Mit, honnan vegyünk VI. - boltok EU raktárral (is)

szar.pngAmióta megváltoztatták a vámszabályokat, kicsit óvatosabban rendelgetek külföldről. A 21 vs. 32 EUR nem tűnik soknak, de amikor pl. az ember egy racert rak össze, akkor jellemzően több forrásból rendeli be a dolgokat, így pedig a 32*X nem vámmentes csomag már nem is ugyan az, mint a 21*X nem vámmentes csomag. Emiatt eléggé megnehezítik a jogszabályok azt, hogy EU-n kívül vám, áfa és kezelési költség nélkül hozzunk be dolgokat. Éppen ezért, segítségképen összeszedtem a nagyobb boltok Európai Unión belüli raktárait, hátha ez segít majd a termékek megrendelésében. Betettem két viszonylag ismeretlen oldalt is, az egyik különlegessége, hogy kikeresgeti a legolcsóbb drónokat a webáruházakat tartalmazó adatbázisából, a másik pedig azért egyedi, mert EU-n belül forgalmaz áfa és vámmentesen amerikai drónokat.

DX: "déiksz", más néven Deal Extreme, egy kínai webáruház amely több raktárral is rendelkezik, számunkra az EU az érdekes. Furcsa módon ők nem szelektálják szét a quad/hexa stb. koptereket, hanem a helicopter csoportban kell keresnünk (ami tulajdonképpen jogos). Engem személy szerint idegesít, hogy a kilistázott kopterek 2/3-mada helicopter, amit én személy szerint nem akarok venni, de akkor is át kell nyálaznom 5 oldalnyi gépet. Ami viszont jó az oldalban, hogy néha szokott lenni az EU raktárban akciókamera és egy-két ritkább EU raktáros gép, mint pl. a JJRC X1. A DX drágább, mint a TD-BG-GB triumvirátus, ezért ritkán keresek náluk dolgokat, de néha azért ide is érdemes bepillantanunk.

GeekBuying: A Geekbuying egy külön állatfaj a netes webáruházak között. Először is a "tengerentúli" - ami nekünk tengeren inneni - áruházaik közül van kapásból 4 az Európai Unióban: spanyol, angol, francia és német. Ezekben viszont értelmesen nem lehet keresni, engem egy kicsit a régi Kaland, játék, kockázat könyvekre emlékeztet, lapozni kell jobbra-balra, mire rátalálunk valamire. A dolog vicces mivoltát az adja, hogy ha 3 dolog kell nekünk, az tuti hogy mind a három különböző raktárban lesz. Pl. SJCAM 5000 az angol raktárból, MJX X101 a spanyolból és így tovább (hozzá kell tenni, hogy túl sok minden nincsen). Ha valaki azt gondolná, hogy akkor majd jól berendszerezi az oldalmenüvel a termékeket raktárak szerint, na az nagyot fog koppanni, ugyanis az oldalmenü a globális oldalra vonatkozik és onnan is fogja kikeresni a termékeket. Én remek keresőtúrákat szoktam tenni az oldalon és néha akad ez-az, hasonlóan a DX-hez.geekbuying.png

Xt-Xinte: Az XT-Xinte-ről volt már szó a Mit, honnan vegyünk cikksorozat V. részében, de azért ide kívánkozik újra, hiszen nekik is van Német raktáruk. Igazából nincs is nagyon mit írni róla, néhány műszaki cikket és egy két olcsóbb drónt árulnak és kb. ennyi. 

GearBest: Visszatérő szereplőnk, az egyik legjobb EU raktárral és végre normálisan, raktáron belül is használható szűrővel. Kíváncsi vagyok, hogy a többi raktárnak mennyi ideig tart eljutnia addig, hogy ezt az egyébként rém egyszerű funkciót lelopják a Gear Besttől (persze a kínaiak ilyet sosem tennének:D). Nem mondom, ezen is lehetne finomítani, pl. a drótból hajtogatott lovacskás játék nem esik az érdeklődési körömbe, ellenben a repülő alkalmatoságok, kamerák akkumulátorok stb. Ami még kellemes a Gear Bestben, hogy ők érdekes módon képesek kicsi zászlócskával megjelölni, hogy az adott termék melyik raktár(akban) található, anélkül, hogy bele kéne lépnünk a termék saját adatlapjába. Ez nem kicsit könnyíti meg a keresést, sok idegesítő percet megspórolva nekünk. A teljesség igénye nélkül néhány termék:

Banggood: Ismét egy áruház, amiről már sokszor volt szó. Személy szerint én őket favorizálom a legjobban. Megbízható, olcsó, tonnányi kupon vagy pont szerezhető hozzájuk, rengeteg az akció, van EU raktára, igazából már ezt a két mondatot is szócséplésnek érzem, az érdekes termékek az alábbiak:

Tiny Deal: A TD-nek is rengeteg raktára van, EU (angol?), spanyol és még orosz is (ha ez valakit érint). Cserébe az egyik leghülyébb keresője van, ami néha az őrületbe kerget (pl. a Syma X8 szavak beírására nem találja meg a Syma X8C-t, de a Syma szóra igen:D). Kopterek szempontjából az egyik legjobb raktár, elég sokszor vannak drágább gépek is, Walkera, Cheerson, Syma X8. Telefonban és powerbankban sem gyenge a webáruház. A teljesség igénye nélkül néhány érdekesebb dolog:

Dronekiezer: holland oldal, holland nyelven, de szerintem angol és német tudással a szöveg kisilabizálható. Az oldal lényege az, hogy kikeresi a számunkra legolcsóbb drónokat a különböző webáruházakból, ami egy igen kellemes és időt spóroló funkció. A dronekiezer elég sok oldalt ismer, pl. Gearbest, Banggood, Tiny Deal, Aliexpress stb. és mindig az aktuális legolcsóbb árat listázza ki. Az oldalnak van egy nagy hibája, ez pedig hogy a szállítási költsége nem számolja bele az árba, ezért pl. az olyan sunyi oldalak, mint a Gear Best árait kilistázza legolcsóbbként, majd jön a meglepi, amikor leellenőrizzük a szállítási költségeket. A lenti képen pl. + 78 dollár került a fenti módszerrel eltüntetésre. Az oldal nem csak az EU raktárakat listázza.xk.JPG

Lindiger: Osztrák oldal, szerintem nagyon jó árakkal. Ami nagyon jó az oldalban, hogy olyan modelleket is forgalmaznak, amelyeket nem Európában gyártanak. Ilyenek a Latraxx modelljei, ilyenek a Bladek és az áruk is meglepően jó. Ilyen pl. a Blade Nano QX 3D, amelyet 100 EUR alatt meg lehet kapni (ugyan ez Amerikából a triplája) de más gépek is elég olcsóak. Mindenkinek a figyelmébe ajánlom pl. a Xiro Explorert, amit 600 EUR alatt el lehet hozni. Ezek az árak VÁM és ÁFA mentesek, minden az európai raktárból érkezik. A szállítási költség bizonyos összeghatár (200 EUR) felett gyakorlatilag nulla, alatta 5 EUR, vagyis elfogadhatóak a költségek. Egy dologra figyelni kell, hogy nagyon sok a kamu modell, átbrandelt modellek, ezekkel körültekintően kell bánnunk. Az oldalnak van angol és német verziója is.lindiger.JPG

 A sorozat további részei: