Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 23. hét

magic-sunday-funday-single.jpgItt volt már az ideje, hogy egy újabb Vásár Vasárnapot rittyentsek össze. A múlt héten a Xiaomi drón szorította ki a többieket, de most hagyunk teret a konkurenciának is. Amiért érdekes a mostani összeállítás, az a DJI támogatása egy másik gyártó kapcsán (én nem nagyon emlékszem ilyesmire, ezért is meglepő), illetve a CES 2016 cikkek kapcsán már olvashattatok az Autel Roboticsról, aminek végre megjelentek a drónjai, most már beárazva. Persze az ő esetükben is egy kicsit késő a dolog, hiszen a Xiaomi drón és a DJI Phantom 3 Standard mindenkit a földbe döngöl, de hagyjunk másokat is próbálkozni. A másik két modell pedig a konzumer kategóriába érkezett, az egyik a végtelen +1 modellt gyártó JJRC (tudja valaki, hogy a JJRC-nek hány modellje van egyáltalán? Szerintem maga a gyártó sem). a másik pedig az angolszász kultúrkörben kimondhatatlan nevű HJW.

Unicorn 220: amiért ez a gép érdekes, az hogy ez egy csukott vázas racer, amiben semmi meglepő nem lenne, láttunk már száz ilyet, kezdve a Cheerson Jumper modelljén át, a ROA Parkour gépéig, csakhogy nekik nincsen DJI edition címke a homlokukra nyomva. Mint azt bizonyára mindenki tudja, a polgári felhasználású gépek között a DJI neve egyenlő az alfával és az omegával, ő a non-plus-ultra, a 0 kilométerkő, ahonnan a többiekre kell lenézni, vagyis egy olyan név amire mindenki felkapja a fejét, még én is. A dolog ott válik érdekessé, amikor egy másik gyártó gépéhez adja a nevét, ami jelen esetben az Unicorn, ezt pedig spékeljük meg azzal, hogy a gép kapható "Unicorn 220-DJI Power" és "Unicorn 220-RTF" verzióban is. A két verzió között a meghajtási rendszerben van a különbség, ugyanis az első a DJI "high efficiency motor" és a "DJI Sine wave efficient ESC" matricákkal hirdeti magát. Az megvan, hogy a DJI-nak egyetlen verseny modellje sem volt eddig? Érdekes ugye? Lehet hogy az Unicorn lesz a kísérleti patkány, vagy az eddig megszokott "prémium márkásítási folyamat" újabb epizódját láthatjuk? A DJI leválasztja a verseny drón részleget a fő márkától? Érdekes kísérlet lenne, az biztos. Most egy kicsit a műszaki paraméterekről is beszéljünk, bár mondhatnánk azt, hogy hozza a kötelezőt racer fronton. 20A ESC, 2204-es motorok, S-BUS vezérlő (DJI? Skye Core edition? Semmi infó nincs róla a neten), az új generációs F3 vezérlők valamelyike (SMT32F3 processzorral szerelt lapka) 1500mAh 3S 35C akkumulátor, 2 ágú propeller. A 20A ESC-ből azért le lehet vonni azt a következtetést, hogy fogja ez bírni a 4 cellát is, ha arra szottyan kedvünk. Pár dologra felhívnám a figyelmet a modell kapcsán:

  • A távirányító egy atbrandelt Flysky FS-i6, de FPVStyle matricával (ez nem tudom, hogyan kapcsolódik az Unicorn márkanévhez), vagyis ha szerencsénk van a firmware ugyan az, mint az erdeti esetében és okosítható 10 csatornára
  • a gép BRUTÁLISAN könnyű, mindössze 350 gramm, akksi nélkül, szóval menni fog, mint a disznó
  • a gép nagyon lapos és mintha a felső rész karbon lenne? Légellenállása biztosan nem sok lesz

JJRC H11WH: A szokásos móka megy a JJRC kapcsán, megkapta a barometrikus szenzort, ahogy az összes modell. Ez a közepes verzió, a WIFI-s, én ezt nem venném meg, ellenben a CH (ha lesz olyan) a C alapverziója baroval, ami 10-12 perces üzemidővel, 15.000 Ft alatt elérhető lesz. Most elsüthetném a Syma killer közhelyet, de nem teszem, ellenben a D verzió, vagyis a csúcs sem elvetemült ötlet, ha az ára 25.000 Ft alatt lesz (és nem lesznek hatótáv gondjai). Miért mondom ezt? Mert az egyik baja ezeknek a gépeknek pont a liftezés, ami zavarja a kamerázást, no a barometrikus szenzort ezt hellyel-közel fel fogja oldani. Nem ereszteném bő lére a dolgokat, hiszen már írtam róla tesztet, amelyet itt olvashattok. Ára jelenleg 18.000 FT, WIFI FPV-vel.

HJW606: a HJW az egyik olyan cég, ami szerintem nagyon érdekes gépeket csinál, annak ellenére, hogy a brushless közegben egyáltalán nincsen jelen. Meglepően jó minőségűek a termékeik, de valahogy mindig az az ember érzése, hogy ezt az energiát egy brushless gépbe kellett volna ölniük. A mostani egyed is elég különleges, pl. a formája nagyon érdekes, egy lekerekített, a szélein lehajló palacsintára emlékeztet. Ennek egyébként nem csak design, hanem műszaki oka is van, így eltolódnak kifele a propellerek, megnő a felrakható propellerméret és a géptest felé mutatnak az erővektorok, stabilizálva annak repülését. Ki csinál még ilyet? pl. a DJI a Phantomon, ezért is megy fel rá a 8-as helyett a 9-es propeller is. Okos ötlet, alkalmazhatnák többen is. 

Ami még szíven ütött, az az akkumulátor. 2500mAh egy brushed gépben? Durva, persze a hozzá tartozó súly is, 700 gramm. Az Ogrém, akksival együtt 970, ha ebből levonom a 4000mAh-s akkut, akkor majdnem ugyan ennyi súlyt kapok. A távirányító kiköpött Cheerson CX-20, ami meg kiköpött DJI Phantom, hmm, úgy látszik ez a letisztult formavilág egyre inkább elterjedőben van. Ami még figyelemre méltó, az az oldalvonalba elrejtett ledek, igen diszkrét, mégis elegáns. Ami még meglepő, hogy az irányításhoz használt frekvencia 5.8 GHZ. Nem tudom, hogy ez elírás-e, de érdekes lenne egy ilyen rövid hullámhosszú rádiót kipróbálni, na de akkor mi lesz az FPV-vel? Mert ahogy gyanítom, lesznek a modellnek kamera, WIFI FPV és 5.8-as FPV kiegészítései is. A gép jelenleg 23.000 Ft-ért vihető haza, ha a termék jó minőségű, akkor ennyit meg is érhet (csak az a fránya JJRC X1 ne lenne ennyire olcsó).

Autel Robotics X-Star: Az Autel Robotics egy amerikai székhelyű cég (elvileg), tehát nem egy kínai gyártóról van szó. Éppen ezért meglepő, hogy a Banggood forgalmazza a termékeiket. Elég sok pénzt toltak a gépeikbe, szerepeltek a CES-en, van 7-24-es ügyfélszolgálatuk (ami azért durva), illetve alapvetően elég jó minőségű termékeket gyártanak, legalábbis a kinézet ezt sugallja (mivel senkinek nincsen itthon, ezért ezt eléggé nehéz megerősíteni). Ami sokkal érdekesebb, az viszont az árazás és ezt is tartsuk a kulcspontban, ne pedig a műszaki tartalmat (ami persze hozza a szintet, de ez ma már nem újdonság). Elő a farbával: 176-232.000 Ft-ot kérnek a modelljeikért, ez nyilvánvalóan a DJI-ra van beárazva. A kérdés az, hogy ki fizet ki egy kvázi "noname", de legalábbis a piacra még be nem robbant gépért ugyan annyit, mint egy DJI termékért, főleg úgy, hogy a Xiaomi drón még sokkal olcsóbb. 

Az Autel Robotics X-Star nem egy designpápa, szerintem ez egy elég nagy koporsószög. Nagyjából úgy néz ki mint egy bármi, de hogy nem szimbólikus, az biztos. Ellenben egy Xiro Explorer, főleg a 2? Na arra összefut az ember szájában a nyál. Vagy egy Wingsland M3 (ami még mindig nem kapható)? Azt se felejti el senki. Az X-Starról meg kb. az jut eszünkbe, hogy van fehér, meg narancssárga színben és ennyi.

A műszaki tartalom, mondhatnánk átlagos, persze nem a 30.000 Ft-os drónok között. Eleinte kicsit átvert a gép, mert azt hittem, hogy az alapverzió a szokásos 1080p akció kamera minőséget hozza, DE NEM, itt a 4K az alap (ezt hívják Premium modellnek, a durvább a Professional, vagy nem? Mert ez persze egyértelműen nem derül ki, szóval hívjuk "alap" és "nem alap" verziónak). Egyből azt gondoltam, "o máj gád", akkor mi a következő felbontás amit a számháborúban rá akarnak lőcsölni a felhasználókra? Nos, nem erről van szó, sokkal inkább arról, hogy elkezdtek játszani a hatótávval, meg a kiegészítő cuccokkal.

Tehát (mert háttal nem kezdünk mondatot, ezért lett ez), az "alap" tudja az alábbiakat:

  • kamera: 4K 30 FPS, 12MP felbontás, 3 tengelyes stabilizált gimballal. Érdekes, hogy 1080p-ben 120! FPS-t tud, szóval remek slow motion videókat lehet csinálni. Fov 108 fok, maximális SD-kártya mérete: 16GB
  • GPS: duál GPS és Glonass
  • szoftveres funkciók: duál GPS, follow (követés), orbit (körözés), waypoint flying (útvonal repülés), automatikus fel és leszállás, geo-fence (kerítés mód), ahol lehet a repülő alkalmatosság sebességét és távolságát limitálni
  • táv: nem tudni hány csatornás, de a szokásos telefon és tablet feltehető rá
  • alkalmazás: az összes funkciót vezérelhetjük telefonos alkalmazásról
  • 7-24 vevőszolgálati elérés (U.S. alapú, tehát angol)
  • akku: 4900mAh 14.8 4S okos akkumulátor
  • FPV: 720p élőkép, 1.2 kilóméteres hatótávval
  • repülési idő: 25 perc (vagyis 15-20)
  • hatótáv: 1000 méter, 16 GB

És akkor a nem alap verzió mivel tud többet:

  • hatótáv 2000 méter és maximális SD-kártya méret 64GB és jár a géphez egy keménytokos hordtáska, ennyi. Komolyan aggódott már valaki azért, hogy nem elég nagy a kamerában az SD-kártya? És azért, mert CSAK 1000 méterre lehet vele elrepülni?

Na ezért ki fog kiadni +60.000 Ft-ot? Nyilván senki.