Jumper T8 SG V2 Plus távirányító teszt – Újabb nagy ugrás

p1090225.JPG

A Jumper T8SG V2 Plus az utódja annak a terméknek, amit majdnem ugyanígy hívnak, és már itt a blogon is volt teszt róla. Az újabb verzió jelentős fejlesztéseken esett át, amelyet most Gábor jóvoltából ismerhettek meg, hiszen ő volt az, aki kölcsön adta számomra a terméket, hogy le tudjam tesztelni, a durván 35.000 forintért kapható készüléket.

 

A Jumper T8 SG V2 Plus kicsomagolása

A doboz nagyon pöpec, kemény karton fekete alapon, amin menő sárga betűket pillanthatunk meg, engem a drága alkoholos italokra emlékeztet. Nagyon passzentosan lehet csak eltávolítani, de ha ez sikerül, akkor hozzájuthatunk a beltartalomhoz, ami maga a Jumper T8 SG V2 Plus, egy nyakba akasztó, leírás és egy igényes távirányító tartó, de ezek voltak a Jumper T8 SG sajátjában is.

p1090222.JPG

Érdekes, hogy a táv citromsárga színe mennyivel bénább élőben, mint a képeken, ahol az előlap aranyozott fémnek néz ki – ez a másik szín a sárga mellett -, ehhez képest viszont csak egy átlagos műanyagelem. A távirányító egyik specialitása, hogy mindkét gimbalja – igen, nemcsak a kamera stabilizátort, de a kontroller karjait is így hívják – HALL szenzoros. Ez egy mágneses térérzékelő, ami nagyon finom mozgást tesz lehetővé, és teljesen fokozatmentes.

Mivel két teszttávom is volt az összecsapáshoz – egy Taranis QX7 és egy Flysky FS-i6 – ezért fogdosási tesztnek vetettem őket alá, és bizony, gimbal fronton leveri a Jumper a másik kettőt. Az igazság az, hogy amikor megkaptam a Taranist, akkor is azt gondoltam, hogy elég hitványak a kezelőszervei, de abban nem is az a nagy „májerség”, hanem a Lua Script, meg a multiprotokollos kiegészítés. A Flysky-nál természetesen mindkettő jobb, mind anyaghasználatra, mind pedig mozgatási érzetre.

Ami a kezelőszerveket illeti, van néhány sajátja a Jumper T8SG V2 Plusnak, ezen a téren biztosan nem kell szégyenkeznie. 4 db háromállású, 2 db kétállású kapcsoló, 2 fokozatmentes tekerő gimbal vezérléshez, egy jack bemenet trainer porthoz, egy mini USB port szoftverfrissítéshez, illetve a hátoldalon egy multiprotokoll modult fogadni képes öböl helyezkedik el, pont, mint a Taranis QX7-en.

p1090230.JPG

A tápellátásról egy 4 AA elemet fogadó tartó gondoskodik, de egy balancer port bemeneten keresztül, vagyis ezt simán kicserélhetjük egy 2 cellás akkumulátorra, és akkor nincs szenvedés az eldobható telepekkel.

 

A Jumper T8 SG V2 Plus tesztje

Egy távirányítóval leginkább gépeket kell reptetni, ehhez két dolgot kell tennünk: felprogramozni rá a modelleket, illetve megszokni a használatot. Mi az utóbbival kezdjük, mert ez perdöntő lehet abban az értelemben, hogy egyáltalán szükségünk van a Jumper T8 SG V2 Plusra, vagy sem. Ami viszont még ezeket is megelőzi, az a sima Jumper T8SG tesztjének elolvasása, mert az információk 90%-a azonos, illetve a gyártói honlapot is érdemes áttekinteni.

Tesztalanyunk mérete nagyon kicsi, persze az elődmodell is ilyen volt, de ez inkább egy nagyobb női vagy egy kisebb férfikézbe való, mint átlagosba. Mivel a hátoldala sima műanyag, ezért kevésbé kényelmes fogni és a felső kapcsolók is közelebb vannak ujjainkhoz, mint a nagyobb Taranis QX7 esetében. Összességében azt mondanám, hogy az Frsky sajátja egy fokkal jobb minőségű, mint a Jumper T8SG Plus, de azért egyiktől sem kell nagyon elájulni. Nem is nagyon rosszak, de ennyi és nem több.

Ami a távirányító felkonfigurását illeti, nem akarom nagyon bő lére ereszteni a dolgot, van hozzá kézikönyv, illetve a Deviaton oldalon elolvashatjátok a pontos leírást, de azért, hogy megkönnyítsem a dolgotokat, annak idejét csináltam a sima Jumperhez egy videót, amiből a lényeg kiderül, azt érdemes megnézni. A tesztalany százas nagyságrendű kommunikációs nyelvet ismer, ezt a 4 in 1 chip és a Deviation TX szoftver együttesen biztosítja.

p1090238.JPG

Annyit azért elárulok, hogy egy átlagos, szabványos protokollal szerelt gépet – Eachine, Bayangotys vagy éppen Boldclash – egyetlen gombnyomással párosítani lehet a távirányítóhoz, ami nagyon kényelmessé teszi a használatot. Nem így a Betaflight/Butterflight és hasonló vezérlőszoftvereket futtató vezérlőket, ott bizony lesz mit bűvölni, de nézzétek meg a fenti videót. Helyette beszéljünk inkább egy picit arról, hogy hogyan kellene kiosztanunk a csatornákat, mert ez a tapasztalataim szerint sok embernek gondot okoz.

2.png

A Jumper T8SG V2 Plus 12 csatornával rendelkezik, amelyekből biztosan el fogunk használni 4 db-ot az alap irányításra, ami a következő: gáz, előre és oldalra dőlés és tengelykörüli forgás. Ezek fixek, nincs mit tenni. Szükségünk van +1-re az élesítés/leállításhoz, de a cselesek ezt egy háromállású kapcsolóra rakják, és a középső pozíció egyben a csipogó is, így spórolhatunk egy csatornát. Mindenképpen kell még egy a repülési módok választásához, vagyis az angle/horizon/acro pozíciókat fel kell tudnunk venni.

p1090239.JPG

Ezzel már repülne a gép, de azért van még néhány dolog, amit ki lehet tenni: LED vezérlés, blackbox ki- és bekapcsolása, GPS, szervo vezérlés lábefelhúzáshoz, gimbal vezérlés két iránya, sőt, egyes funkciókat – például a timer, vagy éppen Taranisnál a hang lehalkítása – is fel lehet programozni. Ez utóbbiak ugyan nem fogyasztanak el csatornát, de egy kapcsolót vagy potmétert igen, így végül nem marad majd szabad. Ha ezt a sok mindent összeszámoljuk, egyből el is fogyott a 12 csatorna. Tehát akkor a lehetőségek még egyszer:

  • 1-4: alap csatornák: pitch, roll, throttle, yaw
  • 5: arm-disarm+csipogó
  • 6: módválasztó angle/horizon/acro módhoz
  • 7-12: egyéb funkciók, mint LED vezérlés, láb felhúzás, blackbox, gimbal vezérlés (+2), GPS ki-be
  • + egyéb: távirányító funkciók kiprogramozás, mint a hangerő halkítás

 

Jumper T8SG Plus konkurensei

Nem könnyű rendet vágni a távirányítók rengetegében, mert rengeteg modell jött ki mostanában, ráadásul ezeknek is mindenféle kereszt hibridjük is létezik, a Jumpernek egyből három. Van ugyanis a Jumper T8SG, a Jumper T8SG V2 és a tesztalanyunk, a Jumper T8SG Plus. A különbségeket a lenti táblázatban láthatjátok:

osszehasonlito.png

Mint látható, az elődmodellhez képest 2 csatorna, HAL szenzor és a multiprotokoll modult fogadó öböl a különbség, míg a V2-höz képest csak a HAL gimbal. Szóval döntsön az ár:

  • Jumper T8SG: 59,99 USD, 16.000 Ft
  • Jumper T8SG V2: 130 USD, 35.000 Ft /de általában nem kapható/
  • Jumper T8SG V2 Plus: 118,5 USD 32.000 Ft

3_1.png

Mint látható, az a vicces állapot állt elő, hogy a HAL szenzoros variáns olcsóbb, mint a nélküle szerelt, viszont a régi, szintén kiváló darab fele annyiba kerül. Tekintve, hogy az Frsky Taranis QX7-be 15.000 Ft egy szett HAL szenzoros irányító kar, ez nem tűnik soknak, csakhogy, abból is van egy S verzió, csak azért, hogy teljesen megtévesszék a kedves fogyasztót. Hogy még jobban megbonyolítsuk a helyzetet, ráadásul létezik az iRange X-nek is egy multiprotokollos terméke, az IRM8, vagyis vele is számolnunk kell. Vessük össze egy másik táblázatban, hogy akkor melyik távirányító pontosan mit tud.

 

 Jumper T8SG V2 Plus

 Frsky Taranis QX7

 Frsky Taranis
QX7 S

 iRangeX IRM8 *

 csatornák száma

 12

 16

 16

 8

 kapcsolók

 4 db 3, 2 db 2, 2 tekerő

 4 db 3, 2 db 2, 2 pot

 4 db 3, 2 db 2, 2 pot

 4 db 3, 2 db 2, 2 pot

 multiprotokoll

 IGEN

 csak modullal

 csak modullal

 IGEN

 gimbal

 HAL

 hagyományos

 HAL

 hagyományos

 multiprotokoll öböl

 IGEN

 IGEN

 IGEN

 NEM

 áramforrás

 elem v. akku

 elem v. akku

 elem v. akku

 elem v. akku

 hangszóró

 NEM

 IGEN

 IGEN

 csak buzzer

 szoftver

 Deviation TX

 Open TX+Lu sc.

 Open TX+Lu sc.

 Deviation TX

 Ár (USD)

 118

 115

 229

 86

 * szoftveres és hardveres problémákkal terhelt

Kibogozva a fenti adatokat, a Jumper T8SG V2 Plus kifejezetten jó vételnek tűnik, hiszen alapból multiprotokollos távirányító, viszont minőségben hangyányit elmarad a Taranis QX7-től. Ha viszont fel akarunk okosítani HAL szenzoros gimbalokkal egy QX7-et, akkor az +50 dollár, vagy megvesszük az S verziót, de ezek még mindeig nem multiprotokollos távok. Ahhoz kell vennünk egy iRangeX IRX4 modult, ami még +35 dollár, és máris 200 fölött vagyunk.

frsky-taranis-qx7s-blue_1.jpg

Cserébe a Taranisokon lehet Lua scriptet futtatni, amiből dinamikusan állíthatjuk a VTX csatornákat és a PID beállításokat, ezért a versenyzők – és a nagyobb kezűek – leginkább ezt a távirányítót használják. Szerintem a Deviaton TX kevésbé felhasználóbarát, és tele van olyan funkciókkal, amiket sosem fogunk drón reptetőként használni, de ennek ellenére nagyon is életképes darab a Jumper T8SG V2 Plus.

irange.jpg

Az iRangeX IRM8 esetében mindenképpen a fejlesztett verziót kell megvenni, a régit NEM SZABAD, mert súlyos problémákkal fogunk szembesülni, például nem tudja a kontroller, hol van a középállása és hasonlók. Inkább Taranis vagy Jumper, mindkettő sokkal jobb választás.

 

 

Összegzés

Aki már elfáradt fejben a sok adattól, annak itt a gyors összegzés: A Jumper T8SG V2 Plus jelenleg a legjobb multiprotokollos táv a piacon. Kicsi és közepes kezűeknek pont kézre áll, de akinek nagyobb pacskere van, az szenvedni fog vele, illetve minőségben egy picit elmarad a Taranis QX7-től. Viszont egyetlen másik távot sem tudok jelenleg mondani, ami tud 12 csatornát, multiprotokollos, HAL szenzorral szerelik, és ennyibe kerül. Cserébe birkóznunk kell egy picit a Deviaton TX-szel, illetve nincs Lua scriptünk, mint a Taranis esetében, és ha azt HAL szenzorral és multiprotokollos modullal is fel akarjuk okosítani, akkor igencsak elszállnak az árak.

 Előnyök  Hátrányok

 + tudásához képest olcsó
 + kicsi, kompakt
 + multiprotokollos képességek
 + cserélhető antenna
 + fogad kiegészítő modult
 + kis gépek könnyen párosíthatóak
 + elég jó minőség
 + sok kapcsoló
 + megy akkumulátorral is
 + HAL szenzoros gimbalok
 + force feedbackes jelzés

 - nagy kézhez túl kicsi
 - Taranis picit jobb minőségű
 - nincs Lua Script
 - nincs hangszóró

 

 

 

A drónt itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). EU Expresszel szállítással (GB) és EU Direct Maillel (BG) nem kell vámot és ÁFA-t fizetni:

Konkurensek

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.