Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 4. hét

sss.jpgA hétvégi felhozatalban támadnak a törpe kopterek minden mennyiségben. Mostanában azt hiszik a gyártók, hogy a fogyasztóknak az a jó, hogy ha minél több, egyébként totálisan fölösleges és rosszul működő funkciót zsúfolnak bele egy gépbe, miközben ezek egyre kisebbek lesznek. Így jönnek létre a 2 in 1, 3 in 1, és végtelen in 1 drónok, amelyek repülnek, gurulnak, úsznak és még ki tudja mit csinálnak. A másik csapásirány az, hogy egy már meglévő gépet kicsit átkozmetikáznak, majd rányomnak egy funckiót, így lesz az eddig X modellnek hívott gépből XH mint headless, XC mint kamera és mondjuk XW mint Wifis FPV gép. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a gépeket csak így lehet piacon tartani és van is rá kereslet, de azért ezek legjobb esetben is csak "faceliftjei" az előzőeknek, semmiképpen nem új modellek. Azért szerencsére akad igazi ujdonság is, nyomjatok a továbbra.

Eachine Assasin 180: A mai sztár az Eachine Assasin, milyen beszédes a neve ugye? Az oda elrejtett számadat is sokat mond el, 180 mm motortávolságú racerről van szó. Kezdem az árral, hogy mindenki lehidaljon, 270$ vagyis 80.000 Ft, ami nem kevés. Viszont ha megnézzük, a gép 1806 2300KV motorokat kapott, 1000mAh 3S akksiról megy, tömve mindenféle jó kis funkcióval, GPS, OSD, FPV plusz a csomaghoz jár egy FPV szemüveg is, szóval jól ki lett tömve az a doboz. Üröm az örömben, hogy az Assasin is egyedi (proprietary) akkumulátort kapott, tehát vagy megvesszük a gyárit vagy bye-bye repülés. Ez elég szomorú, mert ezzel kötve vagyunk a gyártóhoz. A kinézete hát őőőő, mi ez valami fura tengeri állat? Igazából semmire sem hasonlít, mondjuk hogy egyedi. a 6A-s ESC-k azért ijesztőek egy 3S akksihoz, de mivel 4 inch csak a propeller, ezért valószínűleg ez is elég. A vezérlő Naze 32, intergált barométerrel. A slusszpoén, hogy ez egy ARF verzió, vagyis ehhez nem jár táv és vevő, ami alsó hangon is 15.000 Ft plusz költséget jelent. Szerencsére árulják RTF verzióban is 100.000 Ft-ért.

Fayee FY805: A nanokopter tenger egyik új szereplője, nano hexakopter. Ez tényleg az, nem 10 centis, hanem 4.5, szóval ilyen értelemben újra ki lehet osztani a világ legkisebb hexakoptere címet. Pocket kopter ahogy a DHD D1 is, vagyis elfér a saját távirányítójában, ami vicces mert így azzal együtt zsebre tudjuk rakni. Én ebben az egész pocket kopter dologban egy nagy ötletet látok: oda lehet adni ajándékként. Egyébként a szokásos dolgokat tudja: Headless mode, két fokozatú sebességállítás, világító ledek stb. A legnagyobb szívfájdalmam ezekkel a gépekkel mindig az, hogy nem lehet kivenni belőlük az akkumulátort, ahogy ebből sem. Ára 5300 Ft körül alakul, így az alap Cheerson CX-10-el kell versenyeznie.

Lishitoys L6055: Aki hallott már az amerikai Latrax nevű cégről, az tudja, hogy igen jó kis koptereket gyárt, többek között az Alias-t is, amit már mindenki széjjel koppintott az elmúlt években (csak éppen olyanokat nem sikerült lenyúlni, mint a Diagonális bukfenc). Csak hogy néhányat említsek: Nihui U807, Dromida Ominus és bizony a Lishitoys L6052. Gondoltam, akkor az L6055 is valami hasonló lehet, de nagyon nem az, ez egy autó és egy quadkopter egyben, egy fajta 2 in 1 gép, mint régen a Tetrisek voltak. Nem vagyok híve az ilyen mixeljünk egybe két teljesen ellentétes járművet dolgoknak, de ez valamiért megfogott. A gép WIFI FPV-t tud, appal át lehet váltani a telefonunkat gravity control távirányítóra (amikor a távirányítóval úgy irányítjuk a gépet mint ha Nintendo Wii lenne). Érdemes ezt a videót megnézni, ahol látszik az átszerelés illetve a funkciók egy része. Persze egy csomó kérdés felmerül a géppel kapcsolatban, pl: alkatrészellátás, más gépekkel való kompatibilitás stb. Kinézete érdekes, egy tacskóra hasonlít világító szemekkel, szerintem nem rossz, ha gyerek lennék, tetszene. Egy 900 mAh-s akksi mozgatja, amivel 9/15 (quad/autó) percet ígér a gyártó, ami a méreteket is figyelembe véve (23x20x8cm) hihető. A  gépért 17.000 Ft-ot kérnek el.

Cheerson CX-10W/JJRC H20 W: Tudtam, hogy valamitől nem teljes az életem, de most hogy a két előd modellből lett egy WIFI-s FPV verzió, így már mindjárt más. Tulajdonképpen még azt is mondhatnánk, hogy ebben a kategóriában van a WIFI-nek létjogosultsága, ugyanis egy nano drón úgy sem tud 10 méternél messzebbre menni, vagyis nem lesz "olyan" nagy a késleltetés. Persze a kérdés az, hogy egy alapból kicsi testbe mekkora kamerát - és milyen minőségűt - sikerült beleszuszakolni, előbbi 0.3 az utóbbi 2MP (hogyispersze). Ezekkel a szuper fejlesztésekkel persze sikerült a külcsínt elrontani, a hasukra kaptak egy zöldségszállító ládát, illetve a JJRC egy kis plusz akku kapacitást is (amit persze úgy sem veszünk észre). Árak tekintetében az előbbi 9700 Ft-ba, utóbbi 8000 Ft-ba fog fájni.