunk a használat során. Toljuk bele 4db 3A-s elemet és már mehet is a móka. Érdekesség, hogy a frissítési port is az elemek alatt helyezkedik el, és egyes modellek esetében mindenféle tartalmat szedhetünk le a gyártói honlapról, szóval a support meglehetősen jól működik.

 

Hubsan H501 M tesztje

Első dolog a kalibrálás, hiszen ez egy GPS alapú drón, és ha nem a salsa tánc mozgását akarjuk a levegőben látni, jobb, ha minden ki- és bekapcsolás után így teszünk. Ugyanez igaz a telefon-távirányító-drón párosítására is, amit az applikáció „setup” részében tehetünk meg.

Ami egyből feltűnt, hogy a motorok eléggé bikák, ami sok esetben jól jön, ellenben egy kameraplatform esetében én a stabilitásra szavaznék, de biztos, hogy a levegő túrását sokan fogják élvezni. Ez ellenben nem tesz jót a kameraképnek, hiszen a gép így csúnyán berántja az orrát, ami a videókon is látszik.

Ráadásul a kamerakép sokkal hitványabb, mint az 1080p-s variáns, igaz, nem is kamuznak, mint a JJRC X3 Pro esetében. Szerintem ez a HD kép nem sokra jó, nagyon erőteljes kompromisszum egy olyan helyen, amit pont nem egy kamerázós gépnél akarunk megkötni. Ezt tetézi a szerintem nem elég pontos, ellenben stabilan ugyanolyan pozíciótartás.

A gép ugyanis kicsit mozog, olyan 1 méteres kitéréssel, ami még nem lenne sok, de mivel gimbalja nincs, így minden ilyen probléma halmozottan meg fog jelenni ott, ahol nem szeretnénk. Ugyanez igaz a képekre, a színek, a részletesség sem ostromolja az egeket.

ht005-relay.jpg

A harmadik gyenge pont, a 720p képátvitel, ugyanis a WiFi technológiának köszönhetően nagyjából 50-70 méter után megszakad, de minimum szaggat. Ez azért érdekes, mert a Hubsan H501M hatótávja legalább 300 méter, ami önmagában igaz is, csak éppen a kép nem fogja követni. És itt jön az első trükk, amitől felborul az olcsó és jó ár-érték arány gondolata: a Hubsan saját maga is ajánlja a HT005 WiFi erősítőt, amivel 3-500 méteres hatótáv is elérhető -, ami 53 dollárba kerül.

1_1_1.jpg

Gyors számolgatással az alábbiak jönnek ki: gép+erősítő 133+53=186 USD, míg a Hubsan H501 Air 210 körül kapható, vagyis a különbség nincs 25 dollár. Ez utóbbi szettben viszont van WiFi relay modul, vagyis durván 5.000 forintos felárért kapunk egy ugyanilyen gépet, aminek 1080p kamerája van, azonos szoftvere, képes 5.8 Ghz-en analóg jelet sugározni, vagyis igencsak meggondolandó, hogy azt a gépet vásároljuk meg, és ne ezt. Azonban ezt egy Xiaomi WiFi extenderrel is ki lehet váltani, ahogy azt a Youtube-on is bemutatták páran, ami 11 dollár és akkor bizony "már a pénzünknél vagyunk".

img_1518.JPG

Az üzemidő remek, a 2.700 mAh-s, 2 cellás akkumulátor megegyezik a testvérmodellekével, ami papíron 20, a valóságban 17-18 percet jelent, de én konkrétan untam a céltalan barangolást vele, lévén témám nem nagyon akadt, amit ennyi ideig tudtam volna videózni. A feltöltés olyan 2-3 órát vesz igénybe, ez kb. a normális idő buta töltővel, a csatlakozó banándugó, szóval nem árt, ha beszerválunk egy XT60 végű átalakítót, praktikussági okokból.

 

Összegzés

Ha Dr. Moreau drónokat tervezett volna, ez lett volna az egyik életképes hibridje, ami a nagyobb és a kisebb testvér technikáját is magába olvasztotta. Sajnos a kameraképességek és az FPV hatótávolság bizony hagy némi kívánnivalót magával, de ez utóbbira van megoldás. Ezt kompenzálja a hosszú üzemidő, az erős motorok és a kiváló applikáció, amit az alacsony ár tetéz.

Ettől még véleményes, hogy érdemes-e megvenni a Hubsan H501 Air –t, vagy sem. Abban ott van a WiFi erősítő, viszont elveszítjük a távirányítót, ellenben azt utólagosan is kiegészíthetjük a kontrollerrel. Nehéz döntés, de ettől még a Hubsan H501M nem rossz gép, csak az alacsony ár nemcsak szűk pénztárcát, hanem kompromisszumkészséget is megkövetel.

 Előnyök  Hátrányok

 + GPS stabilizált
 + nagy hatótáv
 + hosszú üzemidő
 + telemetria
 + kiváló applikáció
 + 720p élőkép
 + WiFi relay-jel 300 méter hatótáv
 + remek LED-ek

- sok rezgés a kamera képen
- gyenge kamera, nincs EIS
- WiFi hatótáv gyenge, a kép szaggat
- lehetne pontosabb a GPS
- fölöslegesen erős motorok

A drónt itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). EU Expresszel szállítással nem kell vámot és ÁFA-t fizetni:

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz rá egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.