Eachine ROTG02 FPV vevő teszt – Javul, szépül, okosodik

img_2573.JPG

A rossz emlékű ROTG01-t leváltó modell az Eachine ROTG02 nevet kapta, ami tulajdonképpen egy telefonra csatlakoztatható FPV vevő, amelyet egy applikáció segítségével DVR-ként is használhatunk. Akinek esetleg nem lenne ilyen modul a szemüvegében, 6.800 forint elköltésével okoseszközére rögzítheti a drónok által kiadott jelet. Az utódtermék ráadásul két antennával szerelt darab, és a bénán kialakított kábelt is megváltoztatták, hogy az élmény közelebb álljon az örömhöz, mint a búhoz.

 

Eachine ROTG02 kicsomagolása

Nem gondolták túl a dolgokat, pont ugyanolyan fémdobozban érkezett a termék, mint az elődmodell. A posta azért a biztonság kedvéért szteppelt egy picit rajta, így kerültek rá a horpadások. Gyanítom, hogy mindkét csomagolás ugyanaz, szerencsére a beltartalom különbözik.

img_2567.JPG

Szignifikáns előrelépés tapasztalható antennák számában, hiszen ebből kettőt is kapunk a termék mellé, mint ahogy két kábelt, egy mico USB-t és egy Type-C-t is, de leírást a továbbiakban sem. Majd kitalálja a kedves felhasználó, hogyan működik a termék. Szerencsére ez nem egy bonyolult folyamat, hiszen összesen két gombot és két csatlakozót találhatunk az Eachine ROTG02-n.

A micro USB kábel két végét megváltoztatták, már külalakra nem különböznek egymástól, viszont így sem egyértelmű, hogy melyiket hova kell dugni, ezt a hibáját örökölte az elődmodelltől. A Type-C esetében ugyanez sokkal logikusabb. Az USB port mellett találhatunk egy videó kimenetet? is, amivel monitorra vagy egyéb megjelenítőre köthetjük a kütyüt, sajnos azonban a kábel, amivel ezt megtehetnénk, hiányzik.

 

Eachine ROTG02 tesztje

Az Eachine ROTG02 lényege, hogy egy OTG képes telefonnal összedugva FPV képet nézhetünk okoseszközünkön, illetve rögzíthetjük is azt. Ez azoknak hasznos, akiknek nincs DVR funkció az FPV szemüvegükben, vagy nem akarják magukkal cipelni nézőként például egy versenyre, esetleg megosztanák mással is a repülés élményét. Ők bedugják mobiljukba a készüléket és máris érkezik az élőkép.

1_29.jpg

Előfeltétel, hogy Qualcomm Snapdragon processzor dolgozzon a telefonunkban, ugyanis csak ezzel kompatibilis az Eachine ROTG02. Az sem mellékes, hogy csak Android rendszerekkel működik, tehát az Apple termékeket használók „így jártak”. Ahhoz, hogy a fenti kívánatos állapot előálljon, néhány szoftvert kell telepítenünk a mobilunkra:

  • az OTG funkció aktív legyen, ezt az OTG Checker applikációval tudjuk ellenőrizni
  • UVC driver
  • GO FPV applikáció

Ha a fentiek adottak, máris csatlakoztathatjuk a vevőt, ami jó eséllyel automatikusan elindítja a szoftvert. Mivel a kezelés mindenben megegyezik az Eachine ROTG01-gyel, ezért érdemes annak a tesztjét is elolvasni, amit itt találtok.

img_2574.JPG

Ami változott az sokkal fontosabb, egyrészt már két antennánk van, amihez két vevő elektronika is tartozik, tehát ez egy „true diversity” eszköz, így az érzékenység is sokat javult. A gyári dipol antennákat – amelyek RP-SMA csatlakozósak – olyan nagyon nem erőltettem, az egyik helyére egyből egy Aomway málnakeverő került, ezzel a vétel kiváló, konkrétan jobb, mint a Fatshark szemüvegemben lévő Realacc 5808-as modulnak.

img_2572.JPG

Végre két gomb került rá, ezzel tudunk előre-hátra lapozni a 150 csatorna között. Ez a magas szám ne tévesszen meg senkit, a frekvenciatartomány a fontos, ami 5645-5945 közé esik, tök mindegy, hogy ezt hány részre osztjuk. Bármelyik kapcsoló hosszú nyomása automatikus keresést indít el, ilyenkor szépen kirajzolja a spektrumot a készülék. Érdemes ezt a képet print screen-nel elmenteni, ebből látszik, mennyire szór az adónk.

A spektrumpásztázás elég lassú, viszont a végén arra a frekvenciára áll rá az Eachine ROTG02, ahol a legjobb a vétel. Ami nagyon meglepett, hogy a kép milyen tiszta, alig vannak benne megbicsaklások, sokkal jobb, mint az első variáns esetében, sőt, valójában mindig szebb képet láttam visszanézve, mint a szemüvegben. Ebből a szempontból nagyon elégedett vagyok vele, és végül is ezért vesszük meg ezt a készüléket, nem?

img_2571.JPG

A késleltetés már nem ilyen jó, 100 ms körül alakul, ami egy drón versenyen már okozhat gondokat, de nem is erre való. Egy profi pilóta egyébként sem telefonon fogja nézni a képet, bár az AV OUT-ot még mindig használhatná erre, de akkor is sok a 0,1 másodperc. A lábkiosztás a kimeneti csatlakozón az alábbi: hang, kép, 5V, föld, és állítólag a csatlakozó egy 4 pólusú 1.0 SH, vagyis ilyen kábelre lesz szükségünk, ami sajna nem része a csomagnak.

debut2.JPG

Még egy érdekesség a végére, az Eachine ROTG02-t PC-re is csatlakoztathatjuk, és a DebutVideoCapture szoftverrel használhatjuk, mint FPV vevőt. Az tools/options/webcam menüpont alatt kiválaszthatjuk az USB 2.0 PC CAMERA sort, innentől kezdve az FPV kép szabadon felvehető.

 

Összegzés

Az Eachine ROTG02 tökéletesen feleslegessé teszi az elődmodellt. Igazi diversity-s hardver, előre és hátra léptetés a spektrumon, automatikus keresés és kiváló vétel, igaz nem a gyári antennákkal. A kábelezés is változott, reméljük így majd nem is kopik el a vége, illetve van AV OUT csatlakozó rajta, ha külső megjelenítőre és nem telefonra küldenénk a képet. FPV versenyzésre nem alkalmas a magas késleltetés miatt, de egyébként csak ajánlani tudom, mivel levetkőzte a ROTG01 gyermekbetegségeit.

 Előnyök  Hátrányok

 + remek ár-érték arány
 + igazi diversity vevő
 + javított kábelezés
 + nagyon jó vételi képességek
 + spektrum scan funkció
 + előre-hátra léptetés
 + AV OUT
 + PC-vel is megy

 - gyári antenna lehetne jobb
 - csak Qualcomm telókkal megy

 

Az FPV vevőt itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak):

 

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.