Syma X5C-1 Explorer - Minden kopterek keresztapja

ahfmowb.pngFRISSÍTVE: 2016.09.03 BEKERÜLT A GÉP 3D MODELLJE


Syma X5C-1 Explorerről írni hiánypótló mű. Olyan, mint ha  valaki nem olvasta volna fantasy könyv kedvelő létére a Gyűrűk Urát vagy lenne angol nyelvvizsgája de nem ismerné a The szót. Minden folyó forrása, minden út kezdete, minden kopterek keresztapja a Syma X5C. Űrt tölt be a blogon, állandóság a rohanó időben, die Mittelpunkt, the central, ahonnan mindenkinek indulnia kellene ebben a témában. Most pótlom a hiányt, a színpadon a Syma ikonikus modellje.

Ahogy azt már biztosan olvastátok, teszteltem az Auchan Symát, illetve a Syma X5SW-t, vagyis előzetesen volt már némi rálátásom a gépre. Előbbit szerettem, utóbbit utáltam, a tesztek rávilágítanak arra hogy miért. Na de miben különbözik a három gép? Az X5SW-től szerencsére abban, hogy semmiféle WIFI átviteles baromságot nem tartalmaz, ami alapvetően megmételyezte a gépet. Az Auchan Symával gyakorlatilag megegyezik, persze az nem kapta meg ezt a szépséges Syma logót, illetve mint ha egy kicsit gagyibb lett volna a minősége, hiába adni kell arra, amihez a nevünket adjuk.

Ha már minőség, ami egyből feltűnt, hogy az általam vásárolt gép az "Exlcusive for e-commerce" verzió, vagyis a doboza kisebb, ámbátor meglepően jó minőségű. Ahogy már feszegettem a Flying 3D X8 cikkben, a dobozról eléggé le lehet venni, hogy  a gyártó mennyire is gondolja komolyan a terméke eladását. Az azért jelent valamit, hogy a Flying 3D X8 dobozát messze veri a Syma és pl. olyan apróságokra is odafigyeltek, hogy a papírdobozból éppen ki tudjuk venni a passzentos hungarocelt és bizony van az ujjunknak hely, ahova be tudunk nyúlni és ki tudjuk húzni a beltartalmat. Ez egy 3 forintos apróság, kizárólag odafigyelés kérdése, semmi másé (Flyingék meg simán csak belesz*rtak az egészbe, egy olyan gépnél ami nagyjából 60.000 Ft-ba kerül). Persze nem kell itt Tag Heuer szerű fékezett csukódású, párnázott óradoboz minőségre, vagy Audi A8 kilincs jellegű tapintásra gondolni, de a törekvés akkor is látszik. 

A fenti gondolatmenet a gépre is elmondható, teljesen sallangmentes, klasszikus forma, még éppen jó anyagokból, minden időtálló és bírja a gyűrődést. Egyetlen igénytelen pontot találtam, ez pedig az elemtakaró műanyag ajtó. Egyrészt rajta figyel a kamera, ami miatt nem lehet normálisan megfogni - mindig féltem, hogy a kamerának baja lesz, de persze nem lett - másrészt nagyon kelletlenül lehet kipattintani. Egyszerűen túl vékony az anyag, hajlik az elem, ezt speciel az X5SW-nél jobban megoldották.

Ha már akkumulátor tartó, beszéljünk egy kicsit a naftát adó áramforrásról. 500mAh 3.7V, 1 cella, ez nem sok, CSAKHOGY - és itt jön be a képbe a súly/akkumulátor kapacitás aránya - a gép elképesztően könnyű. Én a WLtoys V686G 120 körüli súlyát nem szerettem, mert túl könnyű a jó FPV-s felvételekhez, ellenben itt jól jön, mert a Syma X5 csak 97! gramm. Ez nagyon kevés, akkumulátorral együtt. Ebből rengeteg előny származik, pl. nem stresszeli a motorokat a plusz súly, szépen egyenletesen repül, relatíve sokáig, ami itt 6-10 percet jelent vérmérséklettől függően. A másik fontos dolog, hogy mivel kicsi az önsúly, nem kell betenni egy bazi nagy fogaskereket az áttétel miatt (mint pl. MJX X600-nál), ez is erősíti a strapabíróságba vetett hitet. Persze a szél elfújja mint az állat, de ez, ha odafigyelünk, ésszel választjuk ki a helyszínt és az időjárásra is figyelünk inkább előny, mint hátrány. De hát ez egy kamera kopter, ne legyél már bolond!p1270093.JPG

Igen, van rajta kamera is, ami a szokásos kategóriasemmit hozza, nagyjából 1280*720-nak hazudott kamu HD felbontásban. Ez nem hiba, csak egy ténymegállapítás, ugyanis ebben a kategóriában NINCSEN HD kamera, az összes kamu, mindegyiknek rossz a képe, ennek is, de nem rosszabb mint bármelyik másé. Szerintem kb. VGA felbontást tudhat (640*480) és High colort (2 a 16-on színt), de ha ezt a gépet vesszük, ne kamerázni akarjunk vele. Persze ettől még felvehetjük a tájat éppen nézhető minőségben, de miért tennénk vele ilyet, amikor jó vele repülni?

Betettem egy új videót ide, mert végre olyan volt az időjárás, amikor lehetett egy kicsit kamerázni. Sajnos a szél még mindig nagyon fújt, de legalább a nap sütött. A gép persze nem stabil - ahogy a WLtoys V686G sem volt az - ezért nagyon sokat kell ügyeskedni hogy egy helyben tartsd. Persze így sem lehet vele normálisan lebegni, de ez nem is erre való.

Máshol is fejtegettem már, de újra elmondom, hogy először repülni kell megtanulni, a többi másodlagos. Ha már tudunk repülni és élvezzük is amit csinálunk, nagy baj nem lehet. A Symával viszont repülni sem kell tudni, akkor is élvezetes, mert egy végtelenül stabil, toleráns, kezes gépet kapunk. Ha a gyerekemnek kellene első drónt vennem kültérre, tuti ezt venném meg. Ellenálló, toleráns (nem tör ki mint pl. az Emax Nighthawk és nincs is elprogramozva úgy mint a WLtoys V686) és rendkívül strapabíró. Földhöz vághatjuk, kirugózza, de ha eltörik valami, na bumm, fillérekért van hozzá minden. Egy motor 534 Ft, propeller szett 421 Ft, a fejlesztett, 650mAh-s akkumulátor 844 Ft, egyszerűen röhejes.

A távirányító átlagos, semmi több. Ahogy már az X5SW cikkben kifejtettem, a design nem üt arcon és a kamu gombok kissé zavaróak jobb oldalon, de egyébként hibátlanul teszi a dolgát. Ebben a 10-30.000-es szegmensben ez egy közepesen semmilyen távirányító, vannak nála rosszabbak, pl. a Nihui U807 rettenetesen ronda bangladesi rádió kinézetű műanyag burkolata és néha meg-meg szakadó jele rosszabb, míg szerintem az MJX-ek remek, potméteres, 300+ métert tudó távirányítója ennél jobb. A hatótáv valahol 80-100 méter, ennyi elég is, arra amit a gép tud. Egy dolgot kiemelnék, ami a lenti rajzon nem került feljelölésre, ez pedig a gyroszkópok alaphelyzetbe visszaállítása. Ehhez mind a két kart jobbra le húzzuk el és tartsuk ott pár másodpercig. Ami fontos, hogy egyenes felületen végezzük el a fenti tevékenységet, ezzel a kikalibrálhatatlan úszást tudjuk kiküszöbölni.

syma-x5c-explorers-rc-transmitter-controls_1.jpgAmi a fényeket illeti, közepesen erősek, zöld/piros leosztásúak, az akkumulátor lemerülését diszkrét villogás jelzi. A gép elég kellemesen flipel, bár tény, hogy ez nem egy akrobatikus kopter, de persze ezt is tudja és alap szinten ez tökéletesen elég.

A gépkönyv olyan kínaias angol, ahogy olvassa az ember, kicsit olyan mint ha egy olyan emberrel beszélgetne, aki egy izoláló nyelvet ragasztó nyelvként, ragozva beszélne. Érted mit akar mondani, csak rossz hallgatni (olvasni). Ez persze nem újdonság azok számára, akik nem az első gépüket tartják a kezükben, ebben nagymester pl. a Cheerson aki olyan baromságokat képes leírni, hogy az ember nem tudja nevessen vagy sírjon-e. Na ez attól azért messze van, de jónak nem nevezném.

Amit mindig meg szoktam említeni, hogy a gép hordoz-e akkumulátor bekapcsoló gombot a kis testén vagy sem. Én azt preferálom, hogy ha van, persze ha kézzel kell bedugni, az is ugyan úgy elfogadható, de nehogy már egy 50 forintos kapcsolót spóroljon ki a gyártó cég és a Syma nem is tette. Ugyan ez igaz az alkatrészekre is, gyárilag jár egy szett propeller, egy szett propeller védő, egy csavarhúzó egy teljesen átlagos USB töltő.

Összefoglalva a fentieket, ennek a gépnek nincs igazi hibája. Ha tanuló gépnek veszi valaki, akkor tökéletes, mert a mindennapi igényeket kielégíti. Arra hogy ráérezzünk, mi is az a drónnal való repülés, arra a gép remek. Mivel nincsenek igazi nyűgjei, nem eszi a motorokat, nem töri a propellereket, remekül el lehet vele lenni hosszú távon, csak az ember hamar kinövi a gép által kínált lehetőségeket. Árak tekintetében szerintem a 15.000 Ft teljesen reális (ennyibe került az Auchan Syma is), de most a Banggoodon EU raktárból elképesztően olcsón, 12.000 Ft-ért megkapható. Itthon az ára valahol 20 és 25.000 Ft között változik az új, vagy alig használt modellek esetében. Ennek az oka az, hogy ha egy 15.000 Ft körüli gépet megfog a vám, akkor akár magasabb ár is kijöhet mint 20.000 Ft (+27% vám + 2000 Ft kezelési költség). 15.000 Ft szerintem teljesen reális ezért a gépért.

Videók

Syma X5 kamera kép
Quadkopter 101 tesztje
Simply Tech flight test
Flyin Ryan review

 Előnyök

 Hátrányok

 A tudással arányos ár

 Kis súly: szél érzékeny

 Kis súly: agilis

 A kamera gyenge 

 Olcsó alkatrészek

 Nincs fejlesztési lehetőség

 Stabil

 Gagyi akkumulátor tartó fedél

 Nagyon strapabíró

 Rosszul fordított kézikönyv

 Még a 25%-al nagyobb akku is olcsó

 Jó doboz, látszik az odafigyelés

 Jó vele repülni

 Gyárilag jár hozzá SD kártya

 Tartalék propeller szett

 

 DESIGN (ahogy kinéz)

8

 MINŐSÉG (amilyen anyagból van)

9

 REPÜLÉSI TULAJDONSÁGOK (ahogy repül, forog, kezesség)

9

 TÁVIRÁNYÍTÓ (milyen fogni, milyen funkciói vannak, jó-e a mérete)

6

 ÜZEMIDŐ (mennyi ideig marad a gép a levegőben, milyen gyorsan tölt fel)

8

 KÖLTSÉGEK (ár, alkatrészek ára)

10

 STRAPABÍRÓSÁG (mennyire törik, hogyan bírja az ütközéseket)

9

 SZERETHETŐSÉG (vannak-e idegesítő vagy szerethető tulajdonságai)

8

 VÉGEREDMÉNY (a pontok átlaga, kerekítve)

8,35

 

A gép Real Drone Simulatoros Sketchfab modellje, illetve ez a JJRCH X5, de a két gép ekvivalens, ez csak egy átbrandelés (klickelj a képre a 3D-s megjelenítéshez):

sketchfab_1.JPG