Hordtáskák és tárolók - Stanley és Multistar

stanley-1-92-749-450x450.jpgKüzdök már egy ideje a hordtáskákkal és a tárolókkal, ahogy ezt már több cikkben is megemlítettem. De most úgy tűnik, hogy sikerült feloldanom ezt a gordiuszi csomó(ka)t, ugyanis már majdnem mindenre találtam optimális vagy ahhoz közeli megoldást. Ezeket ráadásul ti is be tudjátok szerezni, amennyiben ki akartok adni egy jelentősebb pénzösszeget. Cserébe viszont hosszabb távú és minőségi megoldáshoz juthattok.

Szerintem aki ezzel a hobbyval foglalkozik, ismeri azt az állapotot, amikor hirtelen rengeteg anyag megérkezik, amit összerendeltünk az internetről, de ezek feldolgozása idő hiányában elmarad. A másik tipikus helyzet, amikor többet rendelünk annál, mint amire szükségünk van. Az ilyen "jó lesz majd még valamire" haszonanyagok, azonban jelentős légköbmétereket képesek elfoglalni a lakásban, plusz egy idő után óriási energiákat tud lekötni a szétválogatásuk. Éppen ezért, ezt célszerű egyből megtenni, ehhez viszont valamilyen tároló(k)ra van szükség, amelybe a mütyűröket, kis bizbaszokat és egyéb a rendelés pillanatában fontosnak látszó, ám mára kevéssé hasznosnak tűnő alkatrészeket.

Régebben vettem is kisebb szortimenteket, de ezek nagyon nem váltak be. Akkor még az volt a logika, hogy gépenként szétpakolom a dolgokat, mert az akkor jó ötletnek tűnt. Csak hogy a szortitementet nem tudtam teljesen kitölteni, maradt egy csomó fölösleges üres hely és variálhatóak sem voltak. Egy másik probléma is előjött, mivel túl kicsi volt a méretük, ezért ugyan a táskámba befértek, de ahhoz, hogy kézben vigyem őket már teljesen alkalmatlanok voltak. A mélységük sem volt az igazi, néha kilógtak belőlük a propellerek, ezért nem tudtam a fedelüket becsukni, szóval ahogy a hobby költségvetése, úgy a tárolók mérete is meg kellett hogy nőjön. 

A másik megoldandó probléma a hordozhatóság és a beszerzési forrás volt. Ellent kell mondanom az eddig sugalltakkal, ugyanis senkinek nem javaslom a szortimentek külföldről való beszerzését, ugyanis egyszerűen nincs értelme. Nem olcsóbbak és nem tudjuk őket kipróbálni, pedig ez utóbbi itt kulcsfontosságú. Akár egyes alkatrészeket is elvihetünk a helyi barkácsáruházakba és belepróbálhatjuk a tárolókba őket.

Nem javaslom, hogy végignézzétek a magyarországi barkácsáruházakat, ugyanis egyrészt én már megtettem:D, másrészt meg rengeteg ótvar minőségű, ámbátor olcsó tárolót lehet találni, de aki hosszabb távra tervez, az menjen rá a Stanley termékeire.

Én az alábbi termék mellett döntöttem és egyből kettőt vettem:

1399971395_szortime.jpg

Ez pont megfelelő méretű, a belseje variálható, elég jó minőségű, de ami a legfontosabb, hogy egymásba pakolható szegmensekből áll. Tárolásra szétszedem a két szortimentet és szimmetrikusan besüllyesztem a fiókba vagy oda, ahol éppen van hely. Amikor pedig ki akarunk menni vele terepre, szépen egymásba akasztjuk őket és valamelyik fogantyút megfogjuk. Ennyi, praktikus nem? Ráadásul a kellően nagy belső méret miatt pont beleférnek a tipikus kopter alkatrészek, motorok, propellerek (az egyikben gyakorlatilag csak ilyet tartok), szóval ezt Isten is a multikoptereseknek teremtette. Jelenleg 3190 Ft-ért kapható a fenti szortiment a Praktikerben, de a neten megtaláltam nektek 2190 Ft-ért is a szerszamakcio.hu-n, most akciósan, én mindenképpen ezt ajánlom mindenkinek.

A másik problémamegoldó - aki nem Mr. Wolf - tárolót az Ikeában vettem. Légköbméterre ez a legdurvább, ha nem lenne átlátszó, simán beszippantana mindent, mint egy fekete lyuk. Igazából persze csak 45 liter, de így is igen durva dolgok férnek bele, ebből vettem kapásból kettőt. Ide kerülnek azok a kopteres dolgok, amelyek nem kellenek napi szinten, illetve az elefánttemetőhöz hasonlóan, azok a gépek élvezik a vendégszeretetét, akiknek a sorsa bizonytalan, vagy meghatározhatatlan hosszúságú büntetésüket töltik (pl. MJX X600 :D). Azt hiszem a tároló és a tető kb. 2500 Ft-ba kerül, viszont egyszer az életedben megveszed, leviszed a pincébe és ennyi, amíg világ a világ, nem kell hozzá nyúlni.

Ami a hordtáskát illeti, hosszú vajúdás után megszültem a megoldást, és vettem kettő (tulajdonképpen 3) táskát is. Volt egy táska, amin nagyon sokáig filóztam, de végül a magas ár miatt nem vettem meg. Persze rá 1 hétre Oscar Liang megvette és letesztelte, egy kicsit bánom is, hogy nem azt választottam, de EU-n belül brutális, kb. 30.000 Ft-os áron lehet csak beszerezni. Az ominózus táska a Multistar Premium Multirotor backpack, jelenleg 77+10EUR áron érhető el, ez nagyjából 27.000 Ft. Szerintem remek táska, Oscar Liang le is tesztelte, itt olvashatjátok.

Az én választásom ennél egy szerényebb termékre esett, még pedig a Multistar Pick n Pull Foam Backpackre, ez jelenleg 37+10EUR-ért, tehát 14.000 Ft-ért kapható. Méretre nagyobb és merevebb is mint a Multistar Premium, illetve a beltartalma 3 db, egyenként kb. 5 cm vastag, előre raszterizált szivacsréteget tartalmaz, ami kézzel kitörhető olyan méretre, amilyen drónhoz szükséges. A táska alján van egy 1 cm-es szivacsréteg, ami a kitörhető rétegeken túl védi a gépet, illetve ellátták egy hálós zsebbel ami a fronton található. Ezt kiegészítendő van oldalzseb is, szóval ki lehet sámfázni rendesen.

Bevallom töredelmesen, nem próbáltam még ki terepen, csak ráraktam a vázakat, hogy megnézzem, mekkora fér bele. A 360-as vázam még éppen belefér, vagyis a DJI méret a maximum, amit még bele tudunk tenni. A táska viszont kellően mély ahhoz, hogy egy racert a kamera drónunk mellé állítva beszúrjunk, szóval variációs lehetőség akad bőven. Szerintem ennyit megér ez a táska, csak ajánlani tudom, lehet lesz majd róla bővebb teszt, ha már sikerült bejáratnom a "kicsikét".

A másik táska amit vettem, az egy Eachine 250 raceré. Gondoltam rámegyek az olcsóságra, jó lesz ez a 280-as Nighthawknak, de sajnos nem fér bele. Hogy mennyire nem, azt a lenti képen láthatjátok, de csak azért, mert az Eachine racer 250-re van kialakítva a habszivacs, szóval éppenséggel bele lehetne vágni, ha nem sajnálnám szétvágni. 

A harmadik táska egy Eachine Falcon 250 táska, de mivel ezt a Falconnal együtt tartalmazza az ARF csomag, ezért itt adott a helyzet, megy majd bele a gép, tehát nem tudja megörökölni az Emax.

Természetesen így nincs szükségem az Eachine racer 250 táskára (még a gyári fóliában van), sem a szortimentekre, akit érdekel az dobjon egy emailt és megbeszéljük a részleteket.