DJI Fly Drive teszt – Adatmentés drónról?

2_18.PNG

FID dobott meg a DJI Fly Drive nevű merevlemezzel, ami azt ígéri, hogy ezzel az eszközzel biztonságba helyezhetjük féltett drónos felvételeinket. Az adattárolóba integrált micro SD kártya és a Type-C csatlakozó biztosítja a megfelelő sebességű átvitelt, míg a 2 Terrabyte-os kapacitás a nagyon sokórányi anyag eltárolását. Nézzük, tényleg olyan penge-e a cucc, mint ahogy a sajtóanyag ígéri.

 

A DJI Fly Drive kicsomagolása

A termék egy jellegtelen, fehér dobozban érkezik, amin a tokozott merevlemezt láthatjuk. A tekintetvonzó DJI és Seagate feliratok sokat sejtetnek, mint ahogy a sajtóanyag is, persze a szokásos kábító szövegnek már kevesek dőlnek be: „Tudd biztonságban féltett drónos felvételeidet” és hasonlók.

img_2105.JPG

A csomagolást kiborítva három dolog tárul a szemünk elé: maga a 2 TB kapacitású HDD, egy kellemes tapintású gumi védőkeret a DJI logójával és egy Type-C to Type-C csatlakozós kábel, amiből látszik, hogy kire, vagy inkább kire nem gondoltak a tervezők. Én egy régebbi csúcslaptop előtt ülök, így nincs ilyen integrált portom, szóval aki hasonló szituációba keveredik, annak be kell szereznie egy hagyományos USB-A to Type-C kábelt vagy egy átalakítót.

A szemfülesek felfedezhetik, hogy a csomag front oldalának alsó sarkában ígéretet kapunk arra, hogy a legújabb Adobe Premiere CC grafikus szoftvert 2 hónapig használhatjuk, ha ezt a terméket választottuk, ami durván 60 dolláros spórolást jelent. Biztosan van olyan, akinek ez hatalmas előny - hiszen így a 120 dolláros beszerzési árnak a fele vissza is jött -, de ebben az országban, ahol mindenki az Ncore webshopjából „vásárolja” meg a „Skidrow Edition”szoftvereket, ez nem fog mindenkinek hiányozni.

4_13.PNG

Maga a merevlemez - leszámítva a már említett gyártók logóját és egy zöld állapotjelző LED-et - nem sok mindenben tér el egy átlagos 2,5 inch-es HDD-től. Egy dolog azért említésre méltó, ez a jobb oldalon található integrált micro SD kártya olvasó. Ide kell majd behelyeznünk a DJI drónunkból kiemelt adathordozót, ami nem más, mint egy sima kártyaolvasó.

img_2111.JPG

A kivitelezés egyébként meglehetősen masszív, a Seagate-hez méltó, nem véletlenül gyártanak már 38 éve adattárolókat. Persze ez ma már nem nagy szám, a saját 2 Terrabyte-os merevlemezem is hasonló minőséget képvisel, szóval eddig olyan nagy újdonsággal nem találkozhattunk. A Seagate Seetoollal még kiolvashatjuk a műszaki paraméterek egy részét, 5400 RPM-mel forog és 128 Megabyte cache-t integráltak a tokozás alá.

 

A DJI Fly Drive tesztje

Mivel a hardveres résznél semmi érdekeset nem vettem észre, ezért elkezdtem keresni ugyanezt a szoftveres oldalon. Hiszen milyen jó dolog lenne, hogy ha egy power bankra dugva a terepen lementhetnénk mindent. Ezt például egy automata backup script is végrehajthatná, mondjuk a kártya bedugására.

5_6.PNG

A gyökérben valóban lehet is futtatható fájlokat találni, de ezek nem csinálnak semmit, csak elvisznek a gyártó honlapjára, a regisztrációhoz. Semmilyen plusz szoftvert nem találunk, amit mentésre lehetne használni, sőt automatizmus sincs, amivel a merevlemez önműködően végrehajtaná a másolást.

A gyakorlatban a használat a következőképpen néz ki: szükségünk van egy eszköze - például egy laptopta -, aminek az USB portjába bedugjuk a DJI Fly Drive-ot, ami a nevével ellentétben nem tud repülni. Előtte behelyezzük a micro SD kártyát, ami pontosan ugyanúgy jelenik meg, mint egy bármilyen kártyaolvasó, és szépen kézzel átmásoljuk az adatainkat. Ennyi, semmi több, szóval hol van itt a varázslat? Sehol.

joined_4.jpg

Ráadásul értékelhető sebességtesztet sem tudtam kicsikarni az eszközből, mert már a bedugás pillanatában sípolt, hogy miért nem USB 3.0 portra csatlakoztattam, pedig de. Gondolom valami kompatibilitási hiba lehet, nem szereti a Windows 7 operációs rendszeremet vagy a kábel toldása tett be neki. Gyakorlatilag a Kingston kártyaolvasóm sebességének a felét tudtam rajta mérni, szóval még csak azt sem mondhatom, hogy így ki lehet használni a Type-C kiváló elméleti sebességét.

 

Összegzés

A DJI Fly Drive nem más, mint egy sima Seagate merevlemez, egy csini köntösbe csomagolva, amire rátokoztak egy kártyaolvasót, illetve Type-C porton kommunikál. Szerintem ez utóbbi még sok embernek problémát fog okozni, vagyis nem a gyári, jó minőségű kábelt fogják használni, ezzel el is veszik az egyik legnagyobb előny, a gyors átvitel. Persze van egy 10 dollárral drágább csomag, abba hagyományos kábelt mellékeltek, vagyis célszerűbb azt venni.

A másik gond, hogy semmilyen backup szoftver nincs a drive-on, ami automatán mentene. Ha fogunk egy sima 2 Terrabyte-os külső merevlemezt, meg egy kártyaolvasót, akkor pontosan ugyanott vagyunk, mint a DJI Fly Drive-val, és ez a két hardver is kijön abból a 35.000 forintból, amit kérnek érte.

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.