Vásár vasárnap - 38.-39. hét

sonntag-16094.jpgA múlt heti Vásár Vasárnapot felfalta a két gigászi cég, a DJI és a GoPro vetélkedése, hiszen megjelent a Mavic és a Karma is, ezért úgy ítéltem meg, erről a két gépről mindenképpen tudósítani kell. Szerencsére közben felgyűltek a nyalánkságok a New Arrival rovatban, tehát bőven be tudjuk pótolni az elmaradást, sőt még jövő hétre is marad. Most racerezni fogunk egy kicsit, hiszen jön a hideg idő és bizony be kell majd húzódnunk a meleg lakásba, miközben rámegyünk a steppelt mikádóra, szóval szobacirkáló kell nekünk. Ezt a gyártók is tudják, csak úgy dobálják utánunk a modelljeiket.

DJI Mavic: első hír, már előrendelhető a DJI Mavic a jelzett 900/1299 dolláros áron, Banggood a címben linkelve, de a Gearbesten is kapható a teljes csomag. A gép bemutatóját itt olvashatjátok.

large_751d27e0-784d-4f09-805d-4dfb8ab51aa6.jpg

Realacc GX210: A Realacc az új átbrendelő márka, aki kicsit figyelmes, az felfedezheti a hasonlóságot az öööööö, mindennel tulajdonképpen, csak a név más. Mindenről a jól hangzó Realacc tekint vissza ránk, ami tulajdonképpen mindegy, is csak jól működjön (nekem van Realacc Lipo zsákom, de szerencsére még nem kellett tesztelnem a hasznosságát). Ha jobban megnézzük, akkor viszont felfedezhetjük, hogy a motorok és az ESC is a Racerstaról jönnek, csak nem ugyan az a két cég?

A felállás már-már klasszikusnak mondható, mostanában divatos  X váz, a méret 210 mm, amin még ÉPPEN elférnek az 5-ös propellerek. Én ezt tartom ideálisnak, a 250 már túl nagy, a 180 meg túl kicsi (a Falcon is csak 4-es propellerrel tud repülni és az 5-ösnek azért sokkal jobb a húzása). 20 A BLheli ESC, 2205-2300KV motorok (darabja 1900 Ft, szóval röhejesen olcsó az utánpótlás), 5-ös propeller és választható, CC3D (ne), Naze 32 (talán), SP Racing F3 (igen) vezérlőkben dúskálhatunk. Kamera 700 TVL, de ez ugye önmagában nem sokat mond el a minőségről, a vak is azt mondta: majd meglátjuk. FPV adó 200mW és 40 csatorna, versenysávval együtt. Van belőle ARF és RTF modell is, az RTF egy Flysky FS-i6-al érkezik, amelyhez jár egy FS-iA6 vevő, amit én egyből beolvasztanék egy serpenyőben a gáztűzhelyen és átcserélném egy FS-iA6B-re (diversity vevő és tudja a PPM-et) vagy egy C verzióra. Az akksi igen felejthető, 1500 3S 25C, ez nem racerre való, de hát ez az olcsósítás ára. Sajnos a test unibody, de legalább full karbon (nem, a távtartó nem karbon, mondanám a trolloknak, meg a csavarok sem).

Az RTF modell vezérlőtől függően 53-55.000 Ft, az ARF verzió 28-30.000 Ft, de nincs benne adó, vevő, kamera, akku és táv sem.

Racerstar építőkit (PDB, ESC, OSD, vezérlő): A Racerstar újra feltalálta a kereket a négyszög körösítésével, avagy ha ráírom valamire hogy Racerstar és azt mondom ez nagyon jó, akkor az emberek elkezdenek hinni az új márkában. Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz, de azért az ár tükrözi azt, miről van szó. Ez a kit három részből áll, ami szerintem megfontolandó alternatíva. Az elemek:

  • ESC: 30A 4 in 1 ESC BLHELI, 2-6S Lipokkal kompatibilis (szerintem jobb kamera platformra:D), nincs rajta BEC, hiszen azért van a PDB-nk
  • PDB: két BEC, egy 5V 2.5A és egy 12V 500mA :(, ne ezzel vezéreljünk gimbalt, de racerre jó lehet. A PDB-re került az OSD is, vagyis a képernyőre vetített telemetria, low voltage alarm, firmware frissíthető. Végre raktak rá egy XT60-as csatlakozót, ami beforrasztható, ugyanis én pl. gyűlölöm ezeket a nagyon vastag kábelbeforrasztásokat (már pedig 30x4 A az 120)
  • Flight controller: F3 vezérlő, elvileg van belőle 6DOF és 10DOF is, utóbbi magasságot is tart, szerintem ebben az árban csak a 6-os van benne. Tüskesort kell forrasztani az FC-re, ezt is mérlegeljük

Nos, akinek a fentiek megérnek 25.000 Ft-ot (ESC darabja kb. 3000=12K, PDB 2-3K, vezérlő 6-8K) az vegye meg, olyan rossz nem lehet.

realacc.PNG

Eachine EX105 és EX 110: Nemrég írtam az Eachine TinyQx80-ról és ezek a gépek sem mások a koncepciót tekintve, csak a méretezés eltérő. Látható, hogy egymás testvérkéi, de gyakorlatilag mindenben hasonlóak a Tiny QX80-hoz. A 40 grammos önsúlyból látszik (a nagyobb +3), hogy semmivel sem nehezebb mint a 80-as, viszont nagyobbak, könnyebben vezethetőek, mint a 80-as,  cserébe könnyebben beleakadnak a dolgokba. Motor ugyan az, 8520, vezérlő ugyan az, F3 brushed, a kamera viszont nem, egy 800TVL-es, FPV adóval integrált dolog, Eachine EF-01 néven, ami mind PAL, mind NTSC szabvánnyal képes dolgozni. Akku szintén ismerős, 600mAh 25C (nekem ezzel volt a legnagyobb gondom, ez egyszerűen gyenge, keressen mindenki 50C-set).

Verziók a szokásosak, BNF, de itt már 4 opcióval: Flysky, Frsky, DSM2, Futaba, míg az ARF vevő nélkül érkezik. Ára is nagyon hasonló a Tiny QX80-nhoz, ARF-BNF viszonylatban 15-17.000 Ft-ról beszélünk.

Eachine Fatbee 90: Ez az előző koncepciók Farsangi jelmezbe öltöztetett verziója (volt egy haverom, aki Farsang alkalmával egy piros Z betűt festett a homlokára, ez volt a jelmeze: ő volt Zorro áldozata:D). Méhecske cukiság, 4 ágú propellerekkel (Tiny Whoop csuklik egyet), keretben és vicces ledes "szemekkel", hát meg kell zabálni. A motorok 8520 2S-esek, ami azért ad egy kis kakaót plusszban a géphez, ahogy az akksi is, 7.4V 2S 400mAh, de csak 25C, szóval itt az üzemidővel lehetnek gondok. Ami viszont gyanús, hogy nincsen sehol súlyadat, lehet nagyon nehézre sikerült a dongó?

A kamera 520TVL, gondolom FPV adóval integrált de ezt ügyesen eldugták a testbe, vagyis sajnos nem látható a kivitelezés. 48 csatorna, ami durva, nem is emlékszem, mikor láttam utoljára ennyit, bár lehet, hogy felesleges. A vezérlő F3-mas, kapcsolható Frsky, Flysky, Spektrum vevőkkel, de az összes műszaki paraméter ellenére azt gondolom, hogy ezt a gépet a kinézete fogja eladni.

Az ára 20-21.000 Ft körül alakul, vevőtől függően.

Smart Drone SMD Red Arrow: az egyik "komoly" quadkopter a mai mezőnyben, már amennyiben egy céget amelynek olyan szerény neve van, hogy Smart Drone, komolyan lehet venni. "Szerénység, Pelikán elvtárs, szerénység, ne tömjénezze magát", de hát a Smart Drone cég tulajdonosai biztosan nem látták A Tanú című filmet. Az ár kemény, 95.000 Ft, ez a 300 $-os drónok kategóriája, ahol azért már illik mutatni valamit és ezt a drón hellyel-közel meg is teszi. A csomagban van FPV monitor, diversity vevővel, a karok összecsukhatóak,  és ahogy a képeken látszik, van valamilyen virtuális repülési lehetőség is (vagy csak belevágtak egy csirkehálót az FPV monitor fényképébe). 

A drón méreteit tekintve egy 250 mm-es racerre hajaz, 550 gramm propellerrel és akkumulátorral (haha, azért ezt megmérném), a maximális repülési magasság 100 méter, de ez valami fajta Geofence megoldás, mert egyébként 4000 métert ad meg a gyártó. A motorok 2204 2200KV értékűek, ez valami speckó dolog lesz, nem sztenderd. ESC-k csak 15A-sok, ami egy kicsit elszomorít, félnék meghajtani a gépet, plusz egyben integethetünk a 4S akkumulátoroknak is, de persze a Peak értéket nem látjuk. Beépített kamera elvileg HD (1280*720p) és az FPV átvitel is, a hatótáv 150 méter. Nah álljunk meg egy szóra, 150 méter 95 rongyért?

A vezérlő 10DOF valami, értelmes adat nincsen, a gép egy 2200mAh akksit kap 3S-en (na ennyit az 550 grammról, ez tuti több lesz), illetve IOC-t is ír a leírás, tehát akkor ebben GPS-nek is kellene lennie. FPV 8 csatornás, mi van? 8? Lehet még ilyen kapni?

A nagy katyvaszból ennyit sikerült kihámozni, próbáltam keresni egy videót, ami segít, de amit lent láttok, az volt a legjobb. Vagyis ez egy nagy NEM erre a drónra, amíg nem tudunk többet, de ennyi alternatíva mellett szerintem nem érdemes vele komolyan foglalkozni.