Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 20. hét

kick.jpgElég rossz volt a heti felhozatal (mármint a múlt heti:D), konkrétan nem hogy gépet találtam volna, hanem a Banggood összerúgta a port a Kingkonggal, ezért szépen megváltak egymástól. Igen ez azt jelenti, hogy nincs több propeller, motor és kb. semmi ami Kingkong a Banggoodon, ami elég durva, ezzel az utóbbi idők egyik legjobb racere is a süllyesztőbe került, a Kingkong 210 GT (nem is linkelem, mert nincs mit). Persze az élet nem áll meg, ahogy a Vásár Vasárnap (Hétfő:) sem, ezért elkezdtem nézegetni a Kickstarter projekteket, hiszen ki tudja, miből lesz a cserebogár. Találtam is egy két érdekes kezdeményezést a régiek mellett, lássuk, mik ezek.

Flypro Xeagle: egy újabb drón, ami meg akarja reformálni az irányítást. Elég régóta próbálkoznak már a jól bevált távirányítót leváltani valamivel, amire ideálisnak tűntek az okostelefonok, de azért ez annyira nem vált be. Aki már irányított drón okostelefonnal, az tudja, hogy közel sem nyújtja azt az élményt, amit a távirányító. Aztán jöttek a hibrid távirányítók, mint az MJX X800 gravity controlja, ahol csak a távirányítót kell döntenünk, ezzel mozgatva a gépet. Ez jó móka, de semmi több. Nos a Flypro Xeagle ugyan ezt az irányítást egy okosórára bízta (persze hagyományos telefon és távirányító is szóba jöhet, felárért). Ebből azért ki lehet találni, hogy nagy fokú autonómiával kell rendelkeznie a gépnek, ami azért is vicces, mert a nyitóoldalon egy fénykép látható, ahol egy snowboardos teszi mindezt, kesztyűben (aki próbált már bármit is megnyomni síkesztyűben, az tudja, hogy ez egy marhaság). Ebből következik, hogy van egy csomó olyan szolgáltatása, amiről még nem igazán derült ki, hogy mit csinálnak. Nézzük az egyértelműeket:

  • akadályelkerülés (obstacle avoidance), követés (follow me), körözés (circle hoovering), kamera stabilizáció (gimbal), 4K kamera, alacsony feszültség jelzése és visszatérés (low voltage, auto return), fekete doboz (black box, vagyis telemetria), duál GPS, FPV (live video streaming), IOC (Knob Twist?)

Ezekben semmi új nincsen, de mi van azokkal, amik eddig ismeretlenek:

  • kéz nélküli repülés irányítás (gesztusokkal talán?)
  • kormányzás gombnyomásra (One-click piloting)
  • automatikus céltárgy követés? (Auto-tracking Camera Gimbal), ez olyan mint a Follow Tap a Phantom 4 nél talán

A gép alapvetően extrémsportra van kihegyezve, szörfözés (víz felett műszaki hiba, óóó istenem), snowboard, hegymászás és túrázás, légifotó stb. Azért azt érdemes megnézni, hogy az oldalon lévő képeken mintha illesztési hézag látszana, és a gép, hát nem egy klasszikus szépség.

A műszaki paraméterekben semmi extra nincsen, 5200mAh 3S akksi, 22 perc repülési idő, 4K kamera (ami egy Firefly 6S, szóval még csak nem is saját és még csak nem is igazi 4K, hanem egy interpolált sz*r), 5000 méter maximum magasság (ha elfújja a szél vagy tényleges?), és sajnos intelligens akkumulátor (nem hozott eleget a kickstarter?).

A drónt 250 és 640 USD közé lövik be, annyi csomag van, mint égen a csillag, a linken mindenki megtekintheti.

Skye: nem vagyok nagy barátja a közösségi megosztós oldalaknak, de elismerem a hasznosságukat és értem, hogy az emberek miért használják. De hogy egy drónnak ez legyen a szlogenje: "Orbit: The Social Sharing Drone With Precise Auto-follow", ami annyit tesz hogy: "Orbit: A szociális megosztó drón precíz auto-követéssel", ehhez csak gratulálni tudok. Amennyi hülye van a világban, ezt tuti kajálni fogják a népek, még akkor is ha egyébként semmi értelme. Nem látod a hátad közepét? A selfie drón odarepül és megosztja. Nem menő már a herevasalás, itt az új őrület a Selfie drón. Már nem kell abba energiát fektetned, hogy az ujjaidat mozgasd a kontrolleren, hiszen itt a teljesen önműködő repülő jármű, ami azért menő, mert egyben drón és még selfiet is tud. Amikor először olvastam a kutyamasszázsról, már akkor is azt gondoltam, hogy a világ megérett a pusztulásra, de ez, azt hiszem feltette az i-re a pontot.

Persze attól, hogy lehet vele selfiezni, még lehet jó másra is, hiszen nagyfokú automatizáltságot másra is lehet használni, pl. a GPS, komputeres látás?, SGIT követés?, ami persze SOKKAL precízebb, mint a többi gyártóé. Ami viszont ígéretes - hogy ne csak rosszat mondjak a drónról - az, hogy egy teljes app áll rendelkezésre a videószerkesztéshez. Azért aki valaha próbált tableten szöveget szerkeszteni, az tudja, hogy ezek az eszközök nem igazán alkalmasak az ilyen műveletekre, de adjunk neki egy esélyt, hátha. A baj az, hogy nem látom azt a nagy fantasztikumot, ami miatt ezt nem egy PC-n tennénk meg, szerintem az a 3 perc, amíg letöltjük, igazán nem sok és ott legalább van egy normális hardver, ami kiszolgálja a videoszerkesztő programok igényeit.

Bár a szövegből ez csak indirekt derül ki, azért azt lehet látni, hogy olyan funkciókat mint a Follow Tap tud az eszköz (különösen a videókat megnézve). Találtam még egy érdekes mondatot, amit idevágnék: "Don't worry about delivery - We are guaranteed to start shipping in June 2016", hmm ha ezt ki kell írni az oldalra, én elkezdenék aggódni, főleg, hogy a full csomag 659 USD-be kerül.

Easy Drone XL pro: végre egy drónnak kinéző drón, meglepő mi? Itt is van szlogen, az Easy Drone a "longest flying quadcopter on the market" vagyis a legtovább repülő drón a piacon dumával próbálkoznak megszerezni a pénzünket. Ehhez elöljáróban ugye két dolog kell, valami speckó akku és ugyan ilyen anyagok, jellemzően karbonból. 45 perc repülési idő, 28 inches váz (ez 71 cm motortávolság), összecsukható (befér egy hátizsákba, igen, ez az egyik gügyüm), tehát van esélyünk, hogy elvigyük A-ból B-be. Persze ez nem annyira nagy feature, de azért valljuk be, hányszor nem volt kedvünk elcipelni a dög nagy hexakopterünket egy pusztáig? Nem véletlenül van mindig 4-5 eladó nagy gép a fórumokon. Elvileg a gép egy "heavy lifter" tehát fel tud emelni egy tükörreflexes kamerát, hmm ilyeneket építeni szoktak nem? Én még nem nagyon láttam 4 motoros gépet ebben a kategóriában, de a gyártó azt állítja, hogy meg tudnak emelni 1.4 Kg-nyi tömeget, ami akár egy kamera is lehet (vagy 20 db Xiaomi Yi-t :D).

Az ára, 2000 dollár, ami nem kevés. Azonban  ha összehasonlíjuk pl. A DJI Spreading Wings sorozattal, ez nem is olyan sok. A műszaki paramétereket tekintve, 6 cellás 8000mAh akkumulátor (ami 10.000-esre cserélhető az Endurance Kit keretében), szuper lassan forgó, 400KV-s motorok, 15! colos propellerekkel (vajon milyen motor lehet? 35XX-40XX?), telemetria modul, videó adó, (5.8 GHZ FPV) Flybot (ez a vezérlő?), plusz egy két dolog, ami nem is olyan fontos.

Mit mondhatnék? Ez a leghihetőbb projekt az összes közül, mert reális célokat tűztek ki, amiket sikerült is megvalósítani. Az első gépet 2015 áprilisában szállították le, és hogy áll a többi kickstarter projekt? Vagy le sem szállították vagy már a cég is megszűnt. Vagyis már is többet ért el az Easy drone, mint a konkurencia.

 

Széljegyzetre az alábbi drónZano, általában nem szoktam az új szénkefés gépekkel foglalkozni, mert az ember ezeket elég gyorsan kinövi. A Zano nem is mai történet, egy ideje már futtatják a projektet és tudjuk mi történt vele? Nos nagy a csend, ellenben egy éve óriási felháborodást keltett, hogy nem kerültek a megrendelt drónok a megrendelőkhöz vagy ami igen, azzal számtalan gond adódott. Ez volt tavaly nyár közepén? Azóta hallott valaki a Zano drónról? Látott bárki is egyet az égen? Nos, így érnek véget az először sikeresnek tűnő projektek, tehát mindenki vigyázzon, mire ad pénzt.