Vásár vasárnap megapack - Érdekes új termékek a netről - 48-50. hét

1jkl8ii6.jpgSokáig nem volt Vásár Vasárnap, mert a prioritás más cikkekre helyeződött át, de ma mindent bepótolunk. Hoztam egy tonnányi drónt, szóval ma mindenki megkapja a magáét. Nem tudom, észrevettétek-e, de a sorozat körbe ért, ugyanis az elsőt tavaly nagyjából ilyenkor írtam, és az volt a 49. hét. Mindenki igyon meg egy sört a VV 1 éves évfordulójára.

Eachine Falcon 120: milyen meglepő, hogy kijött egy 129. Eachine modell is. A Banggood megállíthatatlanul terjeszkedik minden fronton, már csak egy jó kamera platform kellene, ami nagyobb, mint a Pioneer és értékelhető képalkotó szenzorral rendelkezik. A mai modell nem ilyen, ellenben nagyon pici és mérges. 120 milliméteres vázon már brushless motorok vannak, extrém magas, 3500-as KV értékkel. A 1305-ös motorok 20 A ESC-ket kaptak, vagyis brutális áramfogyasztásra számíthatunk. Érdekesség, hogy a fordulatszám vezérlő támogatja a DSHOT funkciót, ami a multishot utódja, vagyis nem raktársöprésből maradó alkatrészeket raktak a csomagba.

e7fa2cf7-2bb0-4a81-8c21-193db6510a0a_1.jpg

Furcsa, hogy az ár - ami 48.000 forint - független a vezérlőválasztástól. CC3D/Naze32/SP Racing F3 a három opció, utóbbiban hangjelzés is van (gondolom, az alacsony feszültséget jelzi), válasszuk ez utóbbit. Már ezek a pici gépek is 4 ágú, 3 colos propellereket kapnak, vagyis drasztikusan emelkedik a teljesítmény. A Falcon 120 ráadásul elakadás elleni védelemmel is rendelkezik. Ha az útjába kerül valami, akkor leáll, ezzel kímélve a környezetet. Az FPV elemek a szokásosak, 700 TVL-es kamera, 40 csatornás FPV adó. Az RTF csomag része egy Flysky FS-i6 táv is.

Eachine Falcon 210 pro: az előző gép nagyobb testvére, engem egy színes, belebújós, papucsra emlékeztet. Itt az akkumulátor felül kapott helyet, ellentétben a kistestvérrel, amit én jobban szeretek, mint a lenti elrendezést. A váz unibody, vagyis a karok nem különálló elemként szerepelnek. 3 mm vastag, ami azért nem olyan sok, ha törik, lehet az egészet cserélni.

dcb2a3f7-0c0c-4db3-b1fb-aed4528ff1e7.jpg

Ha közelebbről megnézzük a gépet, akkor láthatjuk, hogy az Eachine Falcon 180 motorjait kapta meg, sztenderd 2204 2300 KV, ami azért ma már nem számít egy erőművésznek. Az ESC is onnan érkezik, a klasszikus Fairy 20/30A, tehát sok helyen tetten érhető az olcsó alkatrészek egymásra dobálása. Cserébe viszont bírni fogja a 4 cellás akkumulátort is.

Na de mitől lett Pro? Attól, hogy kapott egy OSD modult és 40 csatornás az FPV adó, legalábbis az RTF modell esetében. Ezeket azonban az ARF verzióban nem találtam meg, mint ahogy a kamera is hiányzik. Távot és vevőt sem kapunk, cserébe alacsonyabb az ár, ugyanis csak 32.000 forintot kérnek a gépért. Egy kicsit többért viszont már Eachine Wizardot is vehetünk, amiről tudjuk, hogy jó vétel.

Kingkong Swift 165: A Kingkong sem tétlenkedik, ő is előállt új modellekkel. Nekem mindig olyan érzésem van, mintha ez egy szebb Eachine lenne, ez is milyen jól néz ki, különösen ezzel a takaró elemmel. Szerencsére a belső karbonból készült vázat rejt, bár azért néhány helyen lehetne vastagabb. Szerencsére az alacsony súly és a rövid karok miatt valószínűleg kisebb erők is ébrednek, reméljük nem fog az első földet éréstől széthullani. Érdekesség a váz végén a gumis leszorító, szerintem ezt elég sűrűn fogjuk majd cserélni, mert nem az örökkévalóságnak készült. Lassan mindenki elkezdheti ezt a méretkategóriát is nézegetni, mert őrületes sebességgel haladunk az EU-s jogharmonizáció felé és ki tudja, milyen súlykategóriákat találnak majd ki.

Az alkatrészek a klasszikus vonalat követik, 6A ESC, 1306 3100 KV motorok, micro F3 vezérlő, 400 mW adó, 600 TVL-es kamera és 3030-as propeller. A PNP modell ára 35.000 forint, ami nem tartalmazza a távirányítót, a töltőt, az akkumulátort és vevőt sem.

Kingkong Q90: a szépség és szörnyetegből nem ez a gép lenne a szépség. Nem is ezért került be, hanem a 90 milliméteres vázon elhelyezett brushless! motorok miatt. Igen, ilyen pici méretben is lehet nem szénkefés, extrém magas fordulatszámú motorokat gyártani. 1103-7800 KV motor, 2 cellás akkumulátor, tehát biztos pörgős kis gépről van szó. Valamiért a „designed by HKThunder” feliratot piros betűvel emelték ki, de nekem ez a cégnév nem mond semmit. Vicces, hogy már ezeken a gépeken is 6A ESC van. A többi paramétere átlagos, kapott egy három az egyben kamerát, olyasmi méretben, mint az Eachine Tx02.

A háromágú propellerrel szerelt gép sajnos eléggé drága, ahhoz képest, hogy csak ARF modell. 32.000 forint nagyon húzós, főleg, hogy még egy távot is kell hozzá vennünk.

ALZRC Mr.Q 190: az ALZRC-t eddig helikoptereiről ismertem. Nem vagyok egy nagy heli fanatikus, de azért nagyjából követem a modellek megjelenését. Így szúrtam ki ezt a drónt is, ami leginkább a Kingkong 165-ös méretű gépére hasonlít kicsit felfújt változatban. Metálzöld burkolat és a hozzá illő propellerek egész érdekessé teszik a kinézetet, mindaddig, amíg nem nézzük meg oldalról, ugyanis ott egy akkora lyuk tátong, amin egy 5-ös focilabdát át lehetne rúgni. Elég fura megoldás, inkább debil, mint szép.

Belül teljesen karbon a váz, a szokásos unibody alsó résszel, ami ilyen pici méretben akár jó is lehet. A motorok átbrandelt 1806-osok, vagyis közeledünk a normális, 200-as drón technikához. Nekem az a gondom ezzel a vázmérettel, hogy az 5 colos propeller pont nem megy rá, akkor meg miért ne vegyünk egyel nagyobbat, ahhoz viszont túl nagy, hogy mini drónnak lehessen használni. A gyárilag szerelt forgószárny 4x4x3-as, hogy legyen azért húzása. 16 amperes ESC, 2-4 cellás akkumulátor, csak ne CC3D lenne a vezérlő. De akkor legalább olcsó lesz, hiszen ez egy ARF modell. Nos, még ez sem igaz, ugyanis 40.000 forintot kérnek érte. Ismét felhoznám az Eachine Wizardot, mint jobb választási lehetőséget.

Cheerson CX-93S: mi történik, ha egy kólás dobozt belenyomunk egy drónba? Létrejön a CX-93S. A Cheerson újabb modellje elgondolkodtatott. 106 dollár, vagyis 30.000 forint az ára, szénkefés, 1020-as motorokat kapott, ami akár jó is lehet, hiszen volt már erre példa (Bayangtoys másolat például). Csakhogy ennyiért már remek gépeket lehet kapni, itt van például az új MJX Bugs.

Háromágú propellerek, beépített, 5.8-as FPV (1280x720 pixel felbontással). Egy új funkció is belefért, a kézi indítás. Ha feldobjuk a levegőbe, akkor beindulnak a motorok, ami poén, de ezt azért eddig is tudtuk reprodukálni.

Megpróbáltam beleképzelni magamat a vásárló helyébe, aki szeretné ezt a terméket megvenni. A drón szerintem csúnya, ahogy a táv is. Van FPV, na de egy 4.3 inches, 480x272 pixeles monitoron kell nézni a képet. Nincs barometrikus szenzor, ami segítené szintben tartani, a hatótáv 100 méter, míg ebben az árkategóriában a brushless gépek akár 300-at is tudnak. 2 cellás 520 mAh kapacitású akksival repül, a kamera 1 Megapixeles. Vagyis egyik paramétere sem olyan vonzó, ami miatt birtoklási vágyat éreznék.

Címkék: drone, drón, VV