Sorbo, USB-s Lítium akkumulátorok - az IKEA elemek vége

81026465-660d-4e17-b1b8-d84297534955.jpg
Amit utálok, az a távirányítóimban az elem csere. Évenként 40 ilyet dobok ki, pazarlás, környezetszennyező és mindig elfelejtek magammal vinni egy adagot lemerülés esetére. Ilyenkor Murphy jól tökön rúg, majd mikor összegörnyedek, fejbe térdel, ami a levegőben a gép leesését jelenti. Hihetetlen bosszantó, különösen azért, mert én viszonylag sokat tesztelek, tehát a 19.000 távirányítónál általában fogalmam sincs, melyik mennyire volt feltöltve. Az IKEA bérencek persze most már köszörülik a torkukat, hogy: "há de, há de 10 db csak 600 Ft", jah és az idő is "ingyé" van amíg kimész (muszáj szleng szavakat is beleírnom a cikkekbe, hogy a nyelv trollok tudjanak szörnyülködni és nyálfröcsögve, hörögve megírni a hozzászólásokat), sorban állsz és ezzel töltöd az idődet. És én mit csinálok most helyette? Repülök.

Két probléma volt eddig az akkumulátorokkal, ami miatt nem volt jó beletömködni őket rc távirányítóba, nem számolva az árukkal:

  • feszültség=1.2 V, ez nem elég magas és ezt a távirányítók sokszor zokon is vették. Mérjünk meg egy lemerült elemet, annak a feszültsége valahová 1.2-1.25V közé fog esni, vagyis a feltöltött akkumulátorok teteje. A táv azt fogja visszajelezni, hogy mindjárt lemerül, szívás.
  • speciális töltő kellett hozzá: ezt a régebb óta fényképezők ismerik, amikor mennek haza és nyomkodják bele a töltőbe az AA/AAA akkukat és imádkoznak, hogy időben feltöltsenek

Ezt a problémát a távirányító gyártók úgy oldják meg, hogy Lipo akkumulátor képessé teszik a termékeiket, némi felárért cserébe. Ilyenkor, mikor néhány Szent Istvánt elsirattunk pénz formájában, belépünk azon kiváltságosok közé, akik Lipo akkumulátoros távirányítóval rendelkeznek, ez a 25-30.000 Ft-os sávtól felfele nyílik meg. Valljuk be, ez elég nagy kiba**ás a világ szegényebbik felének vagy annak, aki nem áldozna 100 dollárnál többet egy távirányítóra, pedig azért ez nem egy űrtechnika. Néhány példa: Frsky Taranis, Flysky FS-i10, Radiolink AT10 stb., ezek a távirányítók mind Lipo akkumulátorról mennek (és ott van még a híres Turnigy 9X Pro, amit mindenki úgyis átalakít).hqdefault_6.jpg A Sorbo a fenti problémákat igen okosan oldotta meg (észrevettétek, mennyire ráálltam a geek cuccokra? FPV óra, USB akkumulátor, bár maga a repkedés is elég nagy kockulás). Egyrészt az akkumulátor feszültséget 1.5V-ra emelte (fontos, hogy a Sorbo akkumulátorok AA elem méretűek, de van Znter márkájú, 3A-ban is), másrészt kipöckölte a speciális töltőt a képletből, ugyanis az akkumulátor végét USB-re "tokozta" és rakott fölé egy védősapkát, oszt Jó napot. Az akkumulátor pozitív érintkezője a sapka tetejére került, így formázva meg a tökéletes AA elem sziluettjét.

A gyártó azt állítja, hogy az akkumulátorok 2000 feltöltési ciklust bírnak ki, ez dicséretes, illetve hogy nincsen "memóriája" az akkunak, vagyis nem csökken a kapacitás a feltöltések hatására. 

Maga az USB tokozás tulajdonképpen közös nevezőre hozza az összes műszaki eszközünkkel az AA akkukat, ugyanis ahová eddig fel tudtuk dugni a dolgainkat - laptop, USB töltő, telefonos USB töltő, power bank stb. - oda most ezek is fel fognak menni. Ehhez szerintem az ajánlott töltő a Blitzwolf 40W 5 USB portos alkalmatosság, ezzel 1 óra alatt fel tudjuk tölteni mind a 4 akkut (bár kell egy kis trükközés, hogy mindegyik rámenjen, egyiket USB hosszabbítóra kell rakni) és ennyi. Innentől kezdve a normális Lipo akkumulátoraink töltési idejével vetekedik a megoldás, bár az 1200mAh kapacitás nem olyan sok, de szerintem azért még vállalható.

Összességében nekem nagyon tetszett a Sorbo 1.5V USB akkumulátor szett, egy dolgot fájlaltam, az árát, ami 5600 Ft, vagyis 20 dodó. Ezért 4 akkumulátort kapunk, könnyed fejszámolással megállapítható, hogy ez 1400 Ft / db az ár, ami nem kevés. Van 2 db-os kiszerelésben is, pont fele ennyiért, ez hasznos lehet azoknak, akik 6 db AA helyet tartalmazó akkumulátortartóval nyomulnak. Ez az ár elég magas (9 szett 10 db-os IKEA elem, durva), de a 2000 ciklus nagyjából 3 év, tehát én ezt preferálom a továbbiakban, nem a sima elemeket.

Az idő lesz a megmondhatója annak, hogy mennyire válik be  a megoldás, tehát jövünk vissza, mondjuk fél év múlva, addig pedig méregetünk, tesztelgetünk és megvárjuk, hogyan kerekedik ki a történet.

 

A termék, a töltő és a méretben egyel kisebb akkumulátor az alábbi helyen kapható: