Xiaomi MITU drón teszt – Ki MITU d

20180427165522_28967_eredmeny.jpg

A Xiaomi MITU a gyártó új mini drónja, ami egyértelműen a DJI Tellonak állít ellenfelet, nem véletlenül. A DJI/Ryze gépe pont azt adta meg a kezdőknek, és azoknak, akik kisebb büdzséből gazdálkodnak, ami eddig nagyon hiányzott: egyszerű kezelhetőséget és tengernyi elektromos funkciót. Persze egy bokszolót nehéz megverni hazai pályán, lássuk, hogy a szűk 50%-kal lejjebb árazott konkurens meg tudja-e szorongatni a szénkefés kategória királyát.

 

Xiaomi MITU kicsomagolása

Végre egy érdekes csomagolás, fiatalos színekkel, meg a pici Xiaomi emberkével. Kék alapon látjuk a drón stilizált rajzát, illetve egy csomó kínai írásjelet, amivel a használók nagyobb része nem nagyon tud mit kezdeni.

img_1823.JPG

A doboz meglepően kicsi, ami csak egy dolgot jelent, a Xiaomi MITU drónt kellően szétszedték ahhoz, hogy ekkora kartonpapírban is elférjen, de persze a kiegészítők garmadáját sem fogjuk kiönteni belőle. Felsorolásszerűen: ez 6 db propellert – 1 teljes szett és két db tartalék – egy töltőkábelt, egy akkumulátort, csomó kínai írásjelet tartalmazó papírt és a drónt jelenti. A füzetben sajnos egyetlen angol nyelvű szót sem fogunk találni, ami nem könnyíti meg a beüzemelést, de gyakorlatilag csak az applikációt kell letölteni, így ez senkinek nem lesz nagy feladat.

Kinézetre nekem sokkal modernebb benyomást kelt a MITU, színesebb és fiatalosabb is, de persze a Mercedest sem vádolja senki azzal, hogy milyen öreguras, már pedig a drónok Mercedese inkább a DJI, mint a Xiaomi. A fronton található a 2 Megapixeles kamera, alatta a „lézer harchoz” használatos infravörös szenzor, az akkumulátort pedig sapkaként kell belenyomnunk a testbe. A motorok itt is szénkefések, tartójukra oldalról tudjuk felpattintani a védőkeretet, így lesz a gép 88 gramm, ez kilenccel több, mint az ellenlábas esetében.

img_1833.JPG

Alul ultrahangos szenzor felel a megfelelő magasságtartásért, ugyanez a Ryze Tello esetében 2 db infravörös és 1 db optikai szenzort jelent, pont ebből fakad a stabilitásbeli különbség is, de nem lőném le előre a poént. A váz szerencsére elég masszív, ahol kell, ott puha, máshol pedig eléggé kemény ahhoz, hogy védje a technikát, pedig azért pár nagy taknyolásom ezzel a darabbal is volt.

 

Xiaomi MITU tesztje

Mindig érdeklődve várok két dolgot a drón teszteknél: egyik a stabilitás, másik a gép repülésvezérlőjébe ültetett elektronikus funkciók. Nekem, aki alapvetően egy versenygépekkel repülő valaki vagyok, mindig jó picit elvonatkoztatni az őrült száguldástól, és belekóstolni az intelligens repülő masinák világába, már pedig a MITU kétségkívül ilyen.

Itt is applikáció alapú a vezérlés – bár állítólag Bluetooth kontrollereket is kezel -, amit „Mi Drone Mini” néven kell a Play áruházban keresnünk. Nekem Android alatt tökéletesen működött – helyenként jobban is, mint a Ryze sajátja -, de állítólag az iOS-t használók szívtak vele, de ez legyen az almás cég termékeit használók gondja. A repertoár persze nem olyan széles mint a DJI termékénél, pedig a Tello sem a DJI GO 4 programot használja.

20180427165522_60093_eredmeny.jpg

A fő különbséget az alábbiakban tudnám összefoglalni: még a MITU-ban van infravörös harc, viszont nincsenek „cinematic effect”-hez hasonló speciális repülési módok, addig a Tello nélkülözi az előbbi funkciót, illetve a háttér beállítások eltérnek, cserébe a már említett dolgokat is adja. Az elv alapvetően jó lett volna, amit a Xiaomi erőltet – vagyis, hogy vonjuk be a pajtikáinkat is egy kis lövöldözésbe -, a gond csak az, hogy ehhez vagy két drónra van szükségünk potom 160 dollárért, vagy keresnünk valaki mást, aki szintén MITU-val repül. Mivel nekem sem ismerősöm, sem két drónom nem volt, ezért így nem is tudtam tesztelni a legnagyobb durranást, bár korábbról csináltam már ilyesmit egy dél-koreai gyártó - a Drone Fighter X - termékeivel.

screenshot_2018-06-12-10-22-11-960_com_fimi_app.png

Ellenben a különböző Ryze Tello féle repülési módokat hiányoltam, persze ez is tud bukfencezni, kézből felszállni, headless módot, sőt még giroszkóp alapú irányítást is – amikor a mobiltelefonunk szenzorait használja virtuális távirányító helyett -, de leszámítva az utolsó lehetőséget, ezt a konkurens is nyújtja. Ráadásul nekem a sokszor gravity controlnak is hívott giroszkópos funkció nem is működött. Lehet tippelni, milyen telefonom van…Xiaomi Redmi Note 4, szóval bőven házon belül maradtam.

screenshot_2018-06-12-10-24-04-759_com_fimi_app.png

A Mi Drone Mini program nem egy über bonyolult valami, nagyon egyszerűen használható, mindenki öt perc alatt rá fog jönni, mi mit csinál, ha pedig nem, akkor a szenzorok kitalálják helyettünk, mi a baj, és angolul kiírják a képernyőre. Szerencsére minden más is a britek anyanyelvén íródott, tehát nem kell kínai jelekkel hadakozni. Érdekes beállítás a joystick érzékenysége és a magasság korlátozás, ami a Tellonál fix 10 méter, itt 2 és 25 között szabadon állítható.

screenshot_2018-05-14-21-29-57-304_com_unmannedairlines_droneblocks_1.png

DJI Tello programozó felület

Azt mindenképpen hátránynak róttam fel, hogy a Tello applikációja többet tud, és persze ott van a Scratch alapú programozás, amiről a Xiaomi MITU még csak hírből sem hallott. Ellenben voltak kapcsolat gondjaim a Ryze termékével, főleg akkor, amikor össze-vissza váltogattam a hivatalos applikáció és a programozó felület között, ilyenkor szereti lebontani a kapcsolattot, ilyet a MITU sosem csinált.

első két kép 720p, második kettő 1600x1200 pixel

Ami a kameraképességeket illeti, a MITU 2, a Tello 5 Megapixellel büszkélkedhet, mindkettő sokkal jobb, mint a „hoki drónok” 90%-a, ellenben DJI Spark-os irányból közelítve rémisztően rossz a minőség. Kezeljük helyén a dolgokat, a fényképek és a videók is sokszor elmosottak, a színhűség az „inkább nincs, mint van” kategóriája, ebbe egyébként a Xiaomi jobb. De más sem ad ennél magasabb minőséget, talán a Hubsan H216A az, aminek az árába belefér a jobb képalkotó, igaz az 1080, ezek pedig 720p-vel operálnak.

A gond csak az, hogy a felvétel nem attól lesz jó, hogy egy nagy számot írok a Megapixel szó elé, hanem attól is, hogy a gépünk milyen stabilan repül. És itt jön ki a fő különbség a két masina között, a Xiaomi féle ultrahangos pozíciótartás nem tudja felvenni a Tello három szenzorával a versenyt, mindig van egy kis drift, ami még mindig sokkal jobb, mint a többi dróné, csak hát az ellenfél sem akárki.

A különbség még inkább érezhető, ha repülünk és nemcsak lebegünk a két drónnal, míg a Ryze finoman reagál és ez a kameraképen is látszik, addig a Xiaomi sajátja felgyorsulások és lelassulások sorozatát produkálja, ami nincs jó kihatással a felvett anyagok minőségére. Manőverezni is nehezebb vele, cserébe elég vadul tud megindulni leggyorsabb fokozatban, ami szerintem sok embernek fog tetszeni.

screenshot_2018-06-12-17-39-10-973_com_fimi_app.png

Volt még egy dolog, ami fölött nem tudtam napirendre térni, ez pedig a felvételek lementése. A DJI Tello esetében sima ügy, az élőkép közvetítése alatt egyből menti a tartalmat a telefonra az alkalmazás. Ez viszont azért nem jó, mert ha van egy micro szakadás a WiFi kapcsolatban, akkor kimaradhatnak framek, ahogy a fenti videóban is látszik. A MITU kapott egy 4 GB-os, beépített memóriát, ide kerülnek az anyagok, így nincs képkocka veszteség. Ezeket később le tudjuk tölteni a programmal, már ha éppen sikerül. A képeket még simán leszedi, ellenben a videókat fájdalmasan lassan töltögeti le, ráadásul ha túl hosszú lenne ez az idő, akkor meg is szakad, mivel beindul a drón tétlenség elleni védelme. Szerencsére tudjuk később folytatni, de nagyon idegesítő, jobban járunk, ha feldugjuk a PC-nkre egy USB porton keresztül, ott a jelenség nem jelentkezik. 

img_1621_1.JPG

A fenti sorokat olvasva azért ne rohanjon mindenki DJI Tellot venni, ugyanis 129 USD-be, vagyis nagyjából 35.000 forintba kerül, a MITU pedig csak 79 USD-be, ami jelen árfolyamon 21.500 forintot jelent. Ez arányaiban 40%-os különbséget jelent, és mivel nemcsak azt vizsgálom, hogy melyik a jobb drón – mert akkor mindig nyerne, mondjuk a DJI Phantom 4 Pro V2 -, hanem azt is, hogy mit adnak a pénzünkért. Én hajlok arra, hogy a Tello megéri a felárat, de az nem biztos, hogy ez mindenkinél így lesz.

20180523143307_47434_eredmeny.jpg

A MITU-hoz is elérhetőek már mindenféle kiegészítők, amolyan DJI-os stílusban, párat kigyűjtöttem nektek hozzá, ki tudja, lehet, hogy ennek is akkora kultusza lesz, mint mondjuk a Spark-nak:

  • hordtáska: 9 USD 2.500 Ft
  • hordtáska két akku hellyel: 22 USD 6.000 Ft
  • duális akkumulátor töltő: 26,6 USD 7.200 Forint

Vagyis, ha rászánjuk a 14.000 forintnyi árkülönbözetet, ami a két gép között van, akkor egész szép pakkot tudunk összerakni belőle.

 

Összegzés

A DJI Tello mind elektronikus szolgáltatásokban, mind, pedig mint drón legyőzi a Xiaomi MITU-t, egyszerűen jobb termék, de ezt a különbséget az árazásban is érzékelni lehet. A plusz 40%-kal magasabb árcédulát nem mindenki fogja kifizetni, bár szerintem a DJI-nak van akkora kultusza, hogy megengedheti magának, hogy vastagabbon fogjon a ceruza.

Ha az ár-érték arányt is behelyezzük a képletbe, akkor számomra ez egy döntetlen, ha viszont ez a paraméter nem számít, a bokszmeccs győztese a DJI/Ryze Tello, de a Xiaomi MITU-t sem kell a kukába vágnunk. Aki pedig GPS-t is szeretne ennyi pénzért, az vegyen egy Hubsan H216 A-t.

XIAOMI MITU

DJI/RYZE TELLO

 Előnyök

 Hátrányok

 Előnyök

 Hátrányok

 olcsó

 ultrahangos szenzor

 optikai+infra szenzorok

 drága

 lézerharc funkció

 10 perc üzemidő

 12-13 perc üzemidő

 nincs lézerharc funkció

 nagyon ellenálló

 kevés repülési mód

 sok repülési mód

 néha bolond WiFi

 remek kinézet

 lehetne stabilabb

 nagyon stabil

 uncsi kinézet

 Xiaomi minőség

 lassú videó letöltés

 BT távirányító

 néha frame loss

 jobb színkezelés

 

 nagyobb felbontás

 

 BT táv, elvileg

 

 programozható

 

 belső memória

 

 DJI/Intel gének

 

A drónokat itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). EU Expresszel szállítással (GB) és EU Direct Maillel (BG) nem kell vámot és ÁFA-t fizetni:

Kiegészítők

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.