Runcam Split kamera teszt - valami új kezdete

split-2_03437_1497407983_1280_1280.jpgBiztosan mindenki látott már fantasztikus, agyfelrobbantó, állat a földön keresgélős FPV videókat arról, hogy hogyan repkednek a profik a versenygépeikkel. Viszont sokan nem tudjátok, hogy a videón szereplő kép nem az, amit a pilóta lát, a szépséges Full HD videó a közönségnek szól, nem pedig a versenyzőnek. Azért, hogy ez létrejöhessen, fel kell szerelni a gépre egy kocka kamerát, vagy valamilyen egyéb képrögzítő berendezést, amit a drón cipel. Ez viszont sok fölösleges súly, növeli a légellenállást, és még egy csomó hátrányos tulajdonsága van,repülési szempontból, ráadásul még drága is. Ennek azonban vége, hiszen itt van a Runcam Split, gyógyír minden bajunkra, és csak 19.500 forintba kerül.

Kicsomagolás

Hogyan nézett ki eddig egy FPV kamera? Pici, apró kamera, ami 5.8 Gigahertzen, analóg jelen kommunikál. És hogy nézett ki egy Full HD képes kamera? Egy jóval nagyobb valami, ami általában akciókamera vagy kocka kamera formában kerül a gépre. Mi lenne ha ezt a kettőt össze tolnánk egybe, beletennénk a Runcam 3 elektronikáját, kidobnánk a házat, és máris kész a Runcam Split FPV+HD kamera.

file090_1.JPG

A csomagolás kinézete eléggé puritán, de ezt már megszokhattuk a Runcam termékeitől, viszont az ikonikus narancssárga itt is tetten érhető, ez már-már kötelező ismertetőjele a produktumaiknak. A doboz tartalmára azt szoktam mondani, hogy a szokásos, de itt erről szó nincsen, ugyanis ez egy Runcam 3, csak elemeire szedve, ami azt jelenti, hogy kapunk egy igen jó minőségű, méretre a Runcam Swifttel nagyjából megegyező kamerát, egy vezérlő modult, amit 3x3 mm-es felfogatási pontokkal szereltek, vagyis a szokásos repülésvezérlő méret, így "oszlopra" rakhatjuk, mint bármi mást.

file102_1.JPG

A WiFi verzióhoz értelemszerűen jár még egy vezetéknélküli modul, aminek viszont az elhelyezése meglehetősen szerencsétlen, ugyanis oldalra felfele kell rápasszintanunk az elektronikára, vagyis nem lesz olyan drón, amibe értelmesen be lehet majd szerelni, ezért én nem is használtam. Ezen kívül jár még egy leírás, némi reklám anyag a 30 napos pénz visszafizetési garanciáról, egy tonnányi kábel, csavar, mindenféle anyacsavarok, szóval a szokásos dolgok, amik a beszereléshez kellenek. Kapunk továbbá két konzolt, amivel elméletileg a vázba tudnánk beszerelni, de ez nekem a Geprc Leopardba túl széles volt, ezért le kellett csiszolnunk belőle, de még így is egy picit szétnyomja oldalra a vázat.

 

Tesztüzem

Nem akarok más tollával ékeskedni, ugyanis nem én szereltem be a Leopardba a Runcamet, én az asztal másik végén diagnosztizáltam a nem működő 3 BR-Hobby gépet, amiről azt gondoltam, hogy 1 óra alatt meglesz a hiba, amiből lett 9, így maradt Gáborra a beépítés. A lényeg az, hogy hardveresen egy Runcam 3 és egy Runcam Swift összetolt hibridjét kapjuk, annak a 2 Megapixeles szenzorával, így fogunk analóg kameraként 130 fokot belátni (ez a 2.5 mm-es lencsével ekvivalens, de ez cserélhető), illetve digitálisként 165 fokot tudunk rögzíteni, ami miatt nekem, permanensen látszik a váz oldala, szóval ezt a nagy szöget egy picit fölöslegesnek éreztem. Cserébe viszont repülhetünk vele analóg FPV kameraként, miközben a háttérben 1080p 60FPS-ben vehetjük fel az anyagot, jól hangzik ugye?

file106_1.JPG

Ennek azért van néhány előnye a kocka kamerákkal - például egy Gopro Sessionnel -szemben, ilyenek előnyök például hogy:

  • középre esik a súly, és nem felülre
  • -70 gramm, ugyanis a Split kb. 20 gramm
  • rendkívül védett helyen van, a váz kapja az ütést, nem a drága technika

file098_1.JPG

Azt, hogy erre mennyire van szüksége egy átlagos drónozónak, lehet vitatni, de nekem bloggerként eléggé, lévén a videóanyagok ma már a cikkek szerves részét kell, hogy képezzék. A versenyzőknek ugye alapból nem játszik, hiszen oda a +10 gramm is sok, a hobby reptetők, free style-ozók viszont szintén előszeretettel fogják használni, nekik pedig a késleltetés lesz a fontos, ami durván 51-52 milliszekundum, vagyis ha nem mi vagyunk Chad Nowak, akkor ez nem egy zavaró érték.

file097_1.JPG

Néhány érdekes adat a műszaki érdeklődésűek kielégítésére: 5V-ot vár a kamera és 540-650 milliampert fogyaszt működés közben, vagyis érdemes 1A-s regulátorra tenni, illetve egy integrált mikrofont is kapott a lapka, így hallgathatjuk a motorok ordítását repülés közben (tényleg, van aki ezt nem zenére cseréli?). A felbontást egyébként 1080p 30-60 FPS és 720p 60 FPS között váltogathatjuk, tehát egy az egyben a Runcam 3 dolgai lettek átemelve. Azt nagyon sajnálom, hogy nincs 120 FPS, pedig nagy poén lett volna lassítva megnézni az ütközéseket, de hát majd a Runcam Split 2-ben, ami a hírek szerint nemsokára érkezik.

p1050464.JPG

Az SD kártya behelyezése nem tűnt trükkösnek, amíg a cucc a dobozban volt, de amikor beszereltük, akkor bizony jönnek a meglepetések. Alapból megszoktuk, hogy ezeket az adatrögzítőket úgy kell behelyeznünk a slotba, hogy benyomjuk a kártyát, az meg beklattyan a helyére, és ugyanez működik visszafele is, de itt sajnos nem ilyen megoldást választottak, gondolom azért, hogy taknyolásnál ne tudjon kiesni. Itt ki kell húzni, meg be kell tolni a lamellát, MAJD megemelni, ami ugye beszerelve annyira nem adja ki, szóval én tollhegyekkel szoktam bűvészkedni, de ha egyszer benne van, akkor már nem szívesen szeded ki.

runcam-split6.jpg

Mindenkinek ajánlom, hogy 64 GB-os, UHS-I U3 kártyát tegyen bele, mert az 1080p 60 FPS felbontással megtámogatott videók a 16 GB-t simán tele rakják egy reptetési nap alatt. Erről jutott eszembe, hogy vicces, hogy a Leopardom reptetéséhez már 3! micro SD kártya kell, mert egyre megy a black box, egy a Runcam Split, egyről meg a Taranis dumál a kapcsolgatásra.

p1050462.JPG

Ami viszont idegesített, hogy amikor betelik a kártya, a bekapcsolás után belerak az arcodba egy nagy "memory is full" vagy valami hasonló feliratot, és szintén kapunk egy "no card included" vagy valami ilyesmit, ha elfelejtettük betenni a micro SD-t. Ez ráadásul elég lassan tűnik el, ami viszonylag idegesítő, elég lett volna 5 másodpercig mutatni.

p1050461.JPG

Két dologra biztosan mindenki kíváncsi, hogy mennyire bonyolult belenyomni a vázba, illetve hogy milyen a kép. Nos, egy szintbe fáj, ha egy AIO FC-t használunk, ami egyben PDB is, akkor úgy passzentosan be lehet építeni  a két elektronikát mindenhova, ami nem extrém lapos. Ha már három szintet használnánk, akkor a vázak szerintem legalább fele kiesik, de talán a POD-os kiépítést még el lehet igazgatni, illetve az oldalról nyitott ZMR 250-es vázakban talán egymás mögé is elfér több szint (ha van furat).

A képe elég jó, olyan mint a Runcam 3-nak volt, ha van fény frankó, ha nincs, akkor kevésbé, de azért ettől a 2 MP-s szenzortól nem kell művészi fotókat várni, nem is arra való. Viszont repültem vele félhomályban, ráadásul a népszigeti rész alapból tele van magas épületekkel, szóval a félhomály garantált, és meglepődve vettem észre, hogy milyen baromi sötét van, mikor levettem a szemüveget, tehát a fényérzékenysége egyáltalán nem rossz.

A Runcam Split oldalán találunk két gombot, amivel kézzel is vezérelhetjük a beállításokat, a vállalhatatlanul rosszul behelyezhető WiFi modul és a Betaflight/Cleanflight mellett. Szóval az első gomb a kikapcs/shutter, a második Wifi/mód a  gomb. Ez a gyakorlatban a következőt jelenti: a kapcsolók fölött van 5 darab LED, aminek a villogásából kell kitalálnunk, hogy éppen milyen állapotba kapcsoltuk a kamerát, ami elég nagy móka, ha csak random próbálkozunk, hiszen van néhány lehetőség. Nem írnám le az összeset, helyette itt van a táblázat, lehet játszani.

switch_gomb.PNG

A lehetőségek között úgy tudunk váltani, hogy hosszan nyomjuk a második, tehát a WiFi gombot. Ekkora a menübe kerülünk, ahol a WiFi gomb minden rövid nyomása egyet léptet a listán, míg a power belép az adott választó menübe. Ha nem vagyunk a belső menüben, akkor a power gomb egy nyomására kapcsolgatjuk be a felvételt, amennyiben ég a harmadik, kék LED, akkor videó módban vagyunk, amennyiben a második zöld :D akkor fotó módban (igen, ez ilyen vicces). Van még vagy 20 beállítás, de ezt mindenki nyomkodja végig unalmában.

runcam_cleanflight.PNG

Elméletileg lehet Cleanflight/Betaflight configurátorból is vezérelni a Split különböző funkcióit, amit én nem csináltam meg, ugyanis a beszerelés pillanatában nem tudtam erről a lehetőségről, utána meg már nem akartam megbontani a működő gépet, mert örültem, hogy megy. A lényeg az, hogy ahogy a Smart Portot a Tramp és a Unify adóknál, úgy itt is be lehet kapcsolni az egyik szabad UART-on a Runcam Split vezérlését, de ehhez azért elég sok előfeltételnek kell megfelelni:

runcam_cleanflight.PNG

  • legújabb Betaflight, vagyis 3.2.0
  • be kell kötni fizikailag az UART TX-re a Runcam RX-et, míg az UART RX-re a Runcam TX-et
  • a Port fül alatt be kell kapcsolni  a "periferals" alatt A Runcam Split vezérlését
  • a Modes tab alatt be kell állítani egy kapcsolót (AUX X), amivel tudjuk kapcsolgatni a Runcam funkcióit
  • a távirányítón be kell állítani a kapcsolókat a vezérlésre

split-9_00380_1499655906_1280_1280.jpg

Három dolgot tudunk kapcsolni, a WiFi-t (de úgysem lehet értelmesen beépíteni), a ki- és bekapcsoló gombot és a mód választást (kamera/fényképezés). A valóság viszont az, hogy repülés közben senki nem kapcsolja be a vezetéknélküli kapcsolatot, mint ahogy a videót /fotót sem nagyon kapcsolgatjuk, hiszen azért indítjuk el az elején hogy vegyen. Egyetlen értelmes dolog szerintem a ki- és bekapcsolás, ahogyan a blackboxnál is, hiszen ez is egy fogyasztó, ami ha nem kell, akkor ne menjen. Aki bővebben utána akar olvasni, annak ajánlom Oscar Liang blogját, a mestertől sosem szégyen tanulni.

Nekem alapvetően nagyon tetszett a kamera, szinte mindig azt a gépemet használom, amiben benne van, de volt aki nem volt róla ilyen jó véleménnyel. Álljon itt most Kornélé, amit változatlanul leközlök:

"Életem álma volt a Runcam Split, és nagyon nagy élmény volt használni is, szép képet ad, szépen vesz fel, stb. Először is, eddig nem láttam még olyan vázat, amibe normálisan be lehetne tenni a wifi modult. Nekem 2 ilyen kamerám volt. Sajnos mindkettő elkapta a legendás “Unautherized” (nem elírás) hibát, ami javíthatatlan. Az egyik 10, a másik 30 akksit repült. Bejelentették a 2-es verziót ami ezeket javítja, de még egyszer nem követem el azt a hibát hogy előrendelem."

Összegzés

Toljunk össze egy kocka kamerát és egy FPV-t, ez kerül 19.500 forintba, míg a Runcam 3 - ami ugyanez - kapásból 30.000, és még erre jönne rá egy Runcam HS1177, ami még egy 10-es. Így fél áron kapunk egy eszközt, aminek alacsony a súlya, 1080p 60 FPS-ben vesz fel, és simán beépíthetjük bárhova, mindig védett helyen lesz. Cserébe melegszik, és a WiFi modulja használhatatlan, de ez még így is nagyon jutányos, abban az esetben, ha nem romlik el. Nekem nem tette, de sajnos volt, akinek igen, de szerencsére jön a Runcam Split V2.

A Runcam Splitet itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). EU Expresszel szállítással nincs vám+ÁFA:

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.

Címkék: cikkek, Cikkek