Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 36. hét

downside-of-decorating-too-early.pngJön a Karácsony, ami egy kissé furán hangzik, így szeptember közepén, de fel kell vezetni az év utolsó negyed évét, hogy a fogyasztási boom tarolni tudjon a keresztény kultúrkör legszentebb ünnepén. Ezért már most elkezdtek özönleni az új modellek, amelyek próbálnak egymásra licitálni, erősítve a versenyt, ami nekünk jó, mert egyrészt árlehajtó hatása van, másrészt a választék is bővül, vagyis csak úgy dúskálni fogunk a gépekben. A mai felhozatal elég vegyesfelvágottra sikerült, van itt kamera platform, mini racer, olcsó brushless gép, előzőek fejlesztett verziója, pocket drón, egy igazi quadkopteres terülj-terülj asztalkám.

CG035: Kezdjük a lényeggel: brushless és olcsó, 33.000 Ft. Mivel mostanában extrém népszerűek az olcsó, mondhatni erős brushless gépek, mint a JJRC X1 vagy az XK X251, ezért a CG035 kicsit széthúzza a mezőnyt, újabb alternatívát biztosítva a nagyközönség számára. A CG035 leginkább egy MJX X101 testbe oltott racerre hasonlít, egészen jól néz ki a test, viszont ha közelebbről megnézzük a gépet, akkor észre vehetjük, hogy szabvány alkatrészekből van a madár összelegózva. Ami lényeges(ebb lenne), hogy a sajtóanyag fűt,fát megígér és az internetes sajtó egyik sajátossága, hogy minden baromságot gyorsan átvesznek, amelyeket angol tudósok bizonyítanak be, de beszélhetnénk itt az "Egy átlag ember 8 pókot eszik meg, álmában" jellegű kamu cikkekről (ebbe belegondolt egyébként valaki, hogy akkor a földön élő emberek összesen 56 milliárd pókot ennének meg? Gratulálok...). A CG035 kapcsán is olvastam ilyen tévhiteket, hogy akkor ebben az árban benne van a GPS, a follow me és a ki tudja még milyen csoda, nos NINCS BENNE. Az Awacs radar a tetején csak akkor tartalmaz valamit, ha az "advanced" verziót vesszük, de ez jelenleg még ki sem jött, tehát szorítkozzunk a standard modellre. A motorok az alap Emax motorok, 1806-2300KV és valamilyen alap 5-6 colos motor, amelyet egy 2600mAh 7.4V akkis etet (ami a videón, a szétszedés után már csak 2000mAh, érdekes). A szokásos "fícsörök" megtalálhatóak itt is, Headless mód, One key return, stb. de ezek ugye a vagy működnek vagy nem kategóriába esnek. Mivel a gépen találhatunk usb port kivezetést, ez reményt ad arra, hogy valami generál vezérlőt kap a gép, amit később mi magunk is programozhatunk, ami azért ígéretessé teszi az egész projektet. A 15-20 perces repülési idő nyilvánvalóan kamu, mint ahogy az is kétséges, hogy ez a gép alkalmas lesz-e kamerázásra, ezekkel a verseny jellegű motorokkal. Az akksi olyan, mint ha egyedi lenne, de nem, mert ha belenézünk oldalról, akkor láthatjuk, hogy ez egy DEANS csatlakozós akkumulátor, műanyag keretben. A videók egyébként vér profik, szóval szerintem nagyot akar dobbantani a cég (aki ki is? Ez számomra nem derült ki) a géppel, de várjuk meg, milyen lesz az Advanced verzió.

Eachine racer 130: Mini brushless racer, ami a micro szénkefés és az igazi brushless versenygépek határán egyensúlyoz. Ez azért is érdekes, mert ilyen méretben olyan problémák is megjelennek, amelyeket egyébként nagyobb méretben nem is tapasztalnánk meg. Amin meglepődtem, hogy 10A ESC-t kapott a gép, 3 colos propellerhez, ami elég brutális ebben a méretben, 1105-4000KV-s motorok, ezek brutálisan sokat fognak forogni (40.000 fölött), szóval menni fog, mint a golyó. Az egész gép nagyon kompakt, belül szinte nulla hely lesz, felül egy speckó kamera fekszik, ami 720P-ben rögzít, míg az orrban helyezkedik el a 700 TVL-es FPV kamera. A gép mini akkumulátort kapott, 450mAh 3S! 30C és egy csomó hasznos funkcióval - low voltage buzzer, állítható színű led, programozható sztandard Naze 32 vezérlő stb - spékelték meg. Mivel a gép szabványnak néz ki, az indokolatlan szívásnak ez valószínűleg elejét is fogja venni. A gép ARF verzióban érkezik, vagyis nekünk kell felműtenünk rá a vevőt és összekapcsolnunk egy távval, vagyis ennek költsége a jelenlegi 40,000 Ft-os vételárra fognak rárakódni. Ez nem kevés pénz, de a többi mikro gép is drága és ebben a méretben azért már nincsenek olcsó konkurensek.

JJRC X1G: A várható módosítás megtörtént, a népszerű X1 kapott egy G betűt és egy komplett FPV szettet, aki ezt megtette volna Tippmixen nagyjából 1.1-es oddsal játszhatott volna, annyira adja magát a fejlesztés. A gépre felkerült minden, amit vártunk, vagyis:

  • kapott egy új, kamu karbon designt a test
  • FPV adó, 350mW teljesítménnyel
  • FPV vevő
  • FPV kamera, 600 TVL
  • 720p kamera
  • FPV monitor a távra + beépített antenna ?

Ez nem is olyan kevés így leírva, a maradék paraméterek változatlanok. Nyilvánvalóan a plusz súly csökkenteni fogja az üzemidőt, tehát a 15 perc (ami eddig sem volt igaz) még tovább fog esni. Az ár jelentősen emelkedett, 50.000 Ft körül lehet rendelni, DE mivel az alapgép is 30K körül került be a webshopokba és már 20K körül el lehet hozni, én azt gondolom, hogy egy 40.000 Ft alatti ár lenne a reális, addig nem érdemes rácuppanni a gépre.

Wingsland Pocket drone: A Wingsland ebben az évben erőteljesen elkezdett nyomulni, hiszen a Wingsland Scralet Minivet kezd kikopni a köztudatból (mellékesen az egyik legjobb vétel, többször volt -20%-ért BG-n, ami alig 100.000 Ft, amiben van 3 tengelyes gimbal, full FPV szett és egy elég jó gép). Az utódmodell, a K3 és az M5 még mindig nem jelent meg, ezért valamit csinálni kellett, hogy a vásárlók ne fussanak "széjjel és szana". Mivel, ahogy a nevében is benne van, ez egy pocket drone, vagyis zsebre rakható, picike méretet várhatunk, de nem is ez benne az izgalmas, hanem az ígért funkciók, amikre mindenki rá van mostanában gerjedve. A hardvert különösebben nem részletezném, mert jellemzően a vásárlókör (vagy akit én oda elképzelek:D) nem arra fog rágerjedni, hanem a trendi cuccokra, mint pl.:

  • 13MP felbontású, 4K képes (interpolált vajon?) kamera
  • tárgyelkerülés, omnidirekcionális (a trükk az, hogy ez egy infravörös szenzor és csak beltérben fog működni, ugyanis a nap eléggé betesz ezeknek, plusz pl. egy fa lombjáról nem verődik vissza eléggé stb. szóval ne várjunk Phantom 4 szintű tárgyelkerülést)
  • app irányítás, tehát telefonos vezérlés lesz. távirányító nélkül. Hogy ez mennyire lehet jó, az azért kérdéses
  • kiegészítő interface, amire különböző eszközöket lehet csatlakoztatni, pl. "bomb gun-t", amivel 8 mm-es töltényeket lehet leírni, vagy éppen LEDES kiegészítést, amivel emoteikonokat lehet megjeleníteni stb. (yuppi és trendi manager fiúkat és lányiokat vízionálok, de nekem tuti nem lesz ilyenem:D), de lehet feltenni keresőfényt, SOS szignált stb...
  • szokásos funkciók: automatikus követés, LVC, One-Key retrurn, One-key landing, POI, stb.

Na és az ár, 140.000 Ft, szóval azért nem gombokért adják a terméket.

Walkera Airbot: A Walkera QR 350 utódja lehet a Walkera Airbot. Ezt lehet csak én vízionálom, de a QR 350 fölött eléggé eljárt már az idő, ráadásul elég durva típushibái voltak (pl. LVC miatt leesik a levegőből), szóval ráfért már a frissítés. Az Airbot tipikus, all in one megoldás, gimbal+kamera+FPV egy csomagban. A gép egy 5600mAh-s 2S (ami azért érdekes) akkumulátort kapott (ami persze egyedi), de az LIHV 7.6V-os. Ha vetünk egy pillantást a súlyra (570 gramm), akkor érthetővé válik, miért ilyen alacsony a feszültség. Igazából a gép sem lehet egy óriás, bár ezeket az adatokat nem találtam meg. Mivel ez egy kamera platform, ezért a kamera képességek különösen fontosak, vagyis a 4K képesség nem egy lényegtelen tulajdonság, vagy legalábbis nem lenne az, ha tudna 30FPS-t. De ez nem így nem teljesen igaz, mivel 4096*2160-as felbontásnál 25 FPS-el kell beérnünk, 30FPS-ben 3840*2160p-t tud, ami az UHD-1 televíziós szabványa és tulajdonképpen ez is 4K, hiszen számszerűen a duplája a Full HD 1920*1080-as felbontásnak (ami tényleges méretben ugye a négyszerese), vagyis még is csak 4K 30FPS. Ez persze csak játék a számokkal, nekem ez teljesen megfelelne, de biztos lesz olyan, akinek nem. A szenzor egyébként 16MP-t tud, ezzel azért már szép képek készíthetőek, ha a többi paraméter - ami jelenleg nem ismerünk - is rendben van. Az FPV átvitel esetében 800 méter hatótávot ad meg a gyártó és 5.8GHZ frekvenciát, ellenben a dobozban egy telefontartó szerepel, hmm. ki ismer olyan telefont, ami 5.8GHZ-n tud kommunikálni? További érdekesség az applikáció alapú vezérlés, vagyis nem kapunk távot a géphez? (a videó szerint de, de el tudom képzelni, hogy lesz egy butított verzió), hanem telefonon keresztül kell majd mindent prüntyögtetni. A leírás szerint a gimbal "built-in mechanical" a képek tanulsága szerint viszont elektromos stabilizátor teszi a dolgát (vagy nagyon arra hasonlít), szóval van itt kavar rendesen, én mindig hivatalból a pesszimistább álláspontot szoktam követni.

Maradjunk annyiban, hogy amíg ennyire kesze-kusza leírások állnak rendelkezésre a gépről, addig várakozó álláspontra helyezkedünk, de van azért már néhány biztos pont, amibe lehet kapaszkodni, az egyik az ár: 130.000 Ft az előrendelési összeg, ami nem sok, figyelembe véve a 4K képességet, de mint tudjuk, a csokis palacsintában nem mindig az van, aminek látszik.