Eachine ROTG01 FPV vevő - Kényelemben, telefonon

bc5390f0-a5de-42a0-bb31-541b3fbf1eb3.jpgJúnius 23-án rendeltem egyet a fenti vevőből, tehát már július óta nálam van a szerkezet, de mégis várnotok kellett három hónapot rá, míg beüzemeltem, és le tudtam tesztelni. Ennek műszaki oka volt, még pedig a megfelelő telefon hiánya, de ebből csak egy dolog következik, hogy normális SOC-val szerelt cuccot kell venni. Egyébként a kütyü eléggé univerzális, simán el tudom képzelni egy laikus kezében is, főleg azért az 5.100 forintért, amibe kerül.

Kicsomagolás

Mi is ez a cucc, amiről most szó lesz. Egy OTG kábelen csatlakozó FPV vevő, amit mobil telefonra lehet dugni. Ez egy nagyon hasznos dolog, ha az ember másokat nézne, de nincs nála szemüveg, vagy éppen a szemcsiben nincs DVR, mint ahogy az enyémben sem. Az sem mellékes, hogy ha tabletre dugjuk, akkor akár egyszerre többen is tudják nézni, Androidos környezetben. A Banggood oldalán van egy kompatibilitási lista, ami nagyjából leírja azokat a telefonokat, amelyekkel menni fog. Ami biztos, hogy a MediaTek processzoros készülékeket nem szereti, nem is ment sem a HTC Desire, sem pedig a Lenovo telefonomon, ellenben a Xiaomi Redmi Note 5A-n gond nélkül fut, ami ugye egy Snapdragonos rendszer.

p1050468.JPG

Ami a dobozolást illeti, nem estek túlzásba, de 5.000 forintért nem is várok el prémiumórás díszdobozt, meg konfettiesőt a kinyitáskor. Az alumínium fedő alatt alig néhány dolog bújik meg: maga a ROTG01 vevő, egy botantenna, leírás és egy speckó kábel, amit ajánlott mindenkinek nagyon őriznie, mert ha elveszítjük, akkor bizony kakiba leszünk, mert ez nem a hagyományos USB madzag. Ezt a két végén lévő jelölés is mutatja, az USB jel megy a telefonba, a másik fele pedig a készülékbe.

8daebe1a-0bfb-48ec-928f-c562e743b59e.jpg

A beüzemeléshez két szoftverre lesz szükségünk, egy UVC vezérlő és egy GO FPV nevű programra, ami még egy alkalmazást leszed - ez a Pocket FPV, de innentől kezdve viszonylag egyszerűen fog menni a dolog. Aki lusta lenne megkeresni az APK fájlokat, annak itt egy RAR, innen letöltheti.

 

Tesztüzem

A szoftveres részben nagyon nem tudunk állítgatni, és a kezelőfelület is rém egyszerű. Használhatjuk normál és osztott kijelzővel, így elméletileg betehetnénk a telefont egy sisakba, és használhatnánk kijelzőként, ami nyilván őrületes élmény lehet - nem az -, de erre azért vannak jobb megoldások is. Van még egy, a dioptria állítást szimuláló képernyő csökkentő funkció is, de erre nekem nincs szükségem, lévén nem vagyok szemüveges, szóval ezt majd véleményezi az, aki hord ilyet.

joined1.jpg

A beállító menüben benyomhatjuk azt a nagyjából fél tucat dolgot, amit a program tud, például a bekapcsolás utáni automatikus felvételt, a maximális fényerő használatát, vagy éppen az alkalmazás bezárását, ha a kamera lecsatlakozik. Ez utóbbit - na nem mintha egy USB porton egyszerre lehetne több - meg is tudjuk nézni egy kiválasztó listában, ahol az eszköz MAC címét kapjuk vissza bizonyítékként. Van még néhány nem túl fontos menüpont - mint például a hang felvétele -, de ezeknek a gyakorlatban kevés hasznuk van. Alul van még két gomb, amivel a felvételt leállíthatjuk vagy elindíthatjuk, de erre egy zöldszemes ostoros is magától rájött volna.

screenshot_2017-09-30-19-12-41-467_com_vertile_fpv3d.png

Ha működik a vevő, akkor elvileg a hangyák háborúját kell látnunk a képernyőn, itt ugyanis nincs "blue screen" effektus, vagyis nem sötétedik el, hanem látjuk helyette a zajt. A bekapcsolás után emlékeim szerint lefut egy auto scan, amivel egyrészt kirajzolódik a sáv telítettsége frekvenciánként, másrészt megpróbálja megtalálni azt a sávot, amin képet tudunk fogni. Hiányoltam viszont, hogy nem lehet adott pozíciókat menteni, pedig milyen jó móka lett volna ezek között váltogatni, de gyanítom, hogy ez inkább szoftveres kérdés.

p1050471.JPG

A botantenna - mondanom sem kell - elég hitvány, ráraktam egy noname gombát, és egyből duplájára ugrott a százalékban kiírt jel. Gondoltam frankó, akkor ez használható antenna tesztelésére is, elkezdem cserélgetni őket, és kiderül, hogy melyiknél a legmagasabb, csakhogy minden normálisabb antennára azt írta, hogy 70%, függetlenül attól, hogy egy Aomway helikálisat, egy Miko patchet, vagy egy Foxeer málnakeverőt raktam rá, szóval a pontosságról alkotott véleményemk eléggé eltér a gyártóétól.

screenshot_2017-10-01-11-00-41-011_com_vertile_fpv3d.png

Az oldalán szerepel egy vicces szám: 150 channel, ami tulajdonképpen igaz, hiszen az automatikus keresés valóban elég nagy spektrumot szkennel végig, 5649-től nagyjából 5950-ig. Persze ezt a területet ha akarom, akkor 20-ra vagy 200-ra is feloszthatom, szóval jó lenne tudni, hogy melyik csatorna számít elfogadottnak, ugyanis az Eachine ROTG01 2 Megahertz-enként képes egyet léptetni. A késleltetés durván 100 ms, persze csatlakoztatott eszköztől is függ, ami akár repülhető is lenne, de a versenyzők sikítva dobnák el, az tuti.

A vétel egyébként nem rossz, különösen nem egy 5000 forintos, sokszor általam is lesajnált Eachine termékhez képest. Versenyre például jó lesz felvenni a menők köreit, kár hogy nem tudunk köztük gyorsan váltani. Érdemes a felvételt eszköz csatlakoztatásra egyből elindítani, így a kihúz, bedug módszerrel lehet operálni, a videókat pedig szépen elmenti az Android GoFPV könyvtárába. 

 

 Összegzés

Összességében nem rossz cucc az Eachine ROTG01, csak helyén kell kezelni a tudását. 5000 forintért kapunk egy teljesen használható, Andoridos rendszerekkel kompatibilis, 5.8 Gigahertzet befogó vevőt, amivel a drónok által leadott élőképet nézhetjük. Amit a leírás ígér, azt meg is kapjuk, csak a telefonunk legyen Snapdragonos, utána kellő biztonsággal fog működni. A botantenna nem túl jó vételi erejét pedig egy ezer forintos bármilyen antennával a duplájára javíthatjuk. Egy fél Mátyás királyt biztosan megér, de ha lett volna benne csatornamentő funkció, ami között lehetett volna lapozgatni, akkor egy egészet is adtam volna érte.

Az Eachine ROTG01 vevőt itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak):

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.