Xiaomi Yi - egy baja van, de az elég nagy

yi_action_basic_1.jpgHiánypótló cikk itt a blogon, az egyik ősapát vesszük górcső alá. Kinek ne lenne ismerős a Mi név, ami egyszerre több márkanevet is magába tömörít, ezek közül az egyik a Xiaomi Yi, ami a kamera vadhajtása a cégnek. A Xiaomi Yi már egy koros kamerának számít, 2015 áprilisa óta van a piacon, ennél már csak SJCAM SJ4000 idősebb, persze ami egy évnél régebbi, az már matuzsálemnek számít. Ami viszont mégis  érdekessé teszi a kamerát, az a benne megbúvó hardver. Úgyhogy ma azt fogjuk megvizsgálni, hogy a törött szarvú bika is képes-e megszorongatni a fiatalokat (bár az összes potencianövelő reklámnak az a szlogenje, hogy: "a lenyugvó napnak is van ereje", de majd meglátjuk:D).

Megkaptam a kamerát, körbeforgatom, nahát nulla LCD kijelző, ez ma már a meglepő kategóriába esik (mondjuk a Firefly Hawkeye 6S is ilyen). A hardverről már írtam a Kamu kamerákról komolyan sorozatban, de azért idecitálom a két fő paramétert, amelyet érdemes tudni: a chip egy Ambarella A7SL75, a szenzor pedig egy Sony Exmor IMX 206. Amiért ez a két paraméter érdekes, az a piaci konkurensek, ugyanis Ambarella chipet kapott a Dazzne P3, míg IMX 206 szenzort a Gitup Git2, tehát aki ezen kamerák közül akar választani, az nagyjából el tudja majd képzelni, mire számíthatna egy Xiaomi Yi esetében és fordítva. 

A kamera méretre nagyobb, mint az SJCAM-es hasonmásai, ami azért érdekes, mert az SJCAM SJ5000 is nagyobb lett, mint az SJ4000 modell. Ez akkor lehet gond, ha azt gondoljuk, a tokjaik ekvivalensek egymással, nos nem. Sőt, én pl. az XK Detect X380 gimbaljába már az SJ5000-et sem tudtam belefogatni, pedig ott legalább a cégcsoport ugyan az, szóval mindig ellenőrizzük pontosan, hogy mibe mi illik.

Ami az akkumulátor időt illeti, hosszabb mint a vetélytársaké. 1010 mAh-val gazdálkodhatunk, de mivel nincsen LCD kijelző (erről később), ezért ez nem eszegeti az üzemidőt, így nagyjából 1.5 óránk van videózni, 1080p 60FPS felbontás mellett.

Ami fontos, hogy mivel a Sony Exmor IMX 078-ast személyesen is próbáltam - ilyennel szerelik az SJCAM SJ5000X ELITE, a Soocoo C30 vagy a Hawkeye Firefly 6S és 7S modelleket is - ezért van direkt összehasonlítási alapom. Nos, azt kell hogy mondjam, hogy az IMX 206-nak és így a Xiaomi Yi-nek is SZEBB KÉPE van, mint az IMX 078-al szerelt kameráknak. Elképesztően jó például a színhűség, a fehér az fehér, a kék pedig tényleg kék. Ez legjobban a napsütéses ég alatt látható, nem folyik egybe az egész, nincs ez a durva tintás beütés, mint pl. az EKEN H9 Omnvision OV 4689-es szenzorjánál (amit eléggé nem szerettem).

napfény beesését is kellemesen lekezeli a kamera, a napfény tényleg annak néz ki, ami, nem pedig valami földönkívüli elrablás melléktermékének. Megfigyeltem viszont egy furcsa jelenséget, hogy ha nappal szemben fényképezem, akkor beleég egy vörös folt a képekbe, ezt nem tudom mi okozza és más kameráknál sem tapasztaltam. Azt gyanítom, hogy egyedi jelenségről lehet szó, ugyanis a Hollókői ófalú fekvése pont olyan, hogy folyamatosan szemben kellett a nappal fényképeznem, vagyis EBBEN a helyzetben a probléma konstans fennállt, ellenben ha elfordultam oldalra, akkor megszűnt. Meg kellene próbálnom a többi kamerával is ugyan ezt a helyzetet reprodukálni, de engedelmetekkel emiatt nem mennék vissza Hollókőre, szóval fogadjuk el, hogy ez egy egyedi jelenség volt (esetleg aki tapasztalt ilyet, az dobja be a poszt alá és beleírom a cikkbe).

A fényképekkel nagyon elégedett voltam, a szenzor felbontása tényleg 16MP, szépek a színek, jó a dinamika, egy szóval a Xiaomi Yi eléggé elveri a vetélytársait e téren, nem úgy a videó esetében. Nos, bár a felbontás 1080p 60FPS (ami azért, ha azt is mellé tesszük, hogy ez egy majdnem másfél éves kamera, nem rossz), itt nincs az a látványos előny, mint a fényképezés terén az Omnivision szenzorral szerelt kamerák esetében. Nem néz ki rosszul, de olyan nagyon szépnek nem is mondanám, inkább csak közepes. Nem tudom, hogy ez minek tudható be, lehet hogy itt a chip típusa jobban beleszól az összképbe, de az SJCAM SJ5000X ELITE-nek a videói szebbek voltak. Ami még feltűnt, hogy a videókban mintha lenne a képen egy szürkés filter, ezért fakóbbak a színek, kicsit olyan, mint amikor valaki letekeri a monitoron a kontrasztot. Egyesek ezt a Gitup Git2 kapcsán is felfedezték, de mivel az a kamera még sosem volt a kezemben, ezért ezt megerősíteni nem tudom.

Ami a kamera kinézetét illeti, egy kicsit eltér a klasszikus másoljuk le egy az egyben a Goprot vonaltól és ez szerintem az akciókamerák világában már üdítő eltérésnek mondható. Ha jól emlékszem kétféle színben, sárgában és fehérben lehet kapni és a szemfülesek azt is észre vehették, hogy a szériaszámok is eltérnek (ami pl. azért fontos, mert ehhez kell illeszteni a firmwaret, amit itt érhettek el). Van aki Z22-t, van aki Z20-at, van aki meg Z23-mat kapott Kínából, teljesen véletlenszerűen. Elvileg lényegi különbség nincsen a kamerák között, hardveresen biztosan ugyan azok, de volt akinek fókuszproblémái voltak egyes modellekkel, ilyenkor az rcgroups fórumokat kell túrni és nyomozni egy kicsit (van rá megoldás). A Xiaomi Yihez mindenesetre nagy mod élet is kapcsolódik, ebbe áshatjuk bele magunkat pl. az alábbi linken is. 

A kamerán, ahogy már említettem egyáltalán nincsen LCD kijelző és a vezérléshez is összesen 3 gomb áll rendelkezésünkre. Ez azért fontos, mert ha nem teljesen egyértelmű, hogy melyik funkciót mivel kellene életre hívnunk, akkor bajban vagyunk, mivel nincsen semmilyen felület, ahol bármit ellenőrizni tudnánk. A fronton szereplő bekapcsológomb körül van egy NAGYON ERŐS és jól látható led, ami még napfényben is használható. A bal oldali gomb egyetlen funkciója (alap esetben) az, hogy bekapcsoljuk a kamera WIFI-jét, ezt egyébként egy dombornyomásos piktogramm is jelzi. Ennek működése kardinális, ugyanis a paraméterek 99%-át egy telefonos applikáción keresztül kell állítgatnunk. Van még egy gomb a kamera tetején, ami pont ugyan arra való, mint az összes többi akció kamera esetében, a funkciót tudjuk ki vagy bekapcsolni (pl. fényképezés vagy videózás).

Kanyarodjunk vissza a WIF-hez és vegyük górcső alá az applikációt. Mivel minden paramétert itt kell állítanunk, ezért fontos, hogy az alkalmazás jó legyen, és szerencsére az is. Nem mondom, hogy halálra lehet konfigurálni a kamerát és hogy el fogunk veszni a funkciók tengerében, de tudja azt, amit tudnia kell. Az egyik kedvenc funkcióm, a "find camera", amivel csipogtathatjuk a Xiaomi Yi-t, ha esetleg nem tudnánk hol hagytuk. A kamera rendelkezik AV kimenettel, amit a micro USB porton keresztül vehetünk igénybe. A portok a kamera hátára kerültek (micro USB és HDMI), a kijelző helyére, viszont a csatlakozók nem csak eredeti funkciójukat tudják betölteni, hanem dokkolóként is funkcionálnak. Mielőtt azonban belemennénk abba, hogy egyáltalán miért kellene bármivel is kiegészíteni ezt a kamerát, latolgassuk egy kicsit azt a szituációt, amikor szeretnénk valamit felvenni vagy lekamerázni.

Van egy szép épület, amit szeretnénk lekamerázni, bekapcsoljuk a kamerát, majd ráirányítjuk az épületre, belenézünk az LCD kijelzőbe, hogy a kép közepére kerüljön az objektum és... Itt kezdődnek a problémák, ugyanis nincs mibe bele néznünk, helyette a telefonunk élőképét kell össze-vissza billegtetnünk, hogy megtaláljuk a kép közepét ahová az objektumnak esnie kell(ene). A gond csak az, hogy innentől kezdve nagyon sok más dolog is befolyásolja majd, hogy ez sikerül-e a fénykép vagy sem, pl. a telefon, amin a képet akarjuk nézni. Vajon látjuk majd a kijelzőt? Képesek vagyunk-e egyszerre a telefont, a házat és a kamera objektívének az irányát összelőni? Nos, nekem nem sikerült, ami szerintem jól látszik a képeken (mindegyik ferde, dolgok nem középen vannak stb.). Ráadásul mivel semmilyen visszajelzésünk nincsen, ezért nem tudunk az aktuális szituációhoz mérten a beállításokon változtatni. Ezzel vége is a fényképezésnek, mert a kamera azt az alapvető minimumot sem képes teljesíteni, ami ahhoz kellene, hogy rálássunk direktben a lefényképezendő tárgyra. Érdekes módon ez egy multikopter esetében közel sem ekkora probléma. Ugyanis kivesszük a micro USB-n keresztül az AV jelet, kitesszük egy FPV adóra, a másik oldalon pedig letesszük egy FPV vevőre, majd egy megjelenítőre és kész is a tökéletes drónkamera. Csak az a helyzet, hogy nem mindenki azért vesz kamerát, hogy drónra szerelje, nekik viszont valamilyen alternatív megoldást kell kitalálniuk.

Megnéztem, milyen kiegészítőket lehet kapni a kamerához és majdnem lehidaltam az áraktól. Az biztos, hogy még egy hónapja sem ennyibe kerültek, fogalmam sincs, hogy azóta mi történt, lehet összevesztek Kínában a cégek és ez ennek az eredménye, de rakétaként lövelltek fel az árak (de állítólag a Mi drón körüli várakozás is felhajtotta). Ennek ellenére idelinkelem a fontosabb kiegészítőket:

Az árak nagyon durván elszálltak, pedig pont az ellenkezőjének kellett volna történnie, esniük kellett volna az erős konkurencia megjelenése miatt. Ha az alapkamera árára - ami eddig 23.000 Ft, vagyis durván 85 USD volt - rászámolom még a +8000 Ft-os kijelzőt, akkor máris 30.000 Ft fölött járok és mivel a dobozban csak a kamera van (és esetleg a vízzáró tok), még mindig nem kaptam meg azt, amit egy SJCAM vagy egy Gitup esetében (persze csak a PRO csomaggal), a nagyon olcsó EKEN H8-ról meg ne is beszéljünk. Jelenleg a kamera a Banggoodon a Xiaomi Yi vízzáró tokkal és a a2f2a4 kupon felhasználásával 89 USD vagyis 25.000 Ft, amiért már EKEN H8-at + távirányítót lehet kapni, ugyan itt.

Ha egy éve kérdezte volna valaki, hogy milyen akció kamerát vegyen, gondolkodás nélkül azt mondtam volna, hogy Xiaomi Yi-t vegyen, de 2016.06.12-én mégis mi indokolná ugyan ezt? Az ára magas, nincsenek alapból kiegészítői, az LCD kijelzője iszonyatosan drága, a megapakkból meg kijön egy EKEN H9. Ráadásul, bár a fotói nagyon szépek, nem lehet jól használni fotózásra az LCD hiánya miatt. Egy kicsit eljárt az egész koncepció fölött az idő és ez sajnos nagyon érződik a kamerán.

Ami tetszett Ami nem tetszett
 + remek kamera szenzor, szép kép  - drága
 + remek WIFI alkalmazás  - nincsenek az alapárban kiegészítők
 + a gombok jól használhatóak  - nincs LCD kijelző
 + erős LED a gombok mellett  - közepes videó
 + hosszú üzemidő  - drága kiegészítők
 + gyakori szoftverfrissítés  - néha fókuszproblémák
 + jó cégrenomé, megbízhatóság

 

EGYÉB FORRÁSOK