Byrobot Dronfighter X drón teszt – Kamera képességek és power pack

5002_altpic_1.jpgNagyjából egy hónapja már írtam a Dronfighter X harci drónokról, aki esetleg nem olvasta a cikket, az ezen a linken megteheti. Sajnos terjedelmi korlátok miatt nem fért bele minden az első bejegyzésbe, pedig a téma tartogat még néhány érdekességet, ezeket fogjuk most bepótolni. Szó lesz ma a gyártó által kínált kameráról, a multi töltőről, illetve a kedves olvasót meginvitálom egy kis éjszakai repülésre is.

Kamera csomag

A szokásos cikk struktúráról most le kellett, hogy mondjak, a kicsomagolás részt az előző bejegyzésben olvashatjátok. A doboz tartalmát azért felsorolom, mert elég sok mindent kapunk: 4 GB micro SD kártya, micro SD kártyaolvasó, amely telefonba dugható, kamera, 4 db lábemelő műanyag és némi leírás a jutalmunk. A fenti lista egyetlen eleme tér csak el a szokványostól, ez pedig a plusz lábazat, ami teljes mértékben megegyezik a drónon található leszálló lábakkal, ám ezek egybe akaszthatóak, így növelve meg a hasmagasságot, hogy a kamera is elférjen. Így egyben négy tartaléklábunk is lett, amelyet egy esetleges sérülés esetén használhatunk majd fel.

A képrögzítő eszközt elég macerás felszerelni. Le kell vennünk a quadkopter felső takaró burkolatát, majd eltávolítani az akkumulátor tartó műanyagot. Ennek akasztófülei helyére kerülnek a kamera sajátjai. A kilógó kábelt pedig az egyetlen szabad portra kell csatlakoztatunk. Ez még rendben is lenne, de a kamera és a vezérlő nyomtatott áramköre közé kell beerőszakolnunk az akkumulátort, ami így feszíti a kamerát.

5002_altpic_3.jpg

A lencse dőlésszöge nagyjából 40 fokban, kézzel állítható, felfele egy lazább szalagkábel biztosítja az elfordulást. Mivel FPV nincsen, a szöget szemre kell beállítanunk, amit én rendszerint nem találtam el. Éppen ezért a fejemre szerelt akciókamerák esetén is mindig WiFi-vel ellenőrzöm az irányt, de ezt itt sajnos nem tudtam megtenni. Az optika nagyon pici, gombostű méretű, a FOV sem lehet több 70-80 foknál. Ezzel még nincs gond, ellenben eléggé leterheli a 6 gramm súlyú eszköz a drónt.

Ha emlékeztek még rá, említettem, hogy a propellervédők levétele után megtáltosodott a gép és az üzemidő is vagy 40%-kal megemelkedett. Ezt sajnos mind elveszítjük a kamera plusz súlya miatt, pedig a 6 grammos kategóriában azért vannak még versenyzők, akik FPV adót és DVR-t is fel tudnak vonultatni. A kép persze akkor teljes, ha azt is hozzá teszem, hogy itt a rögzítés nem a DVR-en, hanem magán a kamerán, egy micro USB kártyára történik.

Nem sok látszik rajtuk, sajnos

A távirányító bal első gombja a felvételt, míg a jobb első a képkészítés funkciót aktiválja. Ahogy észrevettem, lemerülés esetén is megmaradnak a felvételek, akkor is, ha nem nyomjuk meg még egyszer a bal első gombot. Ez meglehetősen ritka, még a sokkal drágább modellek – például a 80.000 forintos Hubsan H501 S – esetén is le kell állítanunk a videót, hogy az a kártyára íródjon.

A videók gyári specifikáció szerint 720 p felbontásban készülnek 30 FPS mellett. Megnéztem, hogy a .AVI fájloknak mekkora az adatsűrűsége és 25.8 Mb/s értéket kaptam, ami kifejezetten jó, a gyengébb minőségű akciókameráknak szokott ennyi lenni 1080 p mellett. Ennek ellenére a kép nem túl jó, de ennek nem az általános képminőség az oka, hanem az, hogy a drónnal képtelenség szépen repülni, ha rajta van a plusz súly. Össze-vissza liftezik, ha elvesszük a gázt, egyből süllyedni kezd. A sok korrigálás azt eredményezi, hogy folyamatosan mozog a quadkopter teste, emiatt a felvétel értékelhetetlen lesz.

ejj.jpg

A képek esetében sajnos az általános minőség is rossz. Az összes vizenyős, csúnyák a színek, ráadásul, ha a fényképezés pillanatában mozog a gép – márpedig fog – akkor bizony el is mosódik. Szerintem felesleges vele képeket készíteni, maradjunk a videóknál.
9bb4c144-391b-4697-81f8-84f432d937b1_1_8b0648464dda240f181dd69fdd76ba31.jpg

Érdekesség, hogy a Byrobot szoftvert is ajánl a telefonos lejátszáshoz, annak ellenére hogy nincs WiFi kapcsolat a gép és a telefon között. Aki esetleg ott akarná visszanézni a felvételeket – amelyet egyébként megtehet a micro USB-s kártyaolvasó adapterrel – az töltse le az MX Player alkalmazást a Google Play áruházból. Sajnos iPhone-t nem támogatják egyelőre, de biztosan van olyan applikáció, amivel .AVI kiterjesztésű fájlok játszhatóak le.

 

Power pack

A fenti megnevezés tulajdonképpen egy párhuzamos töltőt jelent. Ahogy már említettem az előző cikkben, az akkumulátorok egyediek (proprietary), vagyis a speciális kiképzésük miatt más gyártótól származó áramforrásokat nem csatlakoztathatunk a drónhoz. Jó hír viszont, hogy a távirányító is ezt az áramforrást használja, tehát szabadon cserélgethetjük őket. Mivel érdemes a légi harchoz 2 db szettet venni, ez 4 akkumulátort jelent, amihez 2 db 1-es töltőt kapunk.

A power packon viszont kapásból 4 db helyet alakítottak ki, hogy egy dupla szett gyorsan feltölthető legyen. És ez nem csak a marketing szöveg, ugyanis a power pack nemcsak USB-vel, hanem normális, hálózati 5V 2A töltővel is tölthetőek, amely a csomag része. Mivel egy akku 300 mAh, ezért a 4 db-ot sem kell 45 percnél tovább töltenünk. Ezt a készülék az adott töltőhely LED-jének lekapcsolásával jelzi. Mivel a repülési idő nagyjából 9-10 perc, ezért elég gyorsan újra játszhatjuk a félbe szakadt meccseket vagy akár repülhetünk háromszor percet egyetlen géppel.

power-pack.jpg

A power packban nemcsak a töltőt, hanem 2 db további akkumulátort is találunk, vagyis egy alapdobozt is ki tudunk egészíteni 4 db áramforrásra (az alap dobozokban ugyanis 2 db van).  

 

Egyebek

Az előző cikkben említettem, hogy a távirányítók eltárolják a meccs statisztikát, amit a szimulátorba belépve nézhettek meg. Ezt azóta ellenőriztem, tényleg így van, de azért nem kell Eurosport szintű focimeccs elemzést várni.

simulator_loser.PNG

Megnéztem, hogy az első cikkhez képest jelent-e meg újabb frissítés és a válasz az, hogy igen. A termék másfél hónapig volt nálam, ez idő alatt kétszer is frissítettem, vagyis a szoftverkövetés valós.

firmware_upload.PNG

A HD kamera dobozában található leírásban találtam néhány elérhetőséget, ami azért érdekes, mert az amerikai oldalra mutatnak. Úgy gondoltam, hogy hasznos lenne ezeket felsorolni, a magyarországi forgalmazóval egyetemben:

Dél-koreai e-mail cím: help@byrobot.co.kr
Amerikai weboldal: www.byrobotusa.com
Facebook elérhetőség: www.facebook.com/Dronefighter165
Youtube csatorna: www.youtube.com/user/Byrobotco
Magyarországi forgalmazó: www.byrobot.hu
Magyarországi e-mail cím: harcidrone@gmail.com

 

Összefoglaló

Összességében azt gondolom, hogy a Drone Fighter X kapcsán a kamera nem sokat ad hozzá az élvezethez, itt a lényeg az infravörös harc, ráadásul a gépek is sokkal mozgékonyabbak nélküle. Ráadásul a 13.990 ft-os áron kaphatjuk meg a powerpackot és a kamera szettet is, így az előbbit sokkal indokoltabb vételnek tartom, mivel jól kiegészíti a Drone Fighter combat packját, további két tartalék áramforrással.