Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 46-47. hét

gyertyagyujtas.jpgNem feledtelek el benneteket eme reggelen. Helyette remek, kerek szerkezetek repkednek, fergetegesen, melybe elemet nem kell vennetek. El ne menjetek.

Helicmax G2S: újabb brushless gép a piacon, úgy látszik mások is felfedezték, hogy ezeket a modelleket viszik, mint a cukrot. Kinézetre egy Yuneecba oltott Hubsannak néz ki, a karok szerkezete az előbbire, az összkép pedig az utóbbira hajaz. Nem sokat tudni még a jövevényről, de a gyártó egy "kettő az egyben" távirányítót ígér, 720 p HD képet megjelenítő monitorral. A vezérlő rendelkezik magasságtartás funkcióval is és a szokásos, általában nem működő headless és egy gombos visszatérés funkciókat is belezsúfolták.

Ami kameraplatformok esetében érdekes, hogy a szoftver engedi a bukfenceket is, bár ennek nem tudom mi a haszna videózás közben. Erőforrásnak 1500 mAh 2 S akkumulátort választottak, amivel 13-15 percnyi repülési időt ígér a cég. Gyorsan mentem is le a tömeg szekcióba, 260 gramm, ami nagyon kevés, vajon akku nélkül ennyi? 260 gramm karbon vázzal jött ki? Sok a kérdés és kevés a válasz, hiszen még pontos ár sincsen, én olyan 50.0000 forintra várom a gépet. Felhívnám a figyelmet a hatótávra, ami állítólag csak 100 méter. Nagyon remélem, hogy nem.

SPC 90: sok, nevében elmutálódott drónt látni mostanában a piacon, különösen a szobai versenygépek között. Fatbee/Furibee vagy éppen Eachine/JJRC/Furibee, ezek mind egymás klónjai szoktak lenni, attól függően, melyik cég rendeli meg a termékeket. Az SPC nem tudom melyik gyárból szabadult ki, de felépítésre, a használt technikára egy az egyben emlékeztet az Eachine márka mini racer sorozatára. Karbon váz, 8520-as motorok, 55 gramm körüli súly, STM32F3 vezérlő, 600 mAh 1 S akkumulátor, mintha csak egy Eachine kézikönyvet olvasnék. A kérdés akkor csak az, hogy miért kerül 90 dollárba, ha a konkurencia ugyanezt adja, 65-ért?

Walkera runner Pro: szerintem a Walkera egyik legrosszabb modellje a Runner volt, bár állítólag sokat adtak el belőle. Igazi betegágyat kell elképzelni, csavarodó vázzal és hasonló, megoldhatatlan problémákkal. Szerencsére kijött a felfrissített, nevében is többet ígérő modell, a Pro. A légellenállás a sebességgel nem arányosan, hanem négyzetesen nő, ami nagy pech, mert a koporsó alakú radarállomások viszonylag rosszul repülnek nagy sebességnél. A Walkera nagyon badassre akarta venni a figurát és biztos van, aki egy pörölycápát is szépnek lát, de szerintem nem az. Érdekesség, hogy a sima runner is nagyon nem volt fotogén, élőben viszont jól nézett ki, szóval lehet ezzel sem lesz gond. A gyártóra két dolog jellemző, ami ennél a modellnél is tetten érhető, az egyik a bullshittológia rendkívül magas szintre fejlesztése, a másik, hogy mindent úgy címkéznek át, hogy még véletlenül se utaljon bármire, amiből a valós műszaki tartalom kiolvasható lenne.

Ez a modell is GPS alapú és ilyen varázsszavakat tartalmaz a sajtóanyag, hogy "GPS hover accuracy increased", vagyis, hogy pontosabban tud majd lebegni, ami ugye egy versenygépnél rendkívül hasznos. Következő a "megnőtt a keresési sebesség", szerintem gyorsabban fogja be a gép a műholdakat vagy valami hasonló. Miért írok ennyit erről, mikor a motorról, a vezérlőről, meg az ESC-ről kellene? Mert azok paraméterei homályba burkolóznak, ugyanis csak kódszámokat ad meg a cég. Az akkumulátor paramétereit azonban megtaláltam, 2200 mAh 3 S 25 C, ami egy iszonyatosan nehéz, lomha gépet sejtet, sajnos erre utal a 464 grammos akkumulátor nélküli tömeg is. Nem baj, majd azt csinálják, amit az autóiparban, ha nem lett a sportautó sportos, kitalálnak rá valami nevet, ami eltereli a figyelmet arról, hogy már megint egy olyan mutáns jött létre, ami nem fogja betölteni a feladatát. Már tudom is, legyen mondjuk "park flyer" és kérjünk érte nagyon sokat, mondjuk 340 USD-t, ami közel 100.000 forint. Ennyiért két RTF Eachine Wizardot lehet kapni vagy egy Diatone Crusader GT 200-at, de az Immersion Vortex 285 sem kerül többe, mint 349 dollár.

FQ777 955C: az FQ remek mini modelleket csinált eddig, én is teszteltem ilyet a 124C személyében. A mostani modell inkább kinézetével keltette fel a figyelmemet, nem pedig a felvonultatott űrtechnikával. Még mindig viszonylag ritka a lefele fordított motorelrendezés, ilyet utoljára az MJX X102H kapcsán láthattunk. A gépnek inkább az ára érdekes, sem mint a műszaki tartalom. 52 dollárba, nagyjából 15.000 forintba kerül, ezért a szokásos headless, one-key return funkciókat tudja, még csak barometrikus szenzor sincs benne, pedig az ma már kötelező party kellék. Ha valami, akkor a design fogja eladni ezt az újabb szénkefés gépet.

Warlark 80: A gép kinézetre egy Tiny Whoop és egy Eachine E010 szerelemgyereke, bár logót már nem mertek festeni a műanyag testre. Ami viszont nagyon tetszetős, hogy a már megszokott brushed racer technika mellé belefért az OSD is, végre láthatunk valós idejű adatokat is a képernyőre írva. 

Két dolog lepett meg, a súly és az akkumulátor mérete, előbbi 38 gramm, utóbbi 250-300 mAh. Jó könnyű a gép, ami mindig pozitív, valószínűleg dinamikusan fog mozogni a levegőben. A motorok viszont csak 716-osak, vagyis gyengébbek, mint a hasonló súlyú XK X100 esetében, viszont erősebbek, mint az Eachine E010-nek. A kamera 600 TVL, az adó 25mW, az ár pedig 86 dollár, vagyis 25.000 Ft, elővételben. Szerintem az OSD miatt ennyit megér a gép, meg is venném, ha tudnám, hogyan repül. Ellenben, ha várunk akkor már csak a normál ár lesz elérhető, ami 27.000 forint.

Eachine E50: többen kérdeztétek, hogy ez a drón miért ilyen olcsó. Nem tudom, a koncepció ígéretes, de ne várjatok tőle olyan sokat, hiszen mégis csak egy 15.000 forint alatti, szénkefés gépről van szó. Édes testvére a JJRC H37 elfie drón, aminek a neve vicces, nem tudtam, hogy a selfie szót sem merik már leírni.

A lényegre koncentrálva, ez egy összecsukható, zsebre rakható, kamerával rendelkező quadkopter, ami leginkább a Yuneec Breeze vagy a DJI Mavicra hajaz, DE NEM OLYAN, tehát ne legyenek túlzott elvárásaink vele szemben. Ennek ellenére az árba sok minden belefért, magasságot tart, WIFI FPV-je van, ami önfényképezésnél akár elég is lehet. Tudom, hogy szidni szoktam ezt a megoldást, de 2-3 méterről akár működhet is a dolog, ott még a késleltetés sem olyan nagy. A kamera HD minőség, elvileg. Gyakorlatilag viszont úgy sem ez határozza meg a képminőséget, hanem hogy mennyire fényérzékeny a lencse, hogy mennyire mozog a gép (van-e jello) és még ezer más dolog. Természetesen a 24 MP felbontással rendelkező DSLR fényképezőgépek világában a HD felbontás nem tűnik soknak, de 49 dollárért, vagyis 12.000 forintért még így is ütős vételnek tűnik.

Címkék: vv, VV, Walkera, Eachine