Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 21. hét

sunday-church-website.jpg

Az előző heti uborkaszezon után találtam néhány érdekesebb gépet a hétre, egy iszonyatosan ronda szörnyszülöttet, két brushless gépet, egy, a selfie-botot megreformáló repülő kamerát és egy csomó műszaki paramétert, ami ezekhez tartozik. Bevallom, bűnbe estem, egészen rákívántam a repülő selfie-botra, pedig gyakorlatilag nettó értelmetlenség, de valahogy bejön, mondjuk az ára már nem annyira. Tessék csak tessék, vegyétek vigyétek, ahogy Jason Statham mondja.

Tarot TL120H: Egy kis mini zsebrakéta, akkora mintegy Eachine H8 mini, de brushless motorokkal (befér a zsebünkbe), sőt igazából az Eachine egy picit nagyobb. A Tarot nem szokott rossz cuccokat gyártani, cserébe viszont nem az olcsó árazásáról híres és ez most sincsen másképpen. Ebben a méretben borzalmasan körülményes a szerelés és meglehetősen drágák a pótalkatrészek is, ha valami sérül, ezért nem elrugaszkodott ötlet venni egy minigépet, ami már össze van rakva. Ez egy ARF kit, nem tudom, lesz-e RTF, én lehet hogy ebben a méretben inkább azt preferálnám. 4000KV-s minimotorok, 3S 300mAh akksi, 132 gramm önsúly, ígéretes. 

Elég sok egyedi Tarot alkatrészt tartalmaz a gép (meglepő mi?) pl. a vezérlő TL300D, amivel személy szerint nekem nincsen tapasztalatom és vannak még más egyedi cuccok is, pl. 300mW FPV adó. Természetesen a gép teljes FPV szettet kapott, ebben a méretben nem is nagyon lehet máshogy repülni, mert egyszerűen túl kicsi a gép ahhoz, hogy normálisan lássuk nagyobb távolságból. A kamera csak 520 TVL, ezt én keveslem, az árba beleférhetett volna egy jobb. A többi műszaki paraméter nem igazán mérvadó, ellenben az ár igen, 46.000 fronyót kérnek érte és erre jön még rá a távirányító és a vevő. Borsos, de a bors is kicsi és drága.

Elanview Cicada: A magyarul viccesen hangzó nevű gép leginkább egy Parrot Bebop testre hasonlít, aminek az aljára felnyomtak négy motort és fejjel lefelé fordították őket. Sokkal inkább mondanám repülő kamerának, mintsem drónnak, hiszen a 10km/órás sebessége nem teszi alkalmassá száguldozásra. Egy lebegő selfie-kamera, olyan funkciókkal, amik tipikusan Kickstarter programok szüleményei szoktak lenni. Eleinte én sem nagyon értettem, mire jó egy selfie-bot, de aztán be kellett látnom, hogy van létjogosultsága (és persze barátnőm is nyaggatott egyért), ezért beadtam a derekam és vettem egy remek Blitzwolf Bluetoothos selfie botot, nos ez a drón is ilyesmi lehet, csak nem mi tartjuk, hanem előttünk lebeg. Itt sincs távirányító, ahogyan a Cheerson CX-36-nál sem, ahogy azt majd lejjebb látni fogjátok. Az irányítást androidos vagy IOS-es alkalmazásra bízzák és ebben az esetben, ahol ennyi kiegészítő szoftveres funkció segíti a célfeladat végrehajtását - dupla GPS, automatikus fel és leszállás, pozíciótartás - ez akár még működhet is. Látható, hogy az egyéb funkciók, a 3 repülési mód, is sokkal inkább a kamerázást támogatják, sem mint az önfeledt repülést, key/rocker/gravity módok, amelyben többek között gesztus alapú kézi vezérlés is helyet kapott.

A gyártó 15 perc repülést ígér 1000mAh 7.4S akkumulátorból (ami nyilván egyedi), ez elég nehezen hihető, de mivel ennek a drónnak kamerának gyakorlatilag csak egy helyben kell lebegnie, ez nem is annyira hihetetlen.

A kamera elég bika, 1080p 60FPS, 170 fokos lencse (ami azért nehezen hihető), képstabilizálás, FPV, ha ezeket mind összeadjuk, tulajdonképpen egy SJCAM SJ5000 X Elite vagy annak egy konkurensét kapjuk. Ezek a kamerák kb. 35.000 Ft körül érhetőek el, vagyis ha kivonjuk a 65.000 Ft-os árból ezt az összeget, a "gazdag ember selfie-botjáért" a gyártó csak 30.000 Ft-ot kér. Szerintem ez vállalható ár, egy különleges és a konzumer kategória drónjainál várhatóan jobb minőségű termékért.

Cheerson CX-36C: Dr. Moreau szigetéről újabb kísérleti patkány szökött meg. Egyszemű küklopsz, amelynek a hátára tapadt egy élősködő, ami most nem ereszti. Próbáltam belelátni a szépet, de minél tovább néztem, annál inkább elfogott a nevetés. Sajnos amikor megnéztem a közeli képeket, már nem voltam ilyen jó kedvemben, ugyanis itt nem is illesztési hézagról, hanem konkrétan az alsó és felső elem horizontális elcsúszásáról van szó. A műanyag öntödében nem sikerült eltalálni a gömbforma két különböző felét, na ebből lett a kamera. A távirányítót pedig már ki sem öntötték, ezzel is spórolva néhány Yüant, nekünk pedig generálva néhány ősz hajszálat. Ugyanis a távirányítást egy okostelefonra bízzák egy alkalmazáson keresztül. A telefon döntögetése határozza meg az irányokat, a felület tapizása és az egyéb piktogrammok nyomkodása pedig a gázt és a különböző funkciókat szabályozza (hasonló, viszonylag jól működő megoldás a Parrot AR drone). Attól, hogy a DJI és a Xiro különböző modelljei jól működnek, még nem jelenti azt, hogy a low-end gyártók appjai is problémamentesek lesznek. Különösen egy olyan cég esetében, mint a Cheerson, akinek a hivatalos weboldala a 90-es évek közepét idézi, lukas a suszter cipője? A gép 350mAh 1S akkumulátort kapott, ígért hatótáv 30-50 méter, üzemidő 5 perc, brushed motorok. Kamera...van, maradjunk ennyiben. A gép 3 verzióban készül, A- kamera nélkül, B-gyengébbik és a C-a "jobbik" kamerával felszerelt modell. Ára a C verziónak valahol 10.000 Ft körül alakul.