Gitup Git2 - Amikor Kínában gondolkodnak a mérnökök

gitup-git2-action-camera-pro-packing_11.jpgVolt már jó néhány akciókamerám és még ennél is többet teszteltem mások kölcsöneszközeit. Leszámítva a GoPro sorozatot, ami indokolatlanul drága, mindegyiknek volt olyan hibája, amivel nehéz volt együtt élni vagy egyszerűen csak bosszantotta az embert. A Gitup Git2 ennek pont az ellenkezője, minden a helyén van, ez pedig bőven megéri azt a 27.000 forintot, amibe kerül.

 

Kibontás

Aki szereti a kirakós játékokat, az ismeri azt a kellemes érzést, amikor az utolsó darabka is bekerül a helyére és a kép teljes egésszé áll össze. A Gitup Git2 esetében az első pillanat óta ezt érzem, hogy itt bizony mindent végiggondoltak a mérnökök. Kicsit bánom is, hogy a sok hitvány kamera helyett nem ezt vettem meg elsőre, amiben akkor még szerepet játszott a közel 40.000 forintos ár is, pedig azt is megérte volna.

A doboz kinézete remek, szépen átgondolt, színes képekkel tarkított, jól megjegyezhető formavilágot kapott. A márkanevet és az altípust (ez egy Git2 Pro) is feltüntették, ami pl. az Andoer vagy az EKEN kameráknál hiányzik. A másik szimpatikus dolog, hogy nem egy gagyi műanyagon keresztül bámul ki a kamera, hanem ha lehúzzuk a külső takarót, akkor egy igényesen kialakított doboz tárul elénk.

Én nem tudom, hogy mitől érezni egyes termékeket nagyon minőséginek, de az tuti, hogy vagy valami mágia vagy nagyon sok gondolkodás áll mögötte. Vegyük például a illatokat, a Gitup Git2 még ebben is jó, nincs büdös kőolaj szag, belül puha szivacsszerkezet védi a kamerát, de még a műanyag zacskók is vastagabbak, mint a konkurenciánál, minden nagyon igényes.

A Pro verzió kapott egy maréknyi kiegészítőt, bilincseket, felfogató felületeket, tokot és még sok minden mást is. Sajnos ebből is hiányzik a tapadókorongos felfogatás (angolul sucker mount-ként kell keresni), amit autóban tudnánk jól hasznosítani. Van egy olcsóbb kiszerelés is, amiben csak kamera és vízzáró tok van, illetve van egy R verzió, ami távirányítót tartalmaz, nagyjából 4.000 Ft felárért.

Külön kitérnék a vízálló tokra, mert ott is tetten érhető a mérnöki gondolkodásmód. Ez az egyik legokosabb záró mechanizmus, amit valaha láttam, beleértve a GoPro Hero sorozatot is. Egy forgatható műanyagzár húzza össze a hátlapot a testtel, szépen bekattanva a helyére, így teljesen hitelesnek érzem, hogy ez 30 méterig védelmet fog nyújtani. A kamerát a tok egyáltalán nem nyomja, helyette két puha szivacs tartja a helyén. Zseniális, egyben filléres megoldás, mindenkinek ezt kellene alkalmaznia.

 

Tesztüzem

Szokás szerint egy Firmware updattel kezdtem, egyrészt hátha vannak új funkciók, másrészt, hogy leellenőrizzem a termékkövetést. Úgy tűnik, hogy rendszeresen jönnek ki új frissítések, amelyek végre hasznos dolgokat tartalmaznak, nem csak hibajavítást. Az 1.6-os verziótól kezdve például a kamera automatikusan törli a frissítés után a fájlt, hogy ne nekünk kelljen ezt megtenni. Azt is nagyon hasznosnak találtam, hogy a saját beállításainkat a frissítés előtt le tudjuk menteni, majd utána visszatölteni.
git2_features.jpg

A kamera saját menüje meglepően sok mindent tartalmaz és szerencsére logikusan is van felépítve. A háromgombos kezelést gyorsan megszoktam, nagyon kézre állt. Szerencsére a konkurensek lényegében összes funkciójával rendelkezik, tud time lapset, autós kamera funkciót (dashcam), RAW módot, van benne elektronikus képstabilizálás, gyors gombra rakható a felvétel és így tovább.

A hardver még mindig elég jó, pedig a kamera már vagy fél éve a piacon van. A szenzor Novatek 96600, míg az optika Sony Exmor IMX 206, ami egy fokkal jobb, mint például az SJCAM SJ5000 X Elite IMX 078-asa. Natív felbontásban 2K 30 FPS-t vagy 1080p 60 FPS-t támogat és rossz fényviszonyok között sem esik le a képkocka/másodperc értéke. Érdekes módon a Gitup Git2-nek nem kell gátlástalanul hazudnia és valótlan dolgokat a dobozra írnia, hogy eladja a kamerát, mint ahogy az SJCAM vagy az Elephone teszi. Ők nem is interpolálnak fel semmit 4K felbontásra és a natív felbontások minősége jobb, mint a konkurenciának.

A képek színei szépek, elég jól kezeli a Gitup a fényváltozásokat is, a kontúrok élesek, a 16 MP felbontás pedig valós. A legjobban viszont mégiscsak az tetszett, hogy a fotók természetesnek hatnak, visszanézve őket is elhiszem, hogy a valóságban is így néz ki a képen látható táj.

A fotózás szerelmeseinek biztosan üdvözítő a nyers formátum, amivel megkönnyíthető a későbbi utómunka. Annak ellenére, hogy a blogmotor maximálisan 5 MP képeket támogat, én végig 12 MP-ben fényképeztem, majd ezeket csökkentettem le 5 MP-re a jobb képminőség miatt.

A videók minősége sokkal jobb, mint például az EKEN H8 esetében. Persze azért nem kell szíven ütő látványvilágot várni, a sokak által emlegetett fátyolosságot én nem tapasztaltam, de azért vannak benne hibák. A 64 grammos súly talán több, mint a konkurencia értéke, de még így is elég könnyű ahhoz, hogy felszereljük. Nekem az XK Detect X380 stabilizátora egyből lekezelte, semmit nem kellett állítanom rajta.

Az optika sajátossága miatt sajnos a felvett anyag itt is elég halszemes, de ez mindegyiknél ilyen. Szerencsére a kamera rendelkezik egy szűk és egy széles látószögű beállítással, előbbi 90, utóbbi 170 fok. A Gitup egyedülállóan sok kiegészítőt kínál a kamerához, van például 4 különböző lencse, amelyből az egyik sík. 

A cég a vásárlói visszajelzések alapján is készít új funkciókat a termékhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy valós háttértámogatást is nyújt, A helpdesk, ha segít, ha elakadtunk valamivel, van saját blogjuk, ahol magyarázó videókat és leírásokat tesznek közzé. A legszimpatikusabb viszont az, hogy ténylegesen érkezik visszajelzés a feltett kérdésekre, ami más kínai gyártóra nem jellemző (sajnos saját tapasztalat).

A kamera akkumulátora 950 mAh kapacitású és 1080p 60 FPS felbontás mellett 90 perc fölötti üzemidőt biztosít. Ráadásul az SJCAM 900 mAh-s áramforrásai is használhatóak, ami egy újabb jó pont.

 

Funkcionalitás

Néhány érdekes funkció, amivel máshol még nem találkoztam. Lehet állítani a záridő értékét, vagyis az expozíciót 1/30-tól egészen 1 percig, 8 különböző lépésben. A kamera fogadhat külső mikrofont, ezt a megoldást még mindig elég kevés konkurens használja. Az AV kimenet mini USB, ahogy a GoProk esetében is, szerencsére van rajta mini HDMI csatlakozó, ha külső megjelenítővel akarnánk összekötni. Ha az AV kimenetet FPV-re akarjuk használni, ne felejtsük el megnézni a csatlakozót, mert a legtöbb kábel micro USB-re van forrasztva.

git2-qsr.jpg

A kiegészítők között találhatunk egy egyedi, remote shutter névre keresztelt elektronikát, ami egy távvezérlésre alkalmas illesztőfelület. Jellemzően a multirotoros felhasználóknak hasznos, ha lehet levegőben távolról váltani a kamera mód és fényképezés között. Sajnos ezt nem volt alkalmam kipróbálni, de mint lehetőség, nagyon érdekes.

git2_car_dvr.jpg

A gyártó kifejezetten ajánlja a Gitupot, mint autós kamera. Ehhez több kiegészítőt is megvehetünk, a már általam is hiányolt tapadókorongot, a gyári dobozban megtalálható keretet és az arra csatlakoztatható segédfényt. Az alábbi funkciókat kell bekapcsolnunk, hogy az eszköz megfelelően működjön: car mode auto-start, G-sensor (ennek érzékenysége 3 fokozatban állítható), mozgásérzékelés és körkörös felvétel (loop recording).

 

Applikáció

Az első gyomrost itt kaptam a kamerától, ugyanis gyárilag nem rendelkezik ilyennel. Ígéretet tettek rá, de az alkalmazás a mai napig nem készült el. Vannak persze márkafüggetlen szoftverek, én főleg ezeket használtam. Fontos, hogy a beállítás gombot nyomnunk kell 3 másodpercig, ekkor aktiválódik a WiFi, ami alapfeltétele a csatlakozásnak.forgat.JPG

Ilyen a FinalCam, ami nem lenne rossz, stabil a kapcsolat a telefonnal, csak éppen a Gitup Git2 sokkal többet tud, mint amit ebben az applikációban leprogramoztak. Van egy csomó menüpont, ami használhatatlan. Jó példa erre a felbontás, ugyanis csak azt tudjuk állítani, amit ez utóbbi program is ismer, de például 2K-t nem. Egy csomó funkciót alapból nem is enged állítani vagy a setup failed hibaüzenettel elszáll. Erre elég hamar rá lehet unni, ezért én csak arra használtam, hogy megnézzem, milyen az orientáció. Ez viszont felesleges, ugyanis ha kézben tartjuk, akkor egyébként is látjuk a hátsó kijelzőn, ha meg drónra rakjuk, akkor az AV OUT kimeneten át ki tudjuk hozni a képet.unnamed_3.png

Az FN Cam viszont sokkal jobban működött. Szépen kiolvassa ugyanis a kamera funkcióit, így majdnem minden ugyan úgy állítható, mint a gombokkal. Stabilitási gondjaim itt sem voltak, a menüt is logikusan rendezték el, átlátható, egyértelmű, mindenkinek ezt ajánlom.

 

Kiegészítők

Ki kell térnem a tonnányi kiegészítőre, amit a Gitup árul. Az alapcsomag a Gitup Git 2 standard, ez csak a kamerát és a vízálló tokot tartalmazza. Az általam próbált Pro a standard tartalmán túl ad még nagyjából 10 kiegészítőt, de van még kamera+mikrofon+távirányító kombináció is. Az ember azt gondolná, ezzel véget ért a felsorolás, de épp ellenkezőleg, hiszen több tucat egyéb dolgot lehet venni, ami igencsak kiszélesíti a felhasználás körét. 24 féle felfogató eszközt számoltam össze a weboldalon, amelyek ráadásul más kamerákkal is kompatibilisek (a képeken, morbid módon egy SJCAM van).

A kedvenceim közül kiválogattam néhányat: vízen úszó, csuklóra szorítható, elmerülés gátló tartály, hármas tapadókorong, kanyarban hajlítható, csíptethető "selfie bot". A legbetegebb mégis a bokszerre rakható, kézre húzható kamera adapter.

Hámok tekintetében sem áll rosszul a gyártó, van kutyahám (bár az állatok elég kétségbeesetten néznek a képen), illetve magunkat is felszerszámozhatjuk váll-, mellkas- és fejpántokkal. Érdekesség, hogy ezeken a kiegészítőkön sem a Gitupot láthatjuk, hanem egy Gopro Hero-t, hiszen azzal is minden kompatibilis, vagyis sajátos humora van a cégnek.

 

Összefoglaló

A teszt során görcsösen próbáltam belekötni a kamerába, mert nem hittem el, hogy nincsen hibája. Jolly Jokernek eltettem az 1.5 inches kijelzőt, hogy az miért nem 2 inch, mint a konkurencia esetében. Nincs applikáció a kamerához, ami egy elég nagy hiba, ha lesz, majd kipróbáljuk. A videók nem tökéletesek, a széleknél néha kenődik, de más problémát nem tudok felhozni, ami rontaná a kamera megítélését.

A mérleg másik serpenyőjében ott van az elképesztő funkcionalitás, a kiváló kivitelezési minőség, a számos kiegészítő, a remek képek, a kiváló szenzor, az elfogadható ár és a valós, gyári háttértámogatás. 27.000 forintért ez most a legjobb választás, ha pedig megjön hozzá az applikáció, szinte tökéletes lesz. De csak szinte, ezért várjuk már a Gitup Git3 utódot, natív 4K támogatással.

A kamerát itt vásárolhatjátok meg: