DIY UFO FPV szemüveg - olcsó, mégis jó

5717ae70530d4_358750b.jpg

FRISSÍTVE: 2016.06.15  19:00 elírások javítva, köszönet Tszkr-nek

Sikerült végre a több mint két hónapja megvett FPV szemüveget kipróbálnom (nem vagyok egy nagy FPV menő na). Ahogy az a nevében is benne van, a termék komplett, de részegységeire szétszedett állapotban érkezett meg, szóval az ember nyomhatja vele a felnőtt legót. Nem túl bonyolult egyébként összerakni, tehát senkinek nem kell emiatt kétségbe esnie, nyugodtan megrendelhető. Ami viszont fontos, hogy kb. 1.5 hónapja ebben a 25.000 Ft-os árkategóriában ez volt az egyetlen olyan szemüveg, aminek állítható volt a fókusztávolsága és 800*480-as felbontása volt, vagyis akkor nem nagyon volt más alternatíva arra, hogy olcsón, egy elfogadható szemüveget szerezzek be. Az olcsóság kérdését egyébként az döntötte el, hogy a megvétel előtt nem sokkal repültem egy Fatshark Dominatorral (V3 talán?), ami 100.000 Ft körül van és nem éreztem azt az átütő erőt, amitől az 100 rongyba kerülne (jó, azért nagyon kompakt, szépen fekszik fel az arcra, van hűtése, akkumulátor tartója, stb.).

A másik alternatíva az lett volna, hogy ha egy Quanum szemüvegre megyek rá, de ebben nem volt vevő, vagyis azt külön meg kellett volna rendelnem, illetve inkább nevezhető a "szemüveg" sisaknak a méretei okán. Engem egyébként a Minions filmből Stuartra emlékeztet. Annyira takarja az ember arcát, hogy egy Quanum FPV Gogglevel simán menők lehetünk egy rave buliban, a lenti képet egyébként a "How to create the perfect Rave outfit" címszó alatt találtam.

Ehhez képest a DIY UFO igencsak szolidnak mondható kinézetre, bár az elejére felragasztható Vasember matrica visz a dologba egy kis gyerekkori retardáltságot. Ami meglepett, hogy a szemüveg kényelmes, egyáltalán nem nyomja az ember arcát. A pántját leginkább az SJCAM fejpántjához tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy ez egy tépőzárral akkor is állítgatható, amikor a fejünkön viseljük, ami igen praktikus.

A másik, ami a vásárlásnál kardinális kérdés volt, hogy lehessen állítani a fókusztávolságot. Ez tulajdonképpen be is jött, illetve nem is. A szemüvegesek alapvetően nem nagyon tudnak mit kezdeni a fix fókusztávolságos szemüvegekkel, viszont én nem vagyok az, ennek ellenére azt gondolom, hogy nem baj, ha ezt a saját fejünkre /szemünkre szabhatjuk. Ez, mint utólag kiderült, igen okos ötlet volt, ugyanis ahhoz, hogy én jól lássam a képet, teljesen ki kell tolnom a fókuszt (igazából az egész kijelzőt), amit egy fehér, mechanikus tekerentyűvel tehetünk meg. Ebben nincsen nagy mágia, a szemüveg fizikailag eltolja a teljes LCD panelt, így nagyobb távolságon tudunk fókuszálni a szemünkkel.

Mivel a csomagot szétszedett állapotban kapjuk, ezért gyorsan nézzük is át, mi van benne:

  • 1 db szemüveg váz
  • 1 db LCD panel
  • 2 db FPV antenna, egy lóhere (cloverleaf) és egy lapos (array vagy circular) verzió
  • 1 db  FPV vevő (ennyivel tud többet, mint a Quanum)
  • 1 db panelállító nyák, 3 potméterrel
  • igen rövid leírás
  • 1 db velcro
  • 1 db vasemberes matrica
  • néhány kábel az összedugáshoz

Az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy ki kell terítenünk az alkatrészeket egy asztalra, hogy lássuk, minden megvan-e. Nyissuk ki a szemüveg front paneljét, amelyet középen egy mágnes tart, ez hivatott zárni és nyitni a szemüveg elejét. Nekem ez a mágnes kb. a 3. kinyitásra kijött, ezért beragasztottam a helyére. Láthatjuk, hogy a szemüveg frontjának két szélén van 1-1 mágnes, amely a kijelzőt hivatott a helyén tartani. Ezek azonban olyan brutálisan vonzzák a másik felüket, hogy nem egyszerű odailleszteni a kijelzőt úgy, hogy az jó pozícióban legyen, ezért ezt egyelőre ne is tegyük meg. Leírom ide az összeszerelés lépéseit, de alatta két videót is leközlök, hogy aki vizuálisabb típus, az se szenvedjen hátrányt.

  1. csatlakoztassuk a kijelzőhöz az FPV vevőt és a potmétert. Nem tudjuk elrontani, ugyanis a csatlakozók csak egy irányból dughatóak fel az eszközökre. Arra figyeljünk, hogy a sárga-fehér-piros kábelekkel ellátott csatlakozó felel a képátvitelért, míg a fehér-piros-feketére kell dugnunk a tápot, DE MÉG NE TEGYÜK MEG
  2. tekerjük fel a vevőoldalra az antennát, én a lóhere alakút preferáltam
  3. vegyük elő az FPV-s gépünket, tekerjük fel arra is az antennát, majd kapcsoljuk be, hogy legyen adás (illetve nézzük meg, hogy a DIP switchek hogyan vannak beállítva, ez majd később lesz fontos)
  4. dugjuk bele a szemüveg tápcsatlakozóba a 2S akkumulátorunkat az alábbi módon: mivel 3 vezetékből áll a szemüvegoldali csatlakozó, az akkumulátor tápja azonban csak KETTŐ kábel, ezért nézzük össze a színeket, nehogy fordítva dugjuk fel és nyírjuk ki a szemüveget (ez egyébként azért érdekes, mert maga a szemüveg leírása azt mondja a neten, hogy 2-4S akkumulátorral is meghajtható, de én csak 2S-el próbáltam és a csatlakozóba méretre is csak a piros JST csatlakozó megy bele)
  5. Ha van kép, akkor látjuk, hogy működik a szemüveg, kezdjük az összerakást azzal, hogy a két mágneshez illesztjük a kijelzőt és a két fémtartót. Én a megfelelő pozíció megkeresése után egy alkoholos filctollal feljelöltem, hová kell esnie a füleknek, majd kivettem a kijelzőt
  6. A jelölés alapján pillanatragasztóval ragasszuk fel a füleket, majd óvatosan illesszük a mágnesre a fémlapokat és a kijelzőt
  7. tegyük a szemből bal oldalon található kétoldalú ragasztóra a potmétert, illetve jobbra vezessük ki a tápkábelt
  8. ragasszuk fel a velcro egyik felét egy akksira, míg a másik felét a szemüvegre. Tegyük rá az akksit, majd csatlakoztassuk a szemüveg betáp kábeléhez, figyelve a polaritásra. Kész is vagyunk mehet a móka

 A szemüveg felbontása 800*480, ami egészen jó. Nekem azonban a legkülső állásban is túlságosan közel van az LCD kijelző, ezért egy kicsit hányingerkeltő érzést nyújt a gyors képváltozás, de ezt azért még megvizsgáljuk éles tesztekkel is. 

Ami viszont nem tetszett, hogy ellentében a konkurenciával, itt külön az akkumulátor fogadására nem alakítottak ki helyet. A Quanum pl. a szemüveg oldalára teszi, míg a Fatshark a pántra. A DIY UFO esetében azt javasolják, hogy tegyük a szemüvegen belülre, az LCD kijelző mögé, de szerintem ez nagyon nem javasolt. Egyrészt a fókusztávolság állítása közben beakadhat a mechanikába, másrészt elnyomhatja a szemüveg legérzékenyebb részét, az LCD kijelzőt. Én kint helyeztem el, ahová éppen odaér a tápkábel, mert itt a legkönnyebb feltenni és leszedni, illetve az élet majd megmutatja, mennyire lehet így használni a szemüveget. Az akksi súlyát mindenesetre egyáltalán nem lehet érezni, tehát a szemüveg viselése ettől semmivel sem lesz kényelmetlenebb.

A csatornakiosztásról ejtenék néhány szót, mert ez elsőre nem biztos, hogy annyira egyértelmű lesz. Az FPV szemüvegeken - mármint a drágábbakon - szokott lenni egy automatikus csatornakereső funkció, így bárhova belőhetjük az vevőt, az elvileg magától rátalál. Na ez a funkció nincsen a DIY UFO-ban. Azért csak elvileg, mert ebben az esetben feltételeznünk kell, hogy az adónak és a vevőnek is van egy olyan közös tartománya vagy csatornája, amelyen az egyik adni, a másik pedig venni képes. Ahhoz hogy ezt ki tudjuk találni viszont kell két táblázat, amelyet össze kell néznünk, ahol meg kell találnunk legalább egyet a közös pontokból. 

Aki nem készül a pornóiparba és nem akar bizonyos orális műveleteket órákon keresztül kitartóan gyakorolni, az első lépésként szkennelje be a DIY UFO-hoz adott 1 oldalas tájékoztatót, ugyanis pl. a Banggood oldalán SEM találtam meg a csatornakiosztást. Mivel mind az Emax Nighthawkom, mind a DIY UFO tud 32 különböző csatornát és ezek véletlenül sem logikusan fedik egymást, ezért egy darabig elnyomkodhatjuk a DIP switcheket és a beállító gombokat, míg egy olyan random konstelláció összejön, ami képet is fog produkálni. A lenti két táblázatban láthatjátok, hogy mit kell eltalálni ahhoz, hogy jó legyen a csatornakiosztás:

DIY UFO FPV SZEMÜVEG

SÁV/CSAT  CH1 CH2 CH3 CH4 CH5 CH6 CH7 CH8
FR1 5654 5665 5685 5705 5885 5905 5925 5945
FR2 5740 5760 5780 5800 5820 5840 5860 5860
FR3 5725 5745 5765 5785 5805 5825 5845 5865
FR4 5733 5725 5771 5790 5809 5828 5847 5866

 

EMAX NIGHTHAWK 280 PRO

SÁV/CSAT CH1 CH2 CH3 CH4 CH5 CH6 CH7 CH8
FR1 5845 5845 5825 5805 5785 5765 5745 5745
FR2 5752 5752 5771 5790 5809 5828 5847 5847
FR3 5740 5760 5780 5800 5820 5840 5840 5840
FR4 5740 5760 5800 5800 5820 5840 5840 5840

Ez persze csak egy példa, nem néztem össze az összes kombinációt, de nem is ez a lényeg, hanem hogy van egyezés. A csatornakiosztást a kinyitott szemüveg jobb oldalán lévő vevőn lévő gomb megnyomásával tudjuk váltani. Ha 1.5 másodpercnél tovább nyomjuk, akkor frekvenciát (FR), ha ennél rövidebb ideig tartjuk rajta a kezünket, akkor csatornát fog váltani a vevő (CH). Ezt addig kell játszanunk, amíg el nem érkezünk az adó oldali frekvenciához, ekkor kell látnunk a kijelzőn a képet.

A fenti képen demonstráltam az eredményt egy festménnyel, amelyet a gép előtt helyeztem el. A második és a harmadik képen látható, hogy a még össze nem rakott szemüveg kijelzőjén megjelent a festmény, bizonyítva, hogy az eszköz működik.

Azóta voltam kint vele repülni és nem rossz a cuccos. Egyáltalán nem csúszik a kép, szép egyenletesen lehet vele repülni (csak én nem tudok:D), szerintem semmivel nem rosszabb, mint a vetélytársak. Az, hogy az ár tartalmaz egy FPV-vevőt is, különösen vonzóvá teszi a dolgot, de persze ez lehet akár hátrány is. Összehasonlítva a legnagyobb vetélytársával, a Quanum V2-vel, ami nagyjából árban is ugyanott van, ahol a DIY UFO, az alábbiakat lehet elmondani:

+ a DIY UFO egy fokkal kényelmesebb és könnyebb beállítani a pántot menet közben
+ jobban néz ki
+ állítható a fókusztávolsága
+ van beépített vevője
+ két antennával jön gyárilag

- a Quanum V2-nek jobb a fejpántja, tartalmaz akkumulátor tartót, míg a DIY UFO nem
- bár FPV vevő nincs a Quanumban, van kialakítva neki helyt, tehát ilyen értelemben flexibilisebb
- a Quanum V2-nek jobb a fényvédettsége a nagyobb méret miatt

Összességében véve, szerintem mind a két szemüveget meg lehet venni, de biztos vagyok benne, hogy sok embert idegesíteni fogja a Quanum V2 bumfordisága, hiszen viszonylag kevesen szeretnek úgy FPV-zni, hogy egy Arctámadóval kell küzdeni az Alien filmekből. Cserébe viszont bénább a fejpánt, hogy ne legyen már azért olyan jó.

Valószínűleg megvenném a DIY UFO-t újra, de mivel heti szinten jönnek ki új termékek, azért elgondolkodnék az alábbiakon is:

  • Eachine EV800 800*480-as felbontással és beépített vevővel, racebanddel, 21.000 Ft-ért
  • Eachine Goggle One Full HD! felbontással, beépített vevővel, 41.000 Ft-ért (kíváncsi vagyok, mi lesz a baja...mert túl szép, hogy igaz legyen)
  • Quanum V2 Pro EU raktárból, 52 EUR-ért
  • Quanum Cyclops Hobbykingtől /köszönet Mironnak/
  • Walkera Goggle 4 /köszönet Gábornak/