MJX drón gyártó – A második hely is szép

1477297130712119_2.jpg

Pár éve, ha megnéztük a drón palettát, tele volt Syma és JJRC modellekkel, ám a világ nagyot fordult, a piac kétfelé szakadt, és maradt a DJI, meg mindenki más. A nagynevű gyártó azonban nem nagyon ad modelleket a 100.000 forint alatti kategóriába – bár újabban próbálkozik startup cégek finanszírozásával, így született a DJI Tello -, így itt maradt levegő a már sokat emlegetett Hubsan mellett az MJX-nek is.

 

Mitől érdekes az MJX, mint gyártó?

Alapvetően úgy lehet eladni új modelleket, ha azok eléggé innovatívak, vagy ha olyan újdonságokat tartalmaznak, amelyeket mások egyáltalán nem vagy csak sokkal drágábban tudnak a piacra dobni. Az MJX – ami a Guangdong Meijiaxin Innovative Technology Co.,Ltd rövidítése - abban nagyon jó, hogy egyrészt elég jól beárazza a modelljeit, másrészt olyan mixeket rak össze, amelyek könnyedén továbbfejleszthetőek, gondoljunk például az MJX Bugs 3-ra.

10_pro.PNG

Erre a cégre is jellemző egy erős piaci szemléletváltás, ami a Hubsan életútját is végigkísérte. Két éve nem sok értelmes modelljük volt, a paletta döntően szénkefés rettenetekből állt, mint az MJX 400 vagy az MJX 600, amivel én is elég sokat szenvedtem annak idején. Erőteljes széthullási és elromlási hajlam jellemezte őket, szerelni pedig ezeket a drónokat maga volt a rémálom.

taviranyito.PNG

Aztán 2016 tavaszán történt valami, és egyre jobb gépeik jelentek meg, nagyrészt brushless alapokon. Minimalista, de fejleszthető kameraplatformok, WiFi alapú, applikáció vezérlésű modellek, sőt még moduláris versenydrónok is. Ráadásul érkezik a teljesen új generáció, amely rendkívül dögös külcsínt kapott, illetve még jobban széthúzták a palettát a rétegmodelljeik számára.

 

Milyen gépeket érdemes vásárolni?

Szerintem a 2016 nyara előtti gépekből már semmit. MJX X300, X400, X600, X800, MJX X101 és H102, ezekkel nem érdemes már foglalkozni. A 2016.03-2018.03 közötti darabok viszont nagyon érdekes, ami viszont furcsa, hogy nincsenek egymástól tökéletesen elváló irányvonalak, mint a Hubsan esetében. Amit szívből tudok ajánlani:

3_11.PNG

Az MJX Bugs 3 olyan jó gép, hogy a családban nekünk is van egy. Ennek nagyon egyszerű oka van, ennyiért brushless motoros kamera platformot nem lehet kapni, ráadásul van rá egy remek kamera keret, és simán elbír egy Gopro méretű akciókamerát. Ami durva, hogy ha levesszük a tartót és a lábakat, akkor kifejezetten mozgékonnyá válik, ráadásul megy 2 és 3 cellás akkumulátorral is. Üzemidő 13-15 perc ideális körülmények között, az ár pedig általában 20.000 forint körül alakul, ami egyből a nagyon ajánlott kategóriába repíti.

2w.PNG

Az MJX Bugs 2-nek van több variánsa is, a C egy sima kameraplatform jellegű gép, de FPV nélkül. Sokkal érdekesebb az MJX Bugs 2W, ami gyakorlatilag a Hubsan H501 Air alternatívája, csak gyengébb szoftveres képességekkel. 1080p kamerát és 15 perc körüli üzemidőt tudhat magáénak, de az applikációja jóval butább, mint az előbb említett konkurensnek, viszont sokkal dögösebben néz ki. 40-42.000 forintért jó vétel, hiszen így egy tízessel olcsóbb, mint a H501 Air.

p1040262_1.JPG

Az MJX Bugs 6 egy verseny jellegű drón, de inkább nevezném „cruiser”-nek, hiszen sosem indulnék vele mondjuk a Drone Racing Hungary rendezvényein egy műanyag karos masinával. Emlékeim szerint ez is 2-3 cellát tud fogadni, és van egy csomó kiszerelése, az alap még FPV kamerát sem tartalmaz, míg a fullos csomagban már FPV monitor is megtalálható. Az egyen technikának köszönhetően ez is megbízható, a menetteljesítményei pedig nem nagyon „beszaratósak”, így aki érdeklődik a versenygépek iránt, annak kezdésként érdemes kipróbálnia egyet.

 

Az új vonal

Az MJX Bugs 8 és 8 Pro az MJX Bugs 6 utódja, amit gyorsan eltüntettek a polcokról, és kiküszöbölték a legnagyobb hibáját, az acro mód hiányát. Természetesen a Pro tudja, a sima viszont nem, aminek olyan túl sok értelmét nem látom, vegyétek a Pro-t, az áll közel a valódi repülési élményhez.

8_pro.PNG

Természetesen felfrissítették a kinézetet is, illetve árulnak végre szettben szemüveget is hozzá, így RTF modellként – olyan csomag, amiben minden benne van – is megvásárolható, és egyből repülhető.

3h.PNG

Az MJX Bugs 3-nak egyből három verzióját is létrehozták az új szériában, lett a H variáns, ami frissített kinézettel, és magasságtartással érkezik, de emiatt szerintem a régit nem érdemes lecserélni.

3_mini.PNG

Az MJX Bugs 3 Mini az egyik legnagyobb poén, amit drónos körökben láttam, egy fajta trollkodás, ugyanis ez pont az, ami a nevéből kitűnik, egy miniatűr kameraplatform, acro versenygépnek megcsinálva. Nagyon vicces, nagyon jópofa és nem is különösebben drága. Aki szereti poénosra venni a figurát, nyugodtan megveheti, viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy csak szabad szemes reptetésre alkalmas, hiszen kamerával nem rendelkezik.

3pro.PNG

Az igazán érdekes frissítés viszont az MJX Bugs 3 Pro, ami minden értelemben a sima hármas utódjának tekinthető, de jelentős fejlesztéseken ment át. Nagyobb akkumulátor, GPS stabilizált, sok-sok elektronikus funkcióval, hatékonyabb motorokkal és GoPro és Xiaomi kamerákat is fogadni képes tartóval. Még nem jelent meg, így ára sincs, de szerintem venni fogják, mint a cukrot. Egy hátrányát látom, ez pedig az egyedi akkumulátortokozás, de ezt talán elviseljük majd 22 perc üzemidő és a 6-800 méteres hatótávért cserébe. Ami az MJX Bugs 10H-t illeti, egy képességeitől megfosztott 3 Pro-nak gondolom, így szerintem nem olyan érdekes modell.

5w.PNG

Az MJX Bugs 5W talán a legfuturisztikusabb modell mind közül, és a Bugs 2W fejlesztett verziójának tekinthető, bizonyos értelemben. Ez tényleg bogár formájú, de valami furcsa polipfej formát is belelátok a kinézetbe. 5Ghz-s WiFi FPV-vel, GPS-szel rendelkezik, illetve 1080p kamerát tudhat magáénak egy 1 tengelyes gimballal, ami a távirányítóról is vezérlehető, így a Bugs 2W egyik nagy hibáját – a nem állítható kamera szöget – kiküszöböli, és állítólag még némi rezgéscsillapító szerepe is van, de ezt hiszem, ha látom. Ezzel gyakorlatilag eljutottunk oda, hogy leszámítva a háromtengelyes gimbalt, a gép mindent tud, amit manapság kell, kíváncsian várom, hogy mennyibe fog kerülni.