Flysky FS-i6 távirányító - 1 csatorna = 1.300 Ft

maxresdefault_39.jpgMiért kell valakinek még egy távirányító, ha úgy is van már egy az Emax Nighthawk Pro 280 miatt? Miért nem használom azt mindegyik gépemhez? Minek vettem meg a Flysky távját, amikor az még drágább is? Sok oka van, például azért, mert a Nighthawk távirányítót nem lehet konfigurálni normálisan (igazából sehogy). Nincsenek rajta normális AUX kapcsolók, nincs potmétere, nem lehet állítani pl. a Fail Safe módot, DE AMI A LEGFONTOSABB, nem lehet kicserélni a firmwaret, ami rajta van. A Flysky FS-i6-nak viszont igen, így lehet egy 10 csatornás távunk nagyjából 13.000 Ft-ért. Jól hangzik nem?

A távot jellemzően valamilyen vevővel együtt árulják. Sokan kérdezik, hogy akkor most milyen vevővel vegyék meg a távot, illetve hogyan kell ezeket összepárosítani, szóval tegyük ezt a részt először tisztába, mert ez nekem is sokáig fejtörést okozott. Az összes 4CH vagy kisebb vevőt felejtsük el, ezeket fel sem sorolom, de akit érdekl, a kínai Flysky oldalon megtekintheti őket. Szóval a Flsyks FS-i6 távot az alábbi vevőkkel párosíthatjuk:

  • Flysky FS-A6: sima PWM átviteles vevő, egyetlen antennával (Emax Nighthawk Pro 280 atbrandelt vevője ilyen, gondolkodom, hogy átcseréljem ezt is diversityre)
  • Flysky FS-iA6B: PWM/PPM vevő, duál antennával én ezt használom a versenygépeimen
  • Flysky FS-iA10: PWM átviteles vevő, duál antennával, ezt használom az Ogre Mark II-n, de cserélni fogom az A10B verzióra (vagy szétbontom a gépet a pi**ába, mert jól felhúzott a hétvégén:D)
  • Flysky FS-iA10B: PWM/PPM/Ibus átviteles vevő, duál antennával

Az első kettőt úgy kell párosítanunk a távirányítóval, hogy a battery pin sorra (utolsó, VBAT jelölésű) fel kell dugnunk a párosító jumpert (ez a kis, önmagába visszafordított kábel, csatlakozóval, érdemes ezt ráfűznünk a távirányító nyakba akasztós tartójára), majd:

  • FS-i6B/FS-iA10/A10B esetében: a fenit metódust kell követi, jumper kábel a battery pin sorra, de itt nincs bind gomb, csak a távon, ezt automatikusan bindeli a táv, ha a bekapcsolás előtt nyomva tartjuk, majd bekapcsoljuk a távot. A kijelző jobb oldalán ilyenkor megjelenik az RX felirat és a jelerősség. NE FELEJTSÜK EL lehúzni a bindelés után a távról a jumper kábelt (miután leáramtalanítottuk a gépet).
  • FS-i6 esetében: a fenti metódus, de nincs RX jelzés a távon, ettől még párosítódik a vevő. A CH 6-ról vegyük le a kábelt, különben nem fér el a VBAT tűkön a jumper. Újraindítás a szokásos módon, utána armoljuk a gépet, hogy lássuk, sikerült-e (nekem 2 órába került a múltkor, mire rájöttem, nem kell látni az RX feliratot a távon:D)

Ha a fenti műveletet elvégeztük, akkor a távnak kommunikálnia kell a vevővel, innentől kezdve a vevő végrehajtja a távtól kapott parancsokat.

KINÉZET, KEZELHETŐSÉG

Mivel nekem van egy visszabutított Emax Nighthawk EM-16 távom, önkéntelenül mindent ehhez mérek. Először is, kinézetre nevetséges, hogy mennyivel komolyabbnak néz ki a Flysky FS-i6 táv (vagy inkább úgy mondanám, úgy néz ki, mint egy táv). Ami egyből feltűnhet, hogy bár hivatalosan 6 csatorna csak, mégis 4 db AUX kapcsoló található (ebből 1db 3 állású, 3db 2 állású) és van két potmétere is gimbal vezérléshez. Nem elhanyagolható különbség az, hogy van egy LCD kijelzőnk, ami nem a bullshit információkat, meg katicabogár szimbólumokat hivatott megjeleníteni, mint a toy grade gépek esetében, hanem a táv belső szoftverét konfigurálhatjuk vele. A kapcsolók, a táv fogása, a gimbalok elfogadható minőségűek, de aki már fogott a kezében már Frsky Taranist, vagy Futaba távot, az tudja hogy van feljebb. Nyilván valahol meg kell fogni a pénzt, ez a táv pedig még megüti az elfogadható szintet. Az a vicces, hogy volt szerencsém kézben fogni a Flysky Fs-i10-et is és azért ott a gimbalok sokkal jobbak, kellemes tapintású a műanyag (ami gumirozott), színes az LCD kijelző, csak éppen 50.000 Ft, ami azért még gombócból is sok, ez meg csak 13.000.

Ami még kellemes a távval kapcsolatban, hogy van trainer port, ezen keresztül több dolgot is csinálhatunk, flashelhetjük a firmwaret (újra vagy másra) vagy összeköthetjük PC-vel a távunkat és játszhatunk szimulátorokat, mint pl. a Real Drone Simulator (ne felejtsétek, nem sokára jön a szimulátor Alfa verziója, sok-sok újdonsággal). 

A szokásos egyéb dolgokat itt is meg lehet találni, 4 trim kapcsoló, menüvezérlő gombok, bind stb. A táv 4 db AA elemmel megy, ez sajnos baj, jobban örültem volna egy Lipo akksinak, de ez az olcsó távok egyik "védjegye", hogy az akkumulátor már "prémium featurenek" számít, nem pedig a pórnép közé szórt alamizsnának.

A kezelhetősége szerintem príma, mind az ujjbegyes, mind a csiptetős fogású irányításhoz. Amit viszont nehezményeztem, hogy bár a Mode-ok választhatóak menüből (Mode 1,2,3,4), de ettől még a a gimbalból a bal oldali nem áll középre csak a jobb oldali. Így viszont csak Mode1-ben van automatikus középre állás (pl. magasságtartáshoz) szóval látszik, hogy nem kamera platformokhoz, hanem inkább verseny gépekhez lett kitalálva.

SZOFTVERES FUNKCIÓK

Nagy előrelépés az EM-16-hoz képest, hogy egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről. Mivel nem akarom a táv leírását magyarra fordítani, ezért csak a főbb funkciókat sorolom fel:

  • modell memória: 20 modellt fel tudunk venni a távba, amelyeket utána később váltogathatunk. Ha már van egy modell a táv memóriájában, akkor ezek továbbmásolhatóak, elnevezhetőek, törölhetőek stb. Én minden gépemet ide felszedegettem, sorban: Ogre Mark II, Tiny QX80, Eachine Falcon 250, Emax Nighthawk 280 Pro és prímán működnek, csak ne felejtsük el a bekapcsolás után 
  • kezel repülőt, helikoptereket és glidert is (ilyen értelemben a quadkopterek helikopternek számítanak)
  • konfigurálhatjuk a távról a vevőt, pl. Failsafet állíthatunk, kommunikációs módot (PPM, Ibus), egyéb szenzortól kapott jeleket állíthatjuk. Itt volt két dolog, ami nem tudom mit csinál, az egyik a speed-distance (ez szerintem telemetria), a másik az RX battery, vagyis a vevő oldalon elhelyezkedő áramforrás feszültsége, amit a vezérlő ad vissza a vevő felé. Ez Low voltage warninghoz használható, de az adatokat nem a vevő méri, hanem a vezérlő. Annyit tapasztaltam, hogy ha egy gépre beállítjuk fals módon (pl. Tiny QX80 esetében 3S-re), akkor a táv folyamatosan csipog, hogy low voltageban van a gép
  • van trainer módja, amivel átkapcsolhatjuk a távot szimulátorokhoz
  • van tanuló mód, ami egy lebutított reagálású távot eredményez
  • szokásos firmware update/factory reset és egyéb alapfunkciók

A fentiek a functions menüt fedik le vagyis a távirányító ezeket a funkciókat tudja (pl. nincs RSSI vagyis hatótáv gyengülés miatti riasztás stb.). Amitől viszont egyből megnyílik előttünk a világ, az a SETUP rész, ugyanis végre személyre szabhatóak a távirányítónk beállításai. Ebbe most mélyebben nem mennék bele, mert ezt inkább egy videóblogban tárgyalnám ki, annak bonyolultsága miatt, illetve sokkal jobban szemléltethető ott. Helyette viszont amiért a cikk született, arról beszéljünk egy kicsit, vagyis hogyan lesz 6 csatornából 10 csatorna ingyen.

FIRMWARE UPGRADE = 10 CSATORNÁSÍTÁS

 A lényeg leegyszerűsítve, az upgrade után PWM-en 10, PPM-en 8 csatornát tudunk használni a távval (és persze akkor, ha a vevő tudja), de ez tapasztalatom szerint nem terjed ki minden funkcióra (pl. Failsafet továbbra is csak az első 6 csatorna valamelyikére tudjuk programozni). Maga az upgrade folyamat egy kicsit ijesztő lehet, mert van egy pillanat, amikor olyan állapotba kerül a táv, mint ha bricked lenne (értsd: tönkre vágtuk szoftveresen és nem kapcsol be), de nem lesz az, ha az alábbi lépéseket követitek. Ezeket MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE CSINÁLJA, ÉN SEMMILYEN FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALOK AZ ALÁBB LEÍRTAK 100%-OS MŰKÖDÉSÉVEL KAPCSOLATBAN. Az hogy nekem működött, nem jelenti azt, hogy neked is fog, én így használom és mások is, de azért a kockázat, ha még elenyésző is, ott van.

MIELŐTT ELKEZDITEK AGYATLAN ZOMBIKÉNT NYOMKODNI A DOLGOKAT A PONTOK ALAPJÁN, OLVASSÁTOK VÉGIG A PONTOKAT ÉS NÉZZÉTEK MEG A VIDEÓT IS, HOGY NE PARÁZZATOK BE A FOLYAMAT KÖZBEN, MERT AKKOR JÖN A KAPKODÁS ÉS AZ SOSEM JÓ.6rgnapv.jpg

  1. szerezz be egy firmware update kábelt, én ilyet vettem, nekem ezzel működött (USB UART/SPI/FTDI-programmer)
  2. csatlakoztasd a kábelt a táv hátoldalára, majd a PC-d USB portjára és kapcsold be. Ekkor elindul a telepítés, lehet hogy kell neki egy újraindítás, hogy normálisan felismerje a hardvert (WIN7 64BIT-en próbáltam)
  3. töltsd le az alábbi linkről az updater exe-t, a readme-t és a .hex állományt (ez a firmware)
  4. töltsd le az EREDETI firmwaret is, mert sosem lehet tudni
  5. a távot úgy kapcsold be, hogy mind a két kart balra elhúzod, ekkor átkerül egy rejtett menübe, itt keresd meg a firmware update menüpontot, majd aktiváld a módot
  6. innentől kezdve sülhet el balul a dolog, tehát most kell figyelni: másoljuk be egy alkönyvtárba a hex állományt és a 10ch_MOD_i6_Programmer_V1_5.exe fájlt.
  7. Indítsuk el a programot, majd nyomjuk meg az open port gombot (az USB kábel egy COM portot emlulál, ebbe nem mennék bele), ha megnyílik, van kapcsolat a táv és a firmware updater program között
  8. nyomjuk meg a programme gombot, majd várjuk végig a firmware update csíkot. FONTOS: csak akkor kezdjünk ebbe bele, ha biztosan NEM MERÜL LE A TÁVUNK (ÚJ ELEMET BELE). NE BABRÁLJUK, NE HÚZZUK KI A KÁBELT, MERT HA ROSSZUL MEGY FEL A FIRMWARE LEHET KÜZDENI A TÁV MEGMENTÉSÉÉRT
  9. Ha lefutott, nyomjunk restart-ot, ekkor olyan, mint ha berohadt volna a firmware, de nem, helyette nézzük meg ezt a videót, vagy a bal gimbal két trim gombját egyszerre húzzuk le és jobbra, majd kapcsoljuk be a távot, itt NEM TÖRTÉNIK SEMMI, DE IGAZÁBÓL FIRMWARE UPDATE MÓDBA KERÜL A TÁV
  10. újra végezzük el a 7-es és a 8-as lépést vagyis open port majd programme, erre a táv feléled és szépen működni kezd 10 csatornával

 Források angol nyelven:

  • http://dalybulge.blogspot.hu/2015/10/turnigyflysky-i6-secret-menu.html?view=magazine
  • http://dalybulge.blogspot.hu/2015/10/turnigyflysky-i6-secret-menu.html
  • https://github.com/benb0jangles/FlySky-i6-Mod-/blob/master/Firmwares/Flysky%20i6%20Original%20Firmware/FS-i6-Original%20-Firmware.exe

A fenti firmware csere miatt érdemes megvenni a távot. Ha nincs sok pénzed, de szeretnél 15.000 Ft alatt egy távot, akkor vedd meg a Flysky Fs-i6-ot, de mindenképpen az Fs-i6AB vevővel. Néhány alternatíva táv fronton, persze magasabb árért:

Természetesen vannak drágább távok is, de ezeket érdemes átpörgetni a "hasonló" árazás miatt (tudom, tudom, nem hasonló, de akkor is nézzétek meg, mert ezek elég jó vételek mind)