Flysky FS-i6S távirányító teszt - minőség, alacsony áron

1453433672361234.jpg

UPDATE: 2016.11.16. GEARBEST levitte az árát a távnak 59 USD-re

A Flysky FS-i6S az a távirányító, amire azt ígérte a Flysky, hogy megváltoztatja az eddig róla kialakult képet. Azt gondolom, ez részben sikerült is, hiszen a Flysky eddig a szegény ember Frsky Taranisa volt. A Flysky volt a távirányítók iparosa, semmi extra, repül, olcsó, lehet már egy picit állítgatni és nem kell érte többet fizetnünk, mint amennyi még igazán fájna (azért persze a Flysky Fs-i10 nem ez a kategória). Az i6S NEM a sima i6 utódja, azt hivatott leváltani, de a Flysky háza táján nagy a tülekedés, jön is az új i6X, ami egy szoftver frissített i6, remélhetőleg azt is be tudom majd mutatni.

 

Tesztüzem

A Flysky FS-i6S sok tekintetben szakít a hagyományokkal. Az egyik nagy különbség az előző vonalas i6-hoz képest, hogy ez érintőképernyős, vagyis a menüt már nem gombbal kell nyomkodnunk, hanem egy kijelzőn kell érintenünk. A kinézet egy az egyben a DJI távjait próbálja másolni. Aki fogott már kézben DJI Phantom 3 távot, annak visszaköszönhet a színösszeállítás, a gombok formája, az oldalsó puha műanyag és a kellemes, hűvös alumínium kapcsoló. Az biztos, hogy az i6S sokkal komolyabb, profi táv benyomását kelti (persze távolról sem az). A doboz ráadásul tartalmaz mindig valamilyen vevőt is és egy tartót a megjelenítőeszköznek. 

Engem ez utóbbi ihletett meg, fel is pattintottam a távra és tökéletesen működik, stabil, mint a beton, jól tartja a bele helyezett megjelenítőt. Amit már kevésbé szerettem, az a széttolhatósága, egyszerűen rossz érzés széthúzni, nem nyílik ki olyan szépen, mint a DJI távokon. Egy telefon még belemegy, de egy nagyobb tabletet már csak pajszerrel tudnánk beleerőszakolni, az pedig nem nagy barátja az elektronikai eszközöknek.

Érzésre a gimbalok ugyan azok, mint a Flysky FS-i6-ban, ez egy picit csalódás, de ha rápillantunk az árcédulára, akkor láthatjuk, hogy ez a két táv igen csak közel esik egymáshoz. Aztán utána olvastam és kiderült, hogy az FS-i6S gimbaljának felbontása 4096, míg az FS-i6-é csak 1024 és ez a levegőben is érződik. Akinek ez sem elég, annak is van megoldás, hiszen biztosan sokan tudjátok, hogy a Flysky testvérmárkája a Turnigy, ami a Hobby King saját márkás terméke és ők nagy mágusok a különböző alkatrészek kicserélésben. Ilyen A Turnigy TGY-i6S, ami egy Flysky FS-i6S, kicserélt gimbalokkal. Ezek állítólag jobbak, mint a sima, de ki tudja, vagy igaz vagy nem (a Hobby King oldala éppen az összeomlás szélén van, jól sikerült a design váltás, azóta kb. semmi nem működik, szóval egyelőre nem merek onnan rendelni).

Visszakanyarodva a tesztalanyhoz, sok minden változott és sok újdonsággal kell számolni. Mivel az én Flysky FS-i6e-m megkapta a 10 csatornás szoftverfrissítést, ezért mi most ezzel hasonlítjuk össze, hiszen ez egy ingyenes frissítés, bárki felteheti.

 FUNKCIÓ  Flysky FS-i6  Flysky FS-i6S
 2 állású kapcsoló  3  2 
 3 állású kapcsoló  1 (SWC)  2 (SWB-C)
 potméter gimbalhoz  2  2
 csatorna PWM-ben  10  10
 csatorna PPM-ben  8  8
 modellmemória  20  1(5)*
 képernyő  hagyományos  érintőképernyő
 gimbal felbontás  1024  4096
 timer  nincs  van (2 db)
 módválasztó  vezérlő oldali  táv oldali multi
 gombok a hátfalon  nincs  2

 * Az április 7-ei Firmware update után már a táv képes 5 modell memóriát kezelni. A gyári 1 db! modellmemória igen szánalmas húzás volt, főleg, hogy az elődmodell is már 20-al rendelkezett.

Én személy szerint telefonokban is visszasírom a gombos "kijelzőt" mert azokon sokkal jobb volt gépelni, egy kicsit ez igaz az új érintőképernyőre is. Jól néz ki, csini, de a funkcionalitása szerintem jobb a gombos verziónak. Amit még felfedezhetünk, hogy a táv elején 2 db - az SW B és az SW C - 3 állású kapcsoló helyezkedik el, a gimbalhoz tartozó potméterek a vállra kerültek. Azt is felfedezhetjük, hogy nincsenek trim gombok a front panelen, ezt majd a menüből lehet állítgatni, mint ahogy a vevő bindelést is.

Ha már a menünél tartunk, a fenti funkciógombok hiánya miatt újabb almenüket kellett nyitni. Szerencsére nem csak ennyi az újdonság, hanem ennél sokkal több. Azokat a menüket nem vesézem ki, amelyek nem változtak, mert nem akarom újra írni az Országh-Magay angol szótárat menünevekből. Az újdonságokon azért fussunk át, hiszen abból is van elég.

Timer:  A kijelző bal felső részén láthatunk két stoppert, aminek az indítását és a nullázását felprogramozhatjuk két kapcsolóra. Mire jó ez? Pl. repülési időt remekül lehet vele követni, akár több modellen is, illetve akkukat hasonlíthatunk össze.

Subtrim: mivel a trim gombok a fronton megszűntek, ezért ezt most már egy belső menüből tudjuk állítgatni.

Bind: ez a kapcsoló is a menübe került, ez annyiban előnyösebb, hogy látjuk ténylegesen a folyamatot, nem pedig csak megnyomjuk és imádkozunk, mint a sima Fs-i6 esetében, bizonyos esetekben.

Modell választó kapcsoló mix: nagy kedvencem, a jobb minőségű ház, a nagyobb gimbal felbontás mellett többek között ezért a funkcióért érdemes megvenni a távot. A kijelző jobb felső részén láthatjuk a kijelzőn a gombokat, amelyekkel a módválasztó kapcsolókat konfigurálhatjuk. Ebben az a zseniális, hogy most már több kapcsolót kombinálhatunk egyszerre vagyis 2 db 3 állású kapcsoló esetében 9! különböző repülési módot programozhatunk fel a távra, ami igen nagy királyság.

Failsafe minden csatornára: ezt a Flysky Fs-i6 nem tudta még firmware frissítés után sem, ez megoldódott, mind a 10-re beállítható.

Sajnos a videó nagyon sötét lett, ezért elnézést, mondanám, hogy újra elkészítem, de mivel ez egy kölcsön táv volt, ezért ezt most nem tudom megtenni, de igyekszem majd pótolni a későbbiekben. Betettem két angol nyelvű videót is,  ami jobb minőségű, akit nem zavar az idegen nyelv, az nézze meg azokat is. A sajátomat használjátok egyelőre Podcastként, ha másra nem jó.

 

Összefoglaló

Az új modellek szinte mindig jobbak, mint a régiek és ez most sincsen másképp. Az újabb Flysky táv mindenben lépett előre, jobbak a szolgáltatásai, jobb a minősége, okosan átrendezték a menüt és az új funkciók is könnyebbé teszik repüléseinket. Mivel a két termék nagyon közel van egymáshoz, ezért nem látom értelmét annak, hogy a régebbi távot vegyük meg a Flysky Fs-i6S helyett.

A távot itt vásárolhatjátok meg:

Az árak időszakosan változhatnak, köszönhetően az akcióknak és az árfolyamváltozásnak!

 Előnyök

 Hátrányok

 - olcsó  - bugos channel adjustment menü?
 - timer  - csak 5 modell memória
 - módválasztó kapcsolók mixelhetőek  - rossz a menüben görgetni
 - 4096 felbontású gimbalok  - nincs hozzá manual
 - 2 db 3 állású kapcsoló  
 - 2 db hátoldali gomb
 - sokkal jobb fogás és minőség
 - bind menüből
 - tényleges 10 csatorna
 - van középre álló gimbalos modell is
 - monitortartó az árban