Silverware – Nem a nagyi ezüst étkészlete

img_2063.JPG

A Jumper T8SG V2 Plus távirányító kapcsán jutott eszembe, hogy írhatnék a Silverware-ről, ami erőteljesen kötődik a Tiny Whoopozáshoz, ami érdekes módon mostanában nagyon felkapott téma lett. Aki esetleg nem tudná, hogy a fenti két fogalom mit jelent, az képzeljen el egy tenyérben is elférő, rendkívül pici gépet, amit szobában is használhatunk, de majdnem úgy tud menni, mint egy teljesértékű versenygép. Erről lesz ma szó, néhány sor erejéig.

 

Mi az a Tiny Whoop?

A Tiny Whoop a kicsi és valószínűleg egy hangutánzó szó összességéből állt össze. Az eredeti a Horizon Hobby cég Blade Inductrix nevű terméke volt, de aztán minden gépet elkezdtek így hívni, ami kicsi, jellemzően szénkefés, és valami trükkös vezérlővel repül, ami vagy Betaflight/Cleanflight szoftver futtat, vagy egyéb módokon képes acro módba is váltani. Akit bővebben érdekelnek az alapok, olvassa el Saccco cikkét a Logouton.

img_2064.JPG

Az egész történet alapját az adja, hogy építsünk egy olyan mini drónt, amit zsebre vághatunk, lehet manőverezni vele akár bútorok között is, de a szabadban is hellyel közel megállja a helyét. Ezen dolgok közös metszéspontja az alacsony súly, a nagyon egyszerű, olcsó technika és a nagy gépeket megközelítő teljesítmény.

img_2065.JPG

És még egyszer a kulcsmondat: alacsony súly, kis erőhatások, olcsó technika. Ez nagyjából mindent magába foglal, amit el lehet mondani ezekről a drónokról. Szinte kivétel nélkül szénkefések, ami eleinte ijesztő lehet, de mivel a legtöbb alaplapon a motorok csatlakozóra szereltek, ezért 2 perc alatt cserélhető bárki által, még forrasztani sem kell. Ráadásul fillérekért lehet hozzájuk mindent kapni, egy motor 500-1000 Ft, de egy vezérlő sem drágább 10 dollárnál.

happymodel-snapper-6-fpv-drone-bnf-frsky-1-battery-628020-.jpg

Az persze egy másik kérdés, hogy van-e ezeknek a gépeknek jogosultsága egy olya piaci környezetben, ahol már a brushless gépek is 50-60 USD között kaphatóak, álljon itt néhány példa, hogy legyen mivel összehasonlítani:

  • Trainer 90: 55 USD 15.000 Ft /picit nagyobb, mint egy TW/
  • Apis Folera 66: 60 USD 16.700 Ft / ez a TW méret/
  • BAT 100: 65 USD 18.000 Ft / picit nagyobb, mint egy TW/

 

20171204133928_49603.jpg

Illetve van a Happymodel Snapper sorozat, ami ugyan magasabb áron kelleti magát, de 65-85 mm között van három modelljük is. Repültem a Snapper 7-tel, nagyon jópofa, és még az sem éri el a 100 dollárt, és teljesen visszaadja a Tiny Whoop életérzést.

1_15.PNG

Van ezekkel azonban egy probléma: sem a Betaflight, sem a Cleanflight nem egy egyszerű program, és ez bizony kezdőknek feladhatja a leckét, hiszen parancssorba irkálni paramétereket nem egy felemelő dolog. A másik probléma, hogy a vevő-távirányító pár kiválasztása sem olyan nagyon egyszerű történet, és nem biztos, hogy mindenki be akar ruházni egy 30.000 forintos Taranis QX7-re, meg megkeresni hozzá a megfelelő vevőt.

Az sem mellékes, hogy a BF/CF vezérlőszoftvereket nem ezekre a pici gépekre tervezték, hanem – a szintén mikronak hívott – brushless versenygépekre. Ugyan a Betaflight csapata próbált mókolni a szoftveren, de valójában nem repültek jól velük a Tiny Whoop jellegű gépek. A felülről lefele lépkedés ebben az esetben nem vált be. Akkor fordítsuk meg a dolgokat, csináljunk egy direkt nagyon pici gépre kitalált szoftvert, ez lett a Silverware.

20170927190024_43055.jpg

Itt jön Gábor ötlete – akinek ismételten köszönöm a felajánlást - a képbe: vegyünk egy multiprotokollos, teljesen univerzális távirányítót, meg egy nagyon egyszerű, Silverwaret futtatni képes vezérlőt. Az előbbit lehet majd később is bármilyen géphez használni, utóbbival pedig elrepkedhetünk addig, amíg ki nem tanuljuk a repülés minden csínját-bínját, akkor még mindig válthatunk valami nagyobbra.

 

Tesztüzem

Gépnek az egyik legegyszerűbb, az Eachine E011C-re alapuló masinát választotta, ezt szokták LEGO ember drónnak is csúfolni, mivel a felső részen a LEGO bütykeihez hasonlatos felület van, és tényleg rámegy a figura. A hardver lelke egy BetaFPV 1.0 repülésvezérlő, ami ellentétben a már említett brushless gépek sajátjaival, „pre-tuned”, vagyis előre beállított lapka, és itt jön a Silverware a képbe. A Silverware-t ugyanis kifejezetten szénkefés micro quadokhoz találták ki, mondhatni egy célszerszám Tiny Whoop-ozáshoz.

fc-lite_1024x1024.jpg

A BetaFPV 1.0 az egyik olyan repülésvezérlő a piacon, ami képes futtatni a Silverware-t, de persze sok más lapka is rendelkezésre áll. Akit mélyebben érdekel a projekt, az olvassa el a mindenre kiterjedő Silverware Wikit. Ez két okból is fontos, de hagyom, hogy az élelmesebbek rájöjjenek az FC képe alapján a trükkre:

bottom_grande.jpg

Aki szemfüles, az kiszúrhatta, hogy nincs USB port a lapkára forrasztva, így viszont hogyan lehet kommunikálni vele? Azt ugyanis megszokhattuk, hogy minden új repülő masinát egy USB kábel segítségével csatlakoztatunk a számítógépünkhöz, belépünk a megfelelő beállító szoftverbe, és szépen végignyomkodjuk a menüket. Én is szoktam ilyen képeket mellékelni a tesztjeimhez.

6_651cf00f-63fa-4a75-b2f1-6f0b23f0a285_grande.jpg

A BetaFPV 1.0 board Silverware fimrware-rel flashelt verziója esetében azonban nincs szükség a kapcsolók és a csatornák beállítására. A beépített Bayang protokollos vevő miatt csak ki kell keresnünk a Jumper T8SG V2 Plus menüjében az ugyanilyen nevű kommunikációs szoftvert, majd a gázkart fel-le elhúzni, máris megtörtént a párosítás. Na de hogy lehet váltogatni a normál Attitude és az Acro mód között? Természetesen a távirányító jobb oldali – Mode 2 esetében – karjának szekvenciáival, vagyis:

  • fel-le: a bekapcsolás utáni párosítás /gázkarral/
  • jobbra-jobbra-le: attitude mód
  • balra-balra-le: acro mód
  • PID állítás: ezt a linket nyomd meg
  • le-le-le: accelerométer kalibráció

5_3506ba90-bd29-4959-8dc5-4e0dabd1dd74_grande.jpg

Aki játszott Mortal Kombattal, annak egyből beugorhat, hogy ott is hasonló mozgásokat kellett végrehajtani az ütésváltások közben, na, hát valami hasonlót kell elképzelni itt is. Persze bele lehet mókolni a szoftverbe a szokásos módon, ha felforrasztunk egy ST-Link adaptert, de szerintem ez a dolog pont nem erről szól.

Nem ragoznám túl a dolgokat, a gép szépen repül, de mivel nincs rajta FPV kamera, ezért olyan nagyon nem látványos, de kerestem egy videót, amin az, ezt tudja egy Tiny Whoop, és ez elég közel áll ahhoz, amit egy nagyobb verseny drón tud.

12_94402ead-3a26-4cc1-9591-0c5e30899b0a_1024x1024.jpg

Aki pedig szeretné az egész csomagot egyben letudni, az vehet Silverware szoftverrel flashelt vezérlőt tartalmazó drónt egyben venni, az a Beta65S Lite névre keressen rá. Hasonló konkurens még a Boldclash, ott is érdemes szétnézni.

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.