Gellérthegyi tesztrepülés, Nihui U807, WLtoys V686G- Napló bejegyzés VIII.

the_garden_of_philosophy.jpg

Kint voltam ma a Gellért hegy tetején, egy kis röpködésre. Találtam egy remek helyet, ahol nagyjából 10 méterenként vannak fák, véletlenszerűen elrendezve egy 50 méteres területen, ami szerintem remek lehetőség arra, hogy gyakoroljuk a repülést. Kivéve persze, ha olyan nagy a szél, hogy ez lehetetlen vagy olyan géppel vagyunk, amit még a legkisebb szellő is úgy fúj el, mint a pinty (bár ezt senki sem tudja, milyen)

A mai repüléstesztnek 3 szereplője volt, a WLtoys V686G, a Nihui U807 és az őket felvevő SJCAM SJ4000. Mivel utóbbi kettőről teszt készül (az első esetében a tesztet kedden olvashatjátok), ezért egy olyan helyet kerestem, ahol lehet fényképezni, nincs túl messze, van jó kis gyakorló pálya, nagyobb nyílt terep és relatíve biztonságosan lehet reptetni (pl. nincsenek kutyák és nem jön oda 2 percenként valaki beszélgetni). 

Nos, a napnak több eredménye is volt, egy két vicces vagy éppen szomorú videó, egy kartörés a WLtoyson és egy talán hibás akkumulátor. 

Az első dolog az volt, ami eszembe jutott miután bejöttem, hogy milyen peches dolog, hogy a WLtoys akkumulátorai nem férnek el a Nihui hasán, oldalanként 1-2 milliméter hiányzik, hogy bele menjen az akkumulátor tartóba. Éppen ezért a nap folyamán kijöttem még egyszer repülni, hogy lássam milyenek a Nihui "menetteljesítményei" a Wltoys akkukkal a hasán.

A második dolog viszont az volt, hogy milyen retteneteset rossz anyagból van a WLtoys V686G és hogy tervezési szempontból milyen gyengén van megkonstruálva. Amit már a Wltoys nagy tesztjében is írtam, újra elő jött, a könnyen törő műanyag. Sajnos mivel a gép pocsék szélállóságról tesz tanúbizonyságot, ezért folyamatosan hadakozni kell azzal, hogy irányban tartsuk, ami nem is lenne baj, mert ez egy toygrade gép, felkapcsoljuk 100%-ra a távot és már is leküzdi a szelet. Az utolsó szöget a koporsóba az veri be, hogy a repülési paraméterei erőteljesen el lettek kalibrálva, ami az FPV kamera platformot illeti. 100% módban túl sok a pitch, ami nem lenne baj, de a nagyon magas yaw miatt a gép folyamatosan túlfordul, ami azért rossz, mert nem tudjuk fordulás közben a széllel szemben tartani. Ez a tulajdonság nagyon jól áll a Nihui U807 esetében, amit a kutya nem vesz meg kamera platformnak, ellenben a WLtoys V686G-vel, amit viszont igen (én is ezért vettem).

A másik, ami nem tetszik a WLtoys esetében, hogy a teststruktúrát úgy alakították ki, hogy a felső és az alsó műanyag rész a gép közeéptől a karok végéig egyben van. Pl. az MJX X600 esetében a karok végei eltávolíthatóak, segítve a motorcserét és a karbantartást. Már pedig általában ezek törnek el, egy lezuhanás esetén, vagyis a karbantartásra sokszor sor fog kerülni. A gép emellett magas is, a talpak miatt, amik a kamerát védik, vagyis szinte mindig úgy esik le, hogy valamelyik kar kapja az ütést. Ezzel sikerült nekem összeszedni egy kartörést, ami ilyenkor azt jelenti, hogy egy teljes felső részt kellene cserélnem (de nem fogom, megragasztom). Másik gond, a lefele nyitott fogaskerék áttétel, ami benyeli a legkisebb koszt is és ha az a kosz éppen oda kerül, ahol a motor megállt, nincs elég eleje a koszon átforogni. Ilyenkor kézzel kell segítenünk neki, mint ha bekurbliznánk egy régi autó motorját. Ez egy elég idegesítő dolog, különösen azért, mert tudjuk, hogy amikor bejövünk a repkedésből, lehet szétszedni és pucolni. Én a Wltoys V686G-t változatlanul jó vételnek tartom, de ha az időjárási körülmények rosszak - fúj a szél, esik az eső, hideg van - gyakorlatilag a repkedéssel csak a gép épségét kockáztatjuk, ráadásul a nedvesség leküzdése sem az erőssége, mert a párától szereti nem azt csinálni, amit mi kiadunk neki. Ami viszont meglepett, hogy a totálisan elázott kamera megöngyógyította magát repülés közben, ilyet utoljára Wolverinetől láttam az X-men filmekben.

Ami a Nihui U807-et illeti, nos vegyesek az érzelmeim. Először is, a repülési tulajdonságai lenyűgözőek, kész élvezet a levegőben tartani. Nagyon strapabíró, párszor földhöz vertem, gyakorlatilag sérülés nélkül kibírta. Műszaki kialakítás terén egy "abszolút érték Wltoys", alulról fedett motortartó, felülről nyitva, sokkal jobban védve a mechanikát a kosztól és a sérülésektől. Valahogy az anyaga sem törékeny, néhány földbeállás után is simán repült tovább sérülések nélkül. Ami még nagyon tetszett az a propellerek kialakítása, nagyjából parabolába lehet őket hajtani, annyira ruganyosak és amikor leesik az égről, akkor általában erre is esik rá. A propeller effektíven védi a gép többi részét a töréstől, maga ugyan el tud törni, de ezt egyszerűen levesszük, kicseréljük és huss, repül is tovább.

Ami viszont NAGYON nem tetszett, azok a megmagyarázhatatlan jelvesztések. Legalább 3-4 alkalommal egyszerűen leesett az égről, amit minimális sodródás, majd földbe állás követett. Nem hiszem, hogy én lettem volna a ludas, mert egy totál nyílt mező közepén, egyenesen haladva egyszer csak leejtette magát a földre. Ami viszont gyanús, hogy ha benyomjuk a flip gombot és nem flippeljük át a gépet (így működik a H8 mini is), után jönnek ezek a megzavarodások. Miután leesett a földre, vadul villogott és  a táv semelyik karjára vagy gombjára nem reagált. Holnap folytatom a nyomozást, mi okozhatja a jelenséget, de a gép úgy tűnik elpusztíthatatlan, tehát ha megfejtettem, simán repülünk majd tovább.