Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 6. hét

fundaysundaystitle.pngLetelt az új év (már ahol ugye, 02.06-02.11 Kínában, jön a Majom éve), kezdenek kiszivárogni az új modellek. Sok hírt lehet hallani, pl. Wingsland Scarlet Minivet 2 lett megszellőztetve, de említhetném a Xiro Explorer 2-t (ami már tárgyelkerülő funkcióval is rendelkezni fog). Én ma nem ilyeneket hoztam nektek, de azért kicsit szakítunk a hagyományokkal. Két kínai gép és egy "projekt gép" lesz ma a vendégünk, utóbbi igen igényes köntösben.

Yi Zhan I7H: úristen, Megatron nagyúr visszatért. Ja nem, csak a Yi Zhan mérnökei tolták túl a designt ismét. A Yi Zhan a JJRC Tarantula miatt lehet ismert, de itt most nem egy, a JJRC-nek átbrandelt cuccról van szó, hanem egy "saját fejlesztésről", abból is egy hexakopterről. A kínaiakra jellemző kusza adatokat kapjuk, a leírás szerint az akkumulátor 2 cellás 850mAh, a képen meg egy 1200mAh-s van (persze a Nihui 200.000 MP-s kameráját semmi sem veri), én hajlok arra hogy az utóbbi a valós, hiszen a Tarantula is ezzel repül. A kamerák gyanúsan a Tarantuláról származnak, ebből a 5MP-s 1080P ígéretes lehet, ha az árazást sikerül értelmesre belőni. A kedvenc mondatom a "super lightweight 290 g" :D Ez aztán tényleg könnyű, az ilyenekhez azért már teljesítmény, mert ez általában akkumulátor, kamera és propeller védő nélkül értett adat, lesz az 400+-is mire felszáll. A motorok átmérője a leírás szerint 10mm (MJX X600-é 8.5) szóval akár még erős is lehet, de akkor meg a 850mAh-s akksi lesz kevés. Sajnos WIFI FPV-s :(, aminek a hatótávját 60 méterben határozták meg, a táv hatótávja 200 méter. A szokásos bullshit adatok azért bekerültek a szövegbe - "you cannot lost", erre azért nem fogadnék - van RTF, RTH, altitude hold (szóval elvileg barometrikus szenzor van benne) , illetve "USA inven sense", ez nem tudom mi, de nagyon misztikusan hangzik (az InvenSense egybe írva egyébként egy chipgyártó, pl. telefonok képstabilizásáért felel). A gép 23-33.000 Ft-ot kóstál, gondolok a különböző kameravariánsok tolják meg egy kicsit a ceruzát, illetve van egy S verzió, gondolom Sport:D.

Smart 190 190mm: egy újabb racer drón, 190mm-es vázzal. Az a jó ezekben a gépekben, hogy kb. pont ugyan azok a cuccok mennek fel rá, ha ügyesek vagyunk és egy kicsit sakkozunk a hellyel, mint egy 250-es gépre, de a súlya kisebb. Ezen a váz pl. 52, azaz ÖTVENKETTŐ gramm, ebből ki lehetett következtetni, hogy karbon. Sajnos az ESC 4 in 1, de ekkora gépeknél általában ez az alap felállás, viszont 16A-sak. Hmm vajon miért kell ekkora ESC egy szinte biztosan 5 color propellert viselő gépre? Az 5045-ös propelles sem vesz fel 10-11 A-nál többet, szóval gyanítom hogy kammantás van a dologban, ez egy 12A ESC, 16A peakkel (onsehot képes Blheli). A motorok a jól ismert Moto 1806 2400KV (igazából az ismert csak 2300KV) motorok, jó sokat forognak, ehhez hasonlóak szoktak kerülni a 250-es vázakra is. A gépen 200mW-s FPV adó, 600 TVL kamera található, illetve CC3D FC, gyári buzzer. Az akksi 850-1000mAh (benne van a csomagban, szóval most mennyi is?), illetve egy Walkera RX601 vevő, Devo távokhoz. Az ár 45.000 Ft, ez nagyon baráti, ahhoz képest, hogy egy KIT ami nincs összerakva, 30.000 Ft körül szokott lenni.

Vantage Robotics, Snap flying camera: Ugrunk egy nagyot, a Vantage Robotics egy profi cég. Fogtak 4 bicikli küllőt, egy elemlámpát, majd belenyomtak egy kamerát. A design érdekes, de azt hiszem ebben az esetben sokkal inkább a műszaki tartalom az érdekes. Először is egy elvileg igazi 4K-s 30FPS kamerát kapott a gép egy Sony Exmor IMX 377 1/2,3" szenzorral, ami nem a gyerekjáték kategória. Ezt egyébként maga a gép szoftveres is támogatja különböző funkciókkal. Gimbalt is kapott a kamera (amit mondjuk nem tudom, hogy hova rejtettek el, gondolom a műanyag testbe). A lencse 12MP-s, amit ennyiért el is lehet hinni, ezt egy 82 FOV-val egészítettek ki. Az akkumulátor 2500mAh, ami egyedi ( ami baj) megoldás, vagyis jó drágán fogunk hozzájutni egy újhoz. A gép 339*309*55mm méretű, ami elég picike, a gép azt mondja, hogy ezzel 20 percet tud repülni (persze igazából nem). A vezérlés egy Androidos vagy IOS-el rendelkező telefonhoz kötött, de elvileg lehet távirányítóval is irányítani. Wifivel 150, erősítővel 1500 méter a hatótáv. Két különböző földi irányítási szoftverrel is kompatibilis, Mavlinkkal és a Mission Plannerrel is. A szenzorok az alábbiak: GPS, 3 tengelyes magnetométer, accelerométer, 3 tengelyes giroszkóp és barométer vagyis képes lesz magasságtartásra és IOC-re. És akkor most jön az érdekes rész, a szokásos bla-blám után, van egy két olyan, amiről még életemben nem hallottam:

  • Automata követési módok: virtuális kábel (gondolom annak mentén mozog), kerítés mód (mint a porszívó robotoknál, nem halad rajta át?), follow me, air tripod (na erről lövésem sincs, mi lehet)
  • Automata magasságtartási módok: hold position, körözés és az out and back 
  • Automatikus asszisztens: auto ground avoidance (gondolom ez az RTL), pozíció tartás, RTH, dinamikus geo kerítés (passz)
  • Jövőbeni szenzorok (amivel kiegészíthető?): akadály elkerülő, cellular modem (vagyis tehetsz bele SIM-kártyát, amivel megnő (ők azt írják, végtelenre, ez nem tudom mit akar jelenteni) a hatótáv

Szóval nagyon "fenszi" minden, ők a világ lejobbjai stb., minden ami a klasszikus megvezetős sajtóanyagban van. És akkor az ár: előrendelésben 915 dollár, ami tulajdonképpen annyira nem durva. Vajon lenyomja majd a DJI-t? Azért azt nem hinném.