Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 17. hét

fuuny-gifs-sunday.gif

A múlt heti cseles vásár vasárnap után most visszatérünk az eredeti formához, vagyis a heti leosztáshoz. Nem állítom, hogy ezt mindig tudom tartani és hogy nem szólnak bele egyéb kötelezettségeim, de azért majd igyekszem. A heti merítésben lerázzuk magunkról a szénkefés rabigát és csak brushless gépekkel fogunk foglalkozni. Különösen úgy, hogy egyre inkább érdemes rámenni az Eu raktárakra gép ügyben is, ebben viszont a HobbyKingen kívül nem sok webáruház jeleskedik. A 3 HK-s termék közé befurakodott egy Gearbestes üdvöske is, az új low budget brushless invázió következő képviselője, fogadjátok őket szeretettel.

Bayangtoys X16: Ahogy már korábban is jósoltam, az árak esésével a brushless motorok előbb-utóbb olyan olcsók lesznek, hogy le fogják nyomni a szénkefés társaikat. Nos, úgy néz ki, az előbb következett be, ugyanis idén ez már vagy az 5. modell, ami megfizethető árú (50.000 alatti) szegmensbe esik bele. Gondoljunk csak a JJRC X1, XK X251, Hubsan H109, Hubsan H501C és még ami nem ugrik be egyből. A lényeg az, hogy az év további hónapjaiban is hasonló invázió várható.

Az elején gyorsan lelövöm a poént, a Bayangtoys X16 olyan friss, hogy alig találtam róla képet és azok is csak két naposak, na de nem ismerős ez a gép valahonnan? Dehogynem, hiszen ő a Xinlin X181 is, csak ott fekete köntösben, más motorral és más felszereltséggel. A csel az, hogy ha a Bayangtoyst vesszük, nem kapunk jó kis 5.8 GHZ-s FPV-t csak egy sima 2MP kamerát vagy a W verzió esetén WIFI-s FPV-t (de ilyet ne vegyünk). Szóval kibújt a szög a zsákból, a két cég tök ugyan az, csak két néven futtatják magukat, mint a JJRC H8 mini és az Eachine (ez utóbbi Banggood átbranedlés). Nagyon sok mindent nem tudunk még a gépről, 2200 mAh 11.1V akkumulátor, brushless motorok, ÉS 110 dolláros előrendelés, vagyis 30.000 Ft-os ár a Gearbesten. Ez annyira olcsó, hogy szinte már ingyen van, vegyétek, vigyétek és hagyjátok a régi brushed gépeket.

Black Widow 260: Kezdjük azzal a gondolatmenettel, amiért betettem a gépet a mai felsorolásba, van EU raktárban és racer. A másik dolog, hogy a kiszerelése megold két problémát és egyben generál egy újabbat. A HK ugyanis táskával és távirányítóval árulja, igazi RTF modell, sőt RTF+, mert megoldották egyből a szállítás problémáját is. És akkor most következzen egy kis matek a 160 EUR-s alapárral: 49.000Ft -10.000-15.000-3000. Marad 21.000 Ft, miután kivontam a táska, a táv és a vevő árát, ez nem rossz ugye? Ennyibe kerül a gép. Ezért 2204-2300KV-s motorokat, CC3D vezérlőt, egy valamilyen, sajnos nem karbon vázat, egy 1300mAh 35C akksit kapunk, propellerekkel. A gépen Open Pilot fut, szerintem jó vétel, főleg annak, aki nem akar babrálni a gépépítéssel. Tudom, hogy majd jön a sok troll, aki beírja, hogy de csak 6 csatornás a táv, meg de szar a CC3D vezérlő és hasonlók, de nem mindenkinek triviális az, hogy milyen áramköri elemet kell hova forrasztani. A bölcsészek is szeretnek repülni, nem csak az elektromérnökök, na ezt a kiszerelést nekik találták ki. Na de akkor hol hibádzik a kit? Nincs FPV szett (adó, vevő, kamera), szóval ezt mindenkinek magának kell beszereznie.

Quanum Outlaw 180: A törvényen kívüli Josey Wales után itt van a HK sajátja és hopp mi ugrik be a képekről, csak nem a Banggoodos Eachine Falcon 180? Szerintem kísértetiesen hasonlít a két gép koncepcióban egymásra, persze ugye kérdés, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Jelen esetben ez eldöntetett, ugyanis az Outlaw már kapható 48.000 Ft-os áron és az európai drótkerítés jobbik felén található (gyengébbek kedvéért: EU raktár). Ez egy ARF gép, szóval könnyen összemérhetjük majd az Eachine Falconnal. ESC-kben 20A Afro race spec-eket kapott, Multistar 2300KV motorokat, 5030-as propellereket (amiket mindenki egyből 5045-re fog cserélni) CC3D vezérlőt (na ebben biztosan jobb az Eachine), karbon vázat, eddig kb. döntetlen. Árban ez a jobb, viszont itt nincs FPV szett (adó, vevő, kamera), ami gyakorlatilag annyiba kerül, amennyit a vámon bukhatunk a másiknál. Szerintem innentől ízlés kérdése a dolog, ki melyiket veszi, én megvárnám a Falcon 180-at SP Racing vezérlővel, de az ki tudja mikor lesz. Addig meg itt van nekünk a Quanum Outlaw (akinek nem jött volna le, ők gyártják a Quanum CX-20-at és a Venturet is)

A slusszpoén, miközben írtam a cikket, a Hobbykingen felejtettem a böngészőt és hopp: 20 EUR kedvezmény, na így már csak 136 EUR :D (Bal felül a linkelt oldalon a videó, ezt már nem tettem be, mert nagyon szétrángatná az oldalt)hobbyking.JPG

Jumper 218 Pro: Még mindig HK és még mindig EU raktár. Ugrunk a következő, egyel nagyobb méretre, a Jumper 218mm-es motortávolságú gépre. Kezdem ami nem tetszik a gépen: baromi lapos, ezért egy tonnányi dolgot le lehet egyből zúzni, pl. a kamerát, a kiálló kábeleket, az FPV antennát (jééé, van FPV , na végre) szóval hurrikánként söpörhet végig egy faág a gép fedélzetén. A váz viszont brutálisan lapos, ebből kifolyólag biztosan jól védi a fontosabb beltartalmat is, mint a vezérlő, ESC, vagyis nagyjából mindent, ami a repüléshez szükséges. Az alja végig burkolt, nagyon durván masszívnak tűnik, biztosan jól bírja a kiképzést. Árban valahol a többiek körül mozog, 170 EUR vagyis 52.000 Ft a gép. A beltartalom egészen kiváló, 20A Blheli ESC-k (vagyis lesz Oneshot, Active Brake) 1806-2280KV motorok (én ezt csak 50xx-el reptetném, mert a 2204-es motorok 6-os proppal eléggé leverik már teljesítményben a 1806-osokat), Naze 32 acro (végre nem CC3D), OSD (telemetria), full FPV (kivéve persze a szemüveg), egy szett 5040-es propeller. Nem hangzik rosszul ugye? A gép ARF, vagyis vevőt és távot nekünk kell hozzá szerválnunk és itt egyből be is ugrott valami, hova tegyük a vevőt? Mert hogy a vázba biztosan nem fér be, az tuti. Akkor csak felülre tehetjük, ami pedig egyenes út a potenciális pusztulás felé. Nem tudom, hogy számít-e valakinek egy racer esetében, de a gép nem egy szépség, mint egy kilapított mérges béka. Reméljük, ez a mérgesség a motorokból is ki tud jönni.