IMAX B6 80 AC - hogyan készült, a "hogyan készült"

763350759_061_1.jpg
Ez nem az az akkumulátortöltő, illetve melyik is? A Skyrc Imax B6-ról finomított Imax B6 AC 80W-ról hamisított B6 80 AC, vagy ez már az új  verziója a hamisítottnak? Nem könnyű megfejteni, de ami biztos - de lehet még sem - hogy a töltőegység 80W leadására képes, hurrá, ez pont 30%-kal több mint az eredeti, papíron. Ennek tudatában minek vennénk gyári Skyrc Imax B6AC-t kb. 50%-kal drágábban? Pl. azért, amit most a következő sorokban le fogok írni

Nem ezt a modellt akartam megvenni, hanem az előző hamisított B6 AC 80W-t, de a mostani modellnek már nem is ez a neve, hanem B6 80 AC, de az is lehet, hogy inkább Júdea Népe front. Persze az alap koncepció mit sem változott, beépített tápegység, amelyet egy 3 ágú Phillips dugóval pattinthatunk fel az akkumulátor töltőre. Gyárilag egy ilyen késes vackot adnak, egy európai átalakítóval, de mivel ez plusz 1 dolog ami kontakt hibát jelent/elromolhat/elfelejtem/elrabolják az űrlények, ezért inkább egy egybe forrasztott gyári kábelt cuppantottam rá. A doboz tartalma mindenben megegyezik az Imax B6 AC 80W-vel, amiről már volt szó itt a blogon. Nem írnám le az összes kábelt, amit a doboz rejt, mert teljesen felesleges, ezt mindenki elolvashatja a másik két tesztben, ellenben szót emelnék amellett, hogy még mindig nem képesek a kínaiak ellátni a népeket, a legfontosabb csatlakozóval. Tisztelt VPOP, egy nyamvadt XT60-as átalakítót csempésszen már be valaki a csomagba a vámon, mert nagyjából az összes értelmes akkumulátort ezzel kell tölteni. A vicc kedvéért leírom mi NINCS benne:

  • banán dugó, pl. Syma X8 sorozat
  • XT 60, mint minden rendes gép akkumulátora, pl. XK Detect X380
  • 2S Losi/Walkera, mint nagyjából az összes brushed és brushless kép, pl. JJRC X1

Szóval lenne mit bepótolni, pl. ami kimaradt a logikai láncból és azt gondolom, hogy nagy pénzmennyiséget sem emésztene fel ezen kábelek betétele a dobozba. A pakkban találunk még egy jst adaptert, mivel a töltő oldalára nem vezették ki az összes balanszer portot 2-től 6S-ig, hanem ezzel az adapterrel  kell ezt a funkciót kipótolnunk. Ez a verzió teljes mértékben megegyezik a beépített változattal, de talán a másik praktikusabb, lényeg eltérés mindenesetre nincsen.

A másik dolog, amit mindig hiányolok, a parallel board, vagyis az a kiegészítő elem, amellyel egyszerre több akkumulátort is tudunk tölteni. Miért fontos ez? Mert ha van 80W-unk, akkor maximálisan az alábbi teljesítménnyel tölthetünk:

  • 2S, 80W/8,4V=9,5 A (ugye ez nem lehet, mert 6A a maximálisan kiadható áram, de általában 2S-en egyébként sincs ekkora igény)
  • 3S, 80W/12,6=6,3 A (ez már majdnem egyenlő a maximummal)
  • 4S, 80W/16,8=4,7 A (ez már a maximum alatt van)

Ugyan ez az eredeti Skyrc Imax B6AC esetében, ahol maximum 50W-unk lenne, vagyis még ezeket az amper értékeket sem érnénk el. Mondanom sem kell, hogy 50W-al pl. egy 5000mah-s akkumulátor töltése már több mint egy óra, de pl. 4 db 1500mAh akksi helyett is csak 3-mat tudnánk tölteni és így tovább.

Ami viszont a fő különbség a jelenlegi és az elődmodell között, az a hűtés és a tokozás kivitelezése, Az Imax B6 AC 80W passzív hűtést és fém házat kapott, ami azt jelenti, hogy a táv hátsó részére egy hűtőbordát szereltek. Hatékonyságáról csak annyit, hogy 6A-nél tükörtojást lehet sütni a bordákon, csak utána nehéz lesz azt leválasztani onnan, tehát sok mindenre alkalmas lehetne, de hűtésre kevésbé (nem mértem, de jobb pillanatokban szerintem eléri a 60-70 fokot, mindenesetre égeti az ember kezét). Ettől még a cucc teljesen használható, nekem sosem volt vele bajom, de azért a jelenség egy kissé ijesztő.

Ezt próbálták meg orvosolni azzal, hogy egy új tokozást kapott a töltő, aktív hűtéssel és ez jár néhány további változással is. Először is, a gombok helye, hmm hogy is mondjam...valahol a töltőház nagyjából kivágott lyukain kandikálnak ki, de az biztos, hogy nem mikron szintű illesztésről van szó. Az eddigi fém házat műanyagra cserélték, amire rá lehetne fogni pl. azt, hogy ez nem vezeti az áramot, de nem sikerült valami hű de szépre és már az előző sem volt egy Mona Lisa. Kicsit olcsó hatást kelt, pedig a töltőbe vetett hit meglehetősen fontos, amit inkább erősíteni kellene. Aki nem így gondolja, nézze meg Marciart videóját, amit kb. 3 hete tett fel és vele történt meg, személyesen.

A leglényegesebb különbség viszont még hátra van, az aktív hűtés vagyis egy ventilátor, amely a a bent keletkező hőt hivatott kivezetni. Ezt a feladatát egyébként remekül megoldja a töltő, ugyanis lényegesen hidegebb, mint az előző variáns. A gond viszont az, hogy ezt olyan hangorkánnal teszi, mintha minimum egy szélcsatornában állnánk, reméljük nem mozdul rá egy amerikai tornádó vadász csapat. Ha ez nem lenne elég, a brutális vonyítást irdatlan hangos sípolással egészíti ki, minden akkumulátor feltöltésekor és minden gomb megnyomásakor. Ez utóbbit ki lehet kapcsolni, ellenben a ventilátor és az akku feltöltés végét jelző sípolással nincs mit kezdeni. Eleinte azt hittem, hogy a vonyítási hajlandóság egyenesen arányos a töltőárammal, de sajnos nem, a fordulatszám úgy tűnik fix. Nem igazán értem, hogy miért nem lehet sem manuálisan szabályozni, sem pedig automatán, pedig a 600 köbméter légszállítás tökéletesen fölösleges egy 2S akkumulátor feltöltésekor. Balanszoláskor, ami akár órákig is tarthat, viszont kifejezetten fárasztó hallgatni a duruzsolásnak éppen nem nevezhető zajt, amit kiad magából az egység.p1280017.JPG

A töltő egyébként tényleg képes kiadni 6A-t, legalábbis 3S akkumulátorok esetében. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor az akkumulátor töltő megéri a nagyjából 8-9000 Ft-ot, amit kérnek érte. Azonban nincs optimális választás az új és a régi verzió között, mert amíg az új hűvösebb, de hangosabb, az előbbi forróbb, de csendesebb. Szoftveres oldalról nincs különbség, én semmilyen differenciát nem találtam a gyári Skyrc Imax B6, az utángyártott Imax B6 AC 80W és az Imax B6 80 AC között. Szerintem egy az egyben sikerült "átmenteni" a gyári programot, ezért nem is nagyon érdemes keresnünk a különbséget, már csak azért sem, mert az elődmodell már nem kapható. A fórumok néha írnak szoftveres hibákról, pl. hogy a töltő töltés közben lefagy és én ezt már az első másolat töltőnél is olvastam, de ott sem tapasztaltam és ez utóbbinál sem, tehát lehet, hogy ez csak legenda.

Összefoglalva a fentieket, nem tudok nagy okosságokat mondani, mint a tegnap kérdezői, akik a holnap professzorai lesznek (Copyright by Mgy). Ha választanom kéne, lehet a régit venném, de az új is vállalható, különösen ha a Skyrc Imax B6AC 16.000 Ft-os árára tekintünk.