ISDT SC 608 töltő teszt – Kis testben hősies szív  

ecb4f50f-70c3-4b8e-ba46-b6e8a8e81375.jpgMindig is problémát jelentett, hogy megmérjem az akkumulátoraim belső ellenállását. Parázs vita szokott kialakulni, amikor ez a téma előjön, hiszen van az a tábor, aki szentül hisz abban, hogy ebből lehet következtetni az élettartamra, míg mások állítják, hogy ezt kizárólag laboratóriumi körülmények között, nagyon drága műszerekkel lehet megállapítani. Én nem foglalnék állást a kérdésben, de mindenképpen ki akartam próbálni, hogy mit tud egy 10.000 forintos töltő, amiben ez a funkció is megtalálható.

 

Kicsomagolás

Ami meglepett, hogy ez a kütyü mennyire kicsi. Van néhány Lipo töltőm, jellemzően hamis Skyrcket használok, amik azért már nem annyira picik. Hiszen kell a hely a hűtőbordának, a ventillátornak, a csatlakozóknak. Ez viszont elfér a tenyeremben, a dobozával együtt.

p1010561.JPG

A külső borítás sallangmentes, egyszerű fehér, de jó minőségű kartonanyag, amiben a töltő és egy leírás található. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem kapunk hozzá gyárilag tápegységet, ami plusz költségként és tulajdonképpen fekete pontként jelenik majd meg a végelszámolásnál.

Fogásra minőségi a termék, nem nyekereg a műanyag, a funkcióválasztó gomb könnyedén tovagördül, mégis határozottan kattannak a fokozatok.

Sajnos a doboz semmilyen átalakítót nem tartalmaz, ami szerintem egy elég nagy hiba. Még a konkurensek legolcsóbb termékei is krokodil csipesszel, Deans és Walkera/Losi csatlakozóval érkeznek, de sok esetben van banán csatlakozó vagy egyéb átalakító is. Az XT60 persze lassan szabvánnyá válik a verseny akkumulátorok esetében, azonban nem biztos, hogy mindenki akar majd vacakolni az átalakításokkal.

 

Tesztüzem

A töltő eléggé speciális, ha a kiépítését nézzük. Ugyanis két bemenete is van, egy XT60-as (sárga csatlakozó), amely tipikusan az RC távirányítós hobbyt űzőknek kedvez, illetve egy normál, laptop tápos bemenet. Az viszont egyáltalán nem tetszett, hogy semmiféle jelölés nincsen ez utóbbi mellett, ami a feszültségre vagy a külső-belső mínuszos bekötésre vonatkozna. Fellapozva a kézikönyvet sem találtam meg a keresett információt, ezért a fórumokon kellett utána kérdeznem.

p1010571.JPG

A leírás egyébként tökéletes angolsággal mutatja a terméket, kár hogy szinte semmi releváns információ nincsen benne, annyira rövid. Azért azt megtudjuk, hogy az eszközt 9-32 voltos tápról lehet etetni, ami elég széles spektrum, ennek majd a magasabb cellaszámú akkumulátoroknál lesz jelentősége.

Még sosem láttam olyan töltőt, amit azzal reklámoztak volna, hogy IPS LCD panelen nézhetjük a számokat, a meghajtásról egy ARM Cortex-m4 processzor gondoskodik. Nos, ennek különösebb jelentősége szerintem nincsen, mint ahogy annak sem, hogy a 320x240 pixeles kijelzőnek mekkora a betekintése. Ez egy töltő, szóval kit érdekel például, hogy hány színt jelenít meg? Persze a menü tényleg szebb, átláthatóbb a navigáció, több érdekes adatot lehet feltüntetni rajta, ezért nem mondom, hogy értelmetlen, de ezzel önmagában nem lehetne eladni egy töltőt.

sassa.jpg

Ellenben a remek teljesítménnyel igen. 8 A és 150 W áll rendelkezésünkre, ami például több, mint a Skyrc hasonló modelljeinél. Ha felszorozzuk a 8 ampert a feszültség értékekkel, akkor 3 cellánál 100,8 W-ot, míg 4 cellánál 134,4 wattot kapunk, ami azt jelenti, hogy a töltőben még tartalék is marad.

Az ISDT egyébként 1-6 cellát támogat, tehát, ha nem vagyunk türelmetlenek, nagyobb akkumulátorokat is feltölthetünk, már pedig a 8 amper azért elég nagy mozgásteret kínál.

sdd.jpg

A töltő természetesen nem csak a Lipo, hanem a LiIon, LiHV, nikkel-metálhibrid és kadmium, illetve az ólom akkumulátorokat is képes tölteni. Mivel ezek jellemzően különböző cellaszámmal és feszültségértékkel rendelkeznek, ne felejtsük el átállítani a töltőt a megfelelő értékekre, különben a szilveszteri tűzijáték hamarabb érkezik. Külön felhívnám a figyelmet a lithium high voltage (4,35 V/cella) akkumulátorok töltési képességére, ez még mindig viszonylag ritka, ahogy az a 100 W fölötti töltőket bemutató cikkemből is kiderült.

Két dolog miatt vettem ezt a terméket. Az egyik a terepen való használat, vagyis a bemenetre egy nagyobb akkumulátort, míg a kimenetre több kisebbet szeretnék rakni. Jó példa erre az alacsony C értékkel rendelkező, de olcsó 6000 mAh-s telep, amiről 4 db magasabb C értékű, de kisebb 1500mAh-s akksit lehet tölteni. Így nem nagyon kell variálnunk, felcuppantjuk a nagyot a bemenetre, a kicsiket egy párhuzamos osztóval a kimenetre és már tölthetünk is.

asa.jpg

A másik a már fentebb kitárgyalt teljesítmény és a pici méret. Egy töltő esetében a 110 grammos súly és a 10 cm-nél kisebb test nem tűnhet fontos szempontnak, de mivel tápegységet egyébként is felesleges terepre vinnünk, így akár zsebre is vághatjuk az apróságot. Amikor az ember egy egész napot tesztel a szabadban, akkor szinte elengedhetetlen, hogy valamilyen mobil töltővel rendelkezzen és ezt a követelményt az ISDT tökéletesen teljesíti.

Ami az éles tesztüzemet illeti, én direkt azt szimuláltam, mintha egy mező közepén használnám. Bemenetként az XK Detect X380-am 5200 mAh-s akkumulátorát használtam, míg a kimeneten a balanszolásra váró kisebb akkumulátorok helyezkedtek el. Erre azért volt szükség, mert már hetek óta elmulasztottam őket tárolási feszültségre tölteni. A rossz időjárás és az alacsony hőmérséklet miatt azonban erre egyébként is szükség lett volna és tesztnek sem utolsó.

p1010578.JPG

Azt tudni kell, hogy a bemeneten lévő áramforrásról nem ad információt a töltő, csak arról, ami a kimeneten van. Azért hogy ne keveredjenek az értékek, egyenként töltöttem tárolási feszültségre az akkumulátorokat és közben figyeltem a cellák ellenállásban tapasztalható különbségeket. Sajnos üzemmódok közül csak hármat támogat az ISDT: normális töltés, balansz töltés és lemerítés, nincs gyorstöltés, mint a Skyrc klónok esetében. A különböző töltési módokat a háttér színe is jelöli, a sima a piros, a tárolási a lila, a rózsaszín pedig a lemerítés.

A töltés megindítása után a képernyőn minden fontos paramétert láthatunk, az eltelt időt, az akkumulátorba töltött kapacitást, a töltőáramot, a cellák feszültségét. Tárolási módban ráadásul kis piktogramok mutatják, hogy mekkora feszültségről indulunk és hova kell érkeznünk a folyamat végére. A belső ellenállás méréséhez el kell telnie némi időnek, de a cellafeszültséget egyből láthatjuk.

A töltő 60 fok körül kezd el hangoskodni, amikor beindul a ventilátor. Sok helyen olvastam, milyen zajos, szerintem egyáltalán nem vészes, én simán el voltam vele egy helyiségben. A ventilátor beindulása után egyébként gyorsan visszahűl 60 fok alá és ezt folyamatosan tartja is. Kedves figyelmesség, hogy ha discharge-olunk vagy tárolási feszültségre töltünk, akkor mínuszban számol, ellentétben az eddig töltőkkel.

Először mindig a bemeneten adjuk rá a feszültséget és várjuk meg, amíg bootol, mert ha a kimenetre feldugunk valamit, majd utána bekapcsoljuk, azt nem igazán szereti. A menü egyébként nagyon intuitív, az egy gombos kezelés is adja magát, bár néha a megnyomás közben sikeresen elfordítottam a tekerőt így egy sort véletlenül ugrottam.

 

Összefoglaló

Érdekes eszközt gyártott az ISDT. Jó minőségű, szép kijelző, nagyon egyszerű kezelés, remek teljesítmény egy extrém pici testben. Olyan, még a mai napig kevés töltőben megtalálható szolgáltatásokkal is rendelkezik, mint a belső ellenállás mérése vagy a LiHV akkumulátorok töltése.

A gond csak az, hogy nagyon kevés kiegészítő van az alap dobozban és a tápegység is hiányzik. Lehet hozzá kapni gyárit, horror áron, nagyjából 15.000 forintért, amit én biztosan nem vennék meg. Másik gond, hogy a hagyományos parallel boardot sem tudjuk rádugni, oda is kell egy Deans to XT60 átalakító.

Annak, aki viszont terepen akar tölteni, nincs más választása, hiszen nagyon kevés alternatíva áll rendelkezésre, dupla XT60 be- és kimenettel. Ilyen az Eachine Gemini, ami szintén nem rossz választás, viszont az drágább is és valószínűleg nem ilyen jó minőségű.

Összességében azt gondolom, hogy az ISTD 608 megéri az érte kért 10.000 forintot, különösen annak, akinek már most is van nagyobb kapacitású akkumulátora vagy egy jó laptop töltője.

A töltő itt vásárolható meg (az árak az árfolyam ingadozásának függvényében és az akciók szerint változhatnak):