Vásár Vasárnap - érdekes, új termékek a netről 44. hét

cover121s.jpgÚjabb hétvége, újabb mókázás, 4 ágú propellerekkel, versenymotorcsaláddal, torzításmentes kamerával és egy hatalmas, 750 mm-es drónnal. Ezt fújta mára össze a szél, hiszen itt van az ősz újra, nem csak a hideg jött meg, hanem az e heti újdonságok is. Az árak pedig zuhanórepülésbe kezdtek és már nem is kell sokat aludnunk, hogy eljöjjön  a November 11-e, ami a Singles Day. Az akciók folyamatosak, kövesük együtt és vegyük meg amit érdemesnek tartunk.

Youbi XV-130: Kicsi a bors de erős, főleg ha 4 propellere van. Ráadásul még jól is néz ki és már majdnem olyan kicsi, mint egy szobai racer, viszont nem olcsó szénkefés motorokkal szerelik, hanem brushlessel, ami mindig örvendetes, ha egy kis veretés van kilátásban. 1306 3600KV-s motorok szépen fogják venni a fordulatot. Ami viszont igen érdekes, hogy a gép nem a szokásos 2S akkumulátorokra van korlátozva, hanem 4S-ig képesek a BLheli ESC-k ellenállni az áramnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tömeg-teljesítmény arány igen brutálisra sikeredett, hiszen a saját tömeg mindössze 115 gramm. A vezérlő egy F3 chipet kapott Awesome (milyen szerény nem?) névre keresztelt vezérlő. Az FPV sugárzási teljesítménye 3 lépcsőben állítható 25-200-400mW között. A cucc meglehetősen profinak néz ki, bár a Youbi név számomra ismeretlen. Sajnos az ár is igen karcosra sikerült, 41.000 Ft és ez nem tartalmazza az akkumulátort, a vevőt és a távot. Olyan 60.000 Ft-ból lesz a gép menetkész, de ezért a pénzért már nagyon sok mindent lehet kapni, még akkor is, ha a gépben felhasznált alkatrészek igen jó minőségűek.

Racerstar motorcsalád: az új budget márka a Racerstar a piacra ömlesztett néhány új motorcsaládot, a legkisebbektől a középkategóriáig. Nem lenne a motor érdekes, ha az árak nem lennének hihetetlen olcsók, valamelyik már 8 dollárért, vagyis nagyjából 2000 Ft-ért megkapható. Megnéztem pár tesztet, a 2600KV-s motor pl. 1100 grammot emel, ami bőven elég a dinamikus repüléshez. Lehet hogy az Emax Rs motorok többet tudnak mondjuk 150-200 grammal, na de kétszer ennyibe is kerülnek. A teljesség igénye nélkül felsoroltam néhány motort, némelyik egészen brutálisra sikeredett. Érdemes ránézni arra, ami szimpatikus:

Brotherhobby Returner R3 és R2: nem foglalkoztam volna a Brotherhobby motorokkal, ha nem kaptam volna Amandától egy levelet nem is olyan régen, aki a Brotherhobby képviselője és nagyon el akart nekem adni néhány motort.

bh.jpg

Mitől érdekes a fenti kép? Ha megnézzük a motor felépítését, a formai kialakítást, akkor ismerős felépítmény köszönhet vissza, ezek ugyanis nagyon hasonlítanak a ZMX motorokhoz (koppintás?). Nagy rajongója vagyok a márkának, remek motorokat csinálnak, van egy két igazán elmebeteg, 2205 2833KV-s, szupergyorsan felpörgő motorjuk, de 2300-asaik sem rosszak. Sajnos eddig nem voltak kaphatóak a Banggoodon, csak Silverdrone webshopjában. 

Mint kiderült, a két cég nem teljesen különálló, elvileg csak átbrandelik a motorokat a fenti mérkanévre. Ha már megkaptam a levelet, megnéztem a motorjaikat és egészen jók, a Tornado széria pl. kifejezetten kevés áramot fogyaszt nagy teljesítmény mellett: 1216gramm / 27A. A másik két motor a ZMX V2 és a V3, ami itt az R2 és R3 névre hallgat és a nyitósorban linkeltem is őket.

Hawkeye Firefly 6S Distortionless 4K kamera: a kamera mindenben megegyezik a Firely 6S modellel, ami hardverben megegyezik az SJCAM SJ5000X ELITE típussal, vagyis egyelőre nincs új a nap alatt a Hawkeye háza táján, kivéve azt, hogy a lencse most már elvileg torzításmentes. Normális esetben ugyanis az akciókamera lencsék domborúak, ezért torzítanak, a közeli tárgyak sík felületeit görbítik. A Hawkeye azt állítja, hogy ezt most sikerült kiküszöbölni, kíváncsian várom, vajon valóban így van-e. Ha a 24.000 FT-os árat is figyelembe vesszük, akkor ez egy igen jó vétel, ugyanis az SJ5000X Elite még mindig 30.000 FT körül vehető meg.

Tarot TL750S1 Peeper I drone: A Tarot eddig is elég jó cuccokat gyártott, mini racert 130-as alapokon, Robocatet, egy tonnányi gimbalt, az XYZ vezérlőt és mindenféle egyéb kiegészítőt is ezekhez. A mai gépük azonban ezeknél a termékeknél sokkal grandiózusabb, egy 750 mm-es vázra épített, összecsukható brutalitás. amelyet még éppen lehet drónnak hívni.

A motorok elrendezése eléggé sajátos, lefele fordított, illetve minden kart  testre lehet simítania könnyebb szállítás véget. Engem a kinézete valamilyen agrárkopterre emlékeztet és nem is tévedtünk nagyot, hiszen az alapkoncepció a minél hosszabb repülési idő megvalósítása volt. Ennek biztosítása végett a gép dual GPS pozíciómeghatározó rendszert kapott. A gép más érdekességeket is tartogat, 4-6S akkumulátorral üzemeltethető, a gyáró ajánlása szerint 10-15.000mAh kapacitással. Ezekből az értékekből azért már sejthető, hogy nem egy sportgépről van szó. A motorok extra könnyű Tarot Marineok, méretüket meghazudtoló súllyal, ami jelen esetben 71 grammot jelent és 17.5 inches propellereket forgat. Olyan, általam sem ismert funkciókkal is felszerelték a gépet, mint a PTZ, az intelligens energiamendzsmet és ezeket sajnos nem is tudtam megnézni a honlapjukon, ugyan a tarot-rc.com éppen nem megy. 40A-es ESC-ből azért lehet sejteni, hogy itt csak úgy futkosnak a több tucat amperek. A gép sem méretre, sem felszállósúlyra nem kicsi, kinyitott propellerekkel eléri az egy métert, míg akkumulátor nélkül 1.3 kiló, ami ha belegondolunk a fizikai kiterjedésébe, egyáltalán nem sok, tehát kategóriájában ez a gép könnyűnek számít. A csomagért 726 USD-t, átszámítva mintegy 210.000 Ft-ot kérnek, ami szerintem ezért  a tudásért egyáltalán nem túlzó.

Címkék: drone, vv, drón, VV