GEPRC Leopard LX5 váz – Közepes ragadozó

1f2f22aa-bb92-4522-960e-20f292bacfca.jpgNem akarom túltolni a mai bejegyzést, mert már egy komplett gép épült a GEPRC Leopard vázra Kimista jóvoltából, de én is összeraktam a sajátomat, addig, amíg a többi alkatrész megérkezik. Ezek a közepes árú, 14-15.000 forint körüli vázaktól azért már el lehet várni a minőségi alkatrészeket és a pontos illesztéseket, de ez csak akkor derül ki, ha az építés előtt teljesen összerakjuk és leellenőrizzük szerzeményünket.

A GEPRC Leopard LX5 a 220 milliméteres variáns a palettáról. A kisebb LX4 195 milliméteres, míg az LX6 a 255 milliméteres modell, előbbire talán még felmegy az 5 inch-es propeller, utóbbira pedig valószínűleg a 6 colos is. Szerelési és légcsavar méretezési szempontból az arany középutat választottam, és mivel a Fuuton 200 alkatrészeinek egy része fog rákerülni, annál mindenképpen egy nagyobb vázat szerettem volna, ugyanis abban nagyon nehéz volt újabb alkatrészeket elhelyezni.

p1040551.JPG

A 14.000 forint nem kevés egy vázért, az ügyesebbek akár 20 dollár – 5-6.000 forint – körül is találhatnak már modelleket, de azok egyrészt törnek a tervezési hibák miatt, másrészt olyan nagyon nem várhatjuk el tőlük, hogy az alkatrészeket normálisan el lehessen helyezni. Másrészt van egyfajta trend a vázak kinézete kapcsán, amit én is követni akartam.

p1040552.JPG

Nagyjából 2 éve az összes modell a hagyományos alumíniumtartós, HX elrendezésű vázat használta, tipikusan ilyenek a Martian frame-ek, vagy a ZMR variánsok. Ezt követte az X modellek felfele építkező elrendezése, majd tavaly év végén, az idei év elején jöttek a pod-os modellek, amelyeknél egy 3D nyomtatott, cseppforma burkolat fedte a vázat, ilyen volt a Kraken. Most éppen az alumínium merevítésű drónok a divatosak, és bár ezek súlya nagyobb, mint a karbon felsőlapos modelleké, de ezek is nagyon merevek és még normális külalakot is lehet hozzájuk tervezni.

p1040553.JPG

A GEPRC Leopard LX5 is pont ilyen, a két alumínium kereszttartó elejét azonban arany mintás oldallemezekkel tagolták, illetve a négy, egyenként 4 milliméter vastag karbon karokat egy alumínium alsó merevítés teszi erősebbé. A karbon elemeket viszonylag szépen eldolgozták, az élek lekerekítettek, és mivel az akkumulátortartó szíj az alsó platni és a karbon karok között fut át, ezért itt reszelgetésre sincsen szükség.

p1040554.JPG

Összerakás előtt kenjük át a karok oldalát pillanatragasztóval, én ehhez a Loctite Super Attack ecsetes termékét használtam, mert ezzel a legkönnyebb felvinni az anyagot a felületre. Nem olcsó, nagyjából 1000 forint, de csak egyszer kell megvenni, nem szárad be olyan gyorsan, mint a normál taknyok, és nem is kenünk vele össze mindent a céltárgy körül. Ezt nyilván összerakás előtt tegyük meg, a ragasztót a karbon lapok ugyanis szépen felszívják és merevítik a vázat, illetve nem fog elválni hónapok után a felület. Én két tartalék karral rendeltem, de ahogy elnézem a merevséget, erre nem nagyon lesz szükség.

p1040555.JPG

Megnéztem a tartalék alkatrészeket, amiket a vázhoz árulnak, és minden lényeges alkatrész kapható, kivéve az aranyszínű spacereket, de ezeket nagyjából bárhol lehet kapni. A dobozban ráadásul kapunk egy plusz szett első takarólemezt és hátsó FPV tartó idomot, ami nem arany, hanem kék színű, és ez nekem jobban is tetszik, de mivel a spacereket nem adják hozzá, ezért maradt az arany.

p1040556.JPG

A vázban a helyet közepesnek mondanám, a hátrafelé ívelt főtartók miatt azért elég sok hely elveszik, nem úgy, mint a kocka alakú HX vázak esetében. Tény, hogy nincs benne akkora tér, mint az Emax Nighthawk 280 Pro-mban, ahol egy ping-pong asztalt is fel lehetett volna állítani, de például a kameratartó rész sem lóg bele a többi műszaki elembe.

p1040557.JPG

A súlya 114 gramm, aminél azért vannak könnyebb vázak, tuti, hogy valamelyik "könnyűváz troll" mindjárt kitúr egy 95 grammosat (a Fuuton is ennyi volt), de a 20 grammot ki érzi meg 1500 grammokat emelő motorok mellett? Arról az 5 grammról beszélek ami egy darabra esik... Reméljük senki nem fog szívrohamot kapni emiatt, főleg hogy nem is fogja érezni az emberek 99%-a.

p1040558.JPG

Összességében azt gondolom, hogy a váz korrekt, ennyi pénzért egy viszonylag igényesen kialakított, kellemes dizájnnal ellátott, közepes helykínálattal rendelkező termék, ami kellőképpen merev, a karok biztosan nem fognak hajlani, de persze a gyakorlat eldönti majd, hogy valójában mennyire sérülékeny.

A drón vázat itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak):

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.