200 dolláros kínai tablet mustra - Mit hozzon a Télapó? Kuponkódot

101-teclast-tbook-10-2-in-1-windows-_57_2.jpgEgy ideje már gondolkodom egy elfogadható árú tablet vásárlásán. A laptopom elmúlt 4 éves, bármikor behalhat valamelyik fő egység, amely már jelentős kiadással járhat és egy alaplap vagy kijelző cserét nem biztos, hogy szeretnék megfinanszírozni. Egy drágább fődarab cseréje akár bruttó 50-60.000 Ft-ra is rúghat, amennyiért viszont már szét lehet nézni a tablet piacon, hátha találok valami használható példányt.

Mielőtt a mérnök- és informatikustrollok kaszára-kapára kapnak, az elején tisztázzuk, hogy ez egy szubjektív gondolatébresztő cikk, nem pedig egy teszt. Nem próbáltam ki több tucat tabletet, egy párat kölcsön kértem, kijátszottam magam rajtuk, bementem egy-két bemutató terembe, hogy végig nyomkodjam a felületeket, elolvastam 20-30 tesztet, de ennyi és nem több. Ezért elsődlegesen a gondolatmenetemet kell követni a tabletválasztás kapcsán, az ok-okozati összefüggéseket, nem pedig valós tapasztalatokat elvárni (igen, ez a disclaimer volt, magyarul).

Eleinte a gondolatébresztőt csak multirotoros gépeket reptetőknek szántam volna, de aztán rájöttem, hogy a téma bőven túlmutat a blog "szűk" látókörén, hiszen én sem csak konfigurátor alkalmazásokat fogok rá telepíteni, hanem mindent. Innentől kezdve pedig elvárható az, hogy más programok is viszonylag jól fussanak rajta. Hogy ne legyen parttalan a cikk, megkérdeztem kb. 10 embert, hogy ők mire használják a tabletjeiket, íme a válaszok, fontossági sorrendben:

  1. neteznek rajta, ha el kell menni valahova és a laptopjuk túl nagy lenne (Facebook, email, egyéb böngésző alapú alkalmazások)
  2. ha utaznak, akkor filmet néznek rajta vagy ugyan ezt a tevékenységet az ágyukból végzik (hiába a lustaság)
  3. ahol fontos az üzemidő vagy a kis súly, pl. leveleket megírni út közben, tehát alapvető, üzleti élethez kapcsolódó dolgokat intézni
  4. ha a haverokkal elmegy valahova, akkor képeket nézni, zenét hallgatni stb.
  5. minimális hardverigényű játékokat játszani (Candy Crush, Tell Tale games (rajzolt grafikájú játékok), Titan Quest stb. illetve 5-6 évvel ezelőtti játékok alacsony beállítások mellett)

Senki nem mondta, hogy munkára, videóvágásra vagy más erőforrás igényes feladatra vette volna az eszközt, de fontos a hosszú üzemidő, ki lehessen vinni a szabadba (nálam "terepre") és hogy legyen valamilyen multimédiás felhasználás a tevékenységben. Nem is vártam mást, nekem is nagyjából erre kell. Tegyük fel tehát magunknak a fontos kérdéseket az eszközválasztással kapcsolatban:

  • Milyen legyen az operációs rendszer? Android vagy Windows? Esetleg dual boot?
  • Milyen hardver legyen benne és azért mennyit vagyunk hajlandók kiadni? Megéri-e a felárat az erősebb hardver?
  • Mekkora méretű kijelző, mekkora felbontással?
  • Mennyi legyen az üzemidő és lehet-e valahogy megnyújtani azt?
  • Milyen portokat tartalmazzon és lehet-e ezeket bővíteni pl. dokkolóval?

Operációs rendszer: akinek elég az Android, annak tulajdonképpen nem kell erős hardver. Mivel már száz éve ezt használjuk telefonokon is, ezért azt lehet tudni, hogy 2GB ram és valamilyen ARM utasításkészletet kezelő processzor tökéletes a feladatra. Nem így a Windowsos tableteknél, ugyanis a Microsoft üdvöskéjének egyik alaptulajdonsága, hogy nagyon szereti belakni az operatív tárat, tehát illik neki adni 4GB RAM-ot. A dual bootos tabletek szinte kivétel nélkül Intel processzorok, amik két utasításkészletet is képesek használni, de nevezzük nevén a gyereket: Intel Atom X5 Z8000-es sorozatának valamelyik darabja lesz a nyerő. Fontos azt tudni, hogy az Intel elengedte az M processzoros vonalnál az Androidot, tehát dupla operációs rendszerrel szerelt táblagépben nem fogunk ilyen központi egységet találni (még, de hosszabb távon ki tudja).

screenshot_40_0.png

Hardver: a tablet nem való játékra, de azért multimédiás tartalmakat el kell bírnia a hardvernek. Az operációs rendszer részben említetteket itt egy kicsit kibővíteném azzal, hogy az Atom X5 - leánykori nevén Cherry Trail - típusok között nincs nagy különbség, az alap órajel mindenhol 1.44 GHZ és ezek "on demand" tudnak magasabban is futni, illetve az Intel leközölt bizonyos ajánlásokat, hogy szerintük mennyi memóriát kéne mellé társítani stb. Vajon a kínaiak ezt betartják? Naná hogy nem, így jönnek létre az Atom X5-Z8300 mellé társított 4GB-os gépek. Az egyik előnye a Z8500-as vagy annál magasabb számozású processzoroknak a többcsatornás memóriavezérlő, de ha már van 4GB RAM-unk valószínűleg nem fogjuk nagyon lassúnak érezni a gépet, mert nem ez lesz a szűk keresztmetszet. Tehát Atom processzorért nem fizetnék többet, ellenben a dupla annyi memóriáért igen.

upload142530534566633_thumb.jpgA vízválasztót az új, M szériás pl. M3-6Y30 processzor jelenti, de egyből repülünk is a 300+ USD kategóriába. Windows 10 esetében az sem mellékes, mekkora az eMMC, vagyis a háttértár mérete, nem javaslom a 64GB-nál kisebbet, amennyiben szeretnénk bármit is feltelepíteni a gépre. 

Kijelző, felbontás: mivel én szeretnék valamit látni is a kijelzőn, 10 inch alá nem szívesen mennék le. Betekintési szög számomra nem olyan fontos, de ha olyan tartalmat akarok nézni, amit másnak is kell látnia (pl. videót, filmet, vagy drón kijelzőnek használni), akkor azért nem baj, ha az nem nulla közeli. 10 inch fölötti felbontásnál a Full HD már tud problémákat okozni, de az ikonok növelésével azért tudunk kompenzálni. Én fölöslegesnek tartom az ennél nagyobb pixelszámot, de van, aki a munkaterület mérete miatt nem. Már az 1920*1080-as felbontást is kihívás megtalálni, mert a kínaiak nem ragaszkodnak a szabvány a méretekhez, lesz itt minden az 1920*1200-on át, az egészen nagy 2560*1600-as felbontásig. wespro-tablet-pc-capacitive-screen-1.jpg

Üzemidő: ezek a tabletek tudnak 6-7 óra üzemidőt ha filmet nézünk rajtuk, ennél nem lehet rövidebb pl. szövegszerkesztés vagy egy konfigurátor program nyomkodása közben sem. Ami fontos, hogy a Type-C USB porttal rendelkező tableteket elvileg lehet tölteni power bankról és gyors adatátvitelt is lehetővé tesz (pl. az új Chuwi Hi 10 Pro). Ezért, amennyiben hajlandóak vagyunk egy plusz áramforrást magunkkal vinni vagy csak a kocsiban hagyni, már akkor is lesz mihez nyúlnunk, ha esetleg le akarna merülni az eszköz. Egy átlagos, jobbféle Xiaomi vagy Blitzwolf power bank is tud kb. 10.000 mAh-t, de a nagyobbak akár 20.000-et is, csak ne a legolcsóbb szemetet vegyük meg, aminek a kapacitása nyilvánvalóan köszönő viszonyban sem lesz a valósággal. 

Bővíthetőség: Windows 10 esetében a billentyűzet és a touch pad/egér szinte nélkülözhetetlen. Miért ne dokkolnánk bele egyből a tabletet? Ez más pozitív hatásokkal is jár, pl. lesznek plusz USB portjaink, megáll a tablet és nem dől el, ami viccesen hangzik, de aki már nézett filmet ágyban, az tudja, milyen rossz tartani azt lábbal. Az sem mellékes, hogy így be lehet csukni a tabletet, ami védi a kijelzőt és egy kisebb laptop küllemét kölcsönzi eszközünknek (mert igazából az is).100255-dockingstation-ru--ckseite.png

A fentieken túl mindig számít az ár, hiszen véres verejtékkel megkeresett pénzünket nem szórhatjuk el akármire, itt jön képbe az EU raktár. Ha nem innen rendelnénk, akkor a vám szinte 99%-kal megfogja majd a tabletünket, mert a fináncok tudják, mi az, ami biztosan nem 22 EUR alatt van. A telefon/tablet vámmentes, de még így is rá kell számolnunk 27% áfa-t + postai kezelési költséget az árra, de ezeket esetenként ellensúlyozza a külföldi tabletekhez adott kupon.

A fentieket mérlegelve kikerestem néhány tabletet, ami szerintem megvehető, ezekről ejtenék néhány szót, illetve November 15-ig, minden Gearbest termékre van 8%-os kupon a GBAFFNOV kuponkóddal:

Cube iWork 10 Flagship: Atom X5-Z8300 Cherry Trail processzor, 4GB RAM, 64GB háttértár, dual boot funkció, 10,1 inches, IPS panel, 1920*1200 pixel felbontással. Lehet hozzá kapni billentyűzetet és ceruzát is, USB Type-C-vel szerelik, van EU raktárban is. Én valószínűleg ezt venném most, különösen az ára miatt:

CHUWI Hi10 Pro 2 in 1:  A Cube iWork 10 közvetlen ellenfele, hardveresen gyakorlatilag megegyeznek, minimális árelőny a Cube iWorknél, de akinek ez jobban tetszik kinézetre, nyugodtan választhatja ezt is:

Teclast Tbook 10 2 in 1: Az előbbiektől eltérően a Teclast szerintem egy gyengébb minőséget képvisel, viszont brutálisan nagy, 6500+3500 mAh-s akkumulátorral érkezik (második a billentyűzetben). Ha rászámoljuk egy jobb power bank árat, akkor máris ott vagyunk, mint a konkurencia, csak ebben már benne van, nem kell külön magunkkal cipelni. A hardver ugyanaz, kivéve, hogy erre nem szerelték fel a hasznos USB Type-C portot. Sajna a billentyűzete méreg drága:

Onda Obook 20 Plus:  a fentiek pepitában, de a dupla operációs rendszerbe nem az Android került be a Windows 10 mellé, hanem a Remix OS (ami egy Android:D). Type-C csatlakozó nincsen sajnos. A tablet csak CN raktárból kapható:

Azoknak, akik nem akarnak Android operációs rendszert, hanem megelégszenek a Windows 10-el,  akarnak egy kicsit játszani, adok egy elég jó ajánlatot, mert ezt én is megvenném (és lehet, hogy meg is fogom):

Cube i7 Book: Full HD felbontás, 10,6 colon, Core m3-6Y30 dual core processzor, USB 3.1 és Type-C, dual band AC WiFi, 4GB RAM és 64GB SSD, Wacom stylussal és felcuppantható billentyűzettel, 5MP/2MP kamerával:

Továbbá egy hordányi tablet kupon a BG kínálatából, CN raktából, hátha innen is megtetszik valakinek valami:

Címkék: cikkek, tablet, drón, Cikkek