Hubsan drón gyártó – A középkategória királya

1_1_1.jpg

A legutóbbi cikkem után több kérdést is kaptam azzal kapcsolatban, hogy melyik modell mit tud. Ezek szerint ezt eléggé nehéz kibogarászni a netről, amit tulajdonképpen teljes mértékben megértek, így gyorsan összedobtam egy rövid cikket arról, hogy ez a remek drónokat gyártó milyen gépeket forgalmaz, illetve melyik mit tud.

 

A Hubsan, mint márka

Olcsó poén ellőni, de azért megteszem: „ Hubsan a középkategória DJI-ja”, ezt persze illik viccként kezelni, de azt komolyan gondolom, hogy a cég remek termékeket dob piacra, amelynek a fókuszpontjában szinte mindig az elfogadható minőség melletti kiváló ár-érték arány áll. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a cég nem nagyon rúg labdába a 300 dolláros – durván 80.000 forintos – ársáv fölött, amit a Xiaomi Mi Drone és a DJI különböző modelljei, pl. a Mavic Pro uralnak.

2_1_1.jpg

Sajnos azonban itthon nem mindenkinek van 1000 dollárja a Mavic-re, de sokszor a fele sem áll rendelkezésre, ilyenkor lejjebb kel nézelődünk. Túl sok lehetőségünk nincs, két, jellemzően egymással versenyző céget fogunk találni, az MJX-et és a Hubsant, de ez utóbbi szoftveres funkciók és az applikáció terén fényévekkel vezet a másik előtt.

3_15.jpg

Ami a modelljeiket illeti, a vízválasztó dátum valahová 2017 elejére esik, amikor kijöttek az új modelljeik. Nagyon régóta ígérgették őket, de szerencsére bejött nekik és eléggé letarolták a piacot, ami nem véletlen. Minden előtte lévő modell viszont eléggé egy kaptafa, ráadásul a kisebb szénkefés modelljeik nem is igazán érdemelnek figyelmet, annak ellenére, hogy 2015-ben az első gépem nekem is egy Hubsan X4 107C volt.

 

Érdekes modellek

Senkit ne tévesszen meg a drónok nevében szereplő X4, ez csak annyit jelent, hogy ezek a modellek 4 motorral rendelkeznek, amiből arra lehet következtetni, hogy vagy lesznek nagyobb motorszámú gépek, vagy akartak ilyet, de valamiért elvetették. Alapvetően három vonallal érdemes foglalkozni:

  • GPS stabilizált szénkefés vonal
  • GPS stabilizált brushless vonal
  • szénkefés „versenygép” vonal

1_19.jpg

Az elsőről kimerítő cikkekben emlékeztem meg, de a teljesség kedvéért három ilyen modelljük van, ezek kronológiai sorrendben követik egymást. Egy dolgot kell megjegyezni, hogy az utolsó modell a legjobb, azt érdemes megvenni, a többi visszalépés. Az utolsó modell nem egyedi akkumulátoros, kb. 2 perccel hosszabb az üzemideje mint a másodiknak, és gyakorlatilag egy árban vannak. Alkatrészeik 90%-ban megegyeznek, ebből a áramforrás szokott gond lenni, hiszen H216A néven nehéz beszerezni, de az első modell sajátja is jó bele.

  1. Hubsan H502 E, tesztet itt olvashatsz róla
  2. Hubsan H507 A, tesztet itt olvashatsz róla
  3. Hubsan H216A, tesztet itt olvashatsz róla

1_17.jpg

A második csoport a GPS stabilizált brushless – vagyis nem szénkefés modellek, na itt azért már van némi kavarodás, és egyáltalán nem olyan egyszerű átlátni a piacot, mint ahogy az elsőre tűnik. Ezek a gépek szoftverezettségben is eltérnek egymástól, bár az alapjaik ugyanazok, amik jól visszaköszönnek a kinézetben.

  1. Hubsan H501 C, tesztet itt olvashatsz róla
  2. Hubsan H501 S Standard/Advanced, bemutatót itt olvashatsz róla
  3. Hubsan H501 SS Standard/Advanced,bemutatót itt olvashatsz róla
  4. Hubsan H501 Air
  5. Hubsan H501 M

9d91ac0c-622c-4c78-80d0-09e312456589_1.png

Bogozzuk ki a gordiuszi csomót. A H501 C a H501 S olcsóbb változata, FPV nélkül, valamivel olcsóbban, de a telemetria képességeket megtartva. A gond az, hogy ha kimész a látótávból – ami nem különösebben bonyolult a kb. 500 méteres hatótávval – akkor nem látod, merre néz a kamera, ezért ezt én már nem javaslom megvételre.

A Hubsan H501 S és SS ugyanaz a gép, de az SS a második generáció, lényegi különbség nincs, egy-két dolgon módosítottak, de azért érdemes átfutni, mik az eltérések:

 Különbség

 Hubsan H501 S

 Hubsan H501 SS

 Dobozolás

 műanyag+karton

 többszintes karton, kisebb

 Orbit

 csak az Advancedben

 csak az Advancedben

 Kamera modul

 gép orrában

 akkumulátor alatt

 Matrica a hason

 H501 S

 H501 S- S

 Kamera hűtés

nincs

fém fedő

 

Mielőtt beletúrunk a szoftverükbe, nézzük meg a verziószámot és írjunk a services@hubsan.com email címre, mert az S és az SS firmware eltér, és így csúnya dolgokat okozhatunk, például repülésképtelenné tehetjük a gépünket. A standard és a fejlesztett modell közötti különbségeket a fenti linken található bemutatóban találjátok. Jellemezően szokott lenni EU raktárban is.

2_1_1.jpg

A Hubsan H501 Air egy fejlesztett H501 S modell, azzal a különbséggel, hogy WiFi-n keresztül IS irányítható, illetve egy kiváló, már-már DJI szintű szoftverrel rendelkezik, ami ráadásul elég megbízható is, plusz egy csomó okos dolgot tud. Ez a program egyébként azonos a H507A/H216A modellekkel is. A H501 Air is csatlakoztatható hagyományos távirányítóhoz, sőt még FPV szemüveghez is.

2_2_1.jpg

A Hubsan H501 M az Air „kiherélt” változata, ami elsődlegesen a kameraképességekben mutatkozik meg, hiszen az 1080p 720-ra csökkent, illetve sokkal olcsóbb távirányítóval érkezik, de nagyjából ennyi, amit felfedeztem, cserébe hihetetlenül olcsó, ahhoz képest, amit tud, nincs 35.000 forint. Aki le tud mondani a nagyobb kameráról, az ezt vegye, mert ennyiért még konkurenciája sincs.

sds_2.jpg

Az utolsó vonulatnak egyelőre egyetlen képviselője van, ez a Hubsan H122 D, ami egy szénkefés alapú versenygép akar lenni, viszont ellentétben azzal, amit megszokhattatok, ez egy komplett RTF csomag. Ez egyben azt jelenti, hogy:

  • megkapjuk a gépet
  • a távirányítót
  • az akkumulátort
  • egy FPV monitort
  • és az FPV szemüveget is

2_2_2.jpg

Egyelőre nincs sok információ róla, de akár még be is jöhet a dolog, bár hogy miért kell monitort és szemüveget is adni, az rejtély. Viszont a meglehetősen jó hivatalos honlapon további információk is fellelhetőek, illetve a Youtube csatornájuk is kellemes, érdemes például az oktató videókra ránézni.

Címkék: cikkek, Cikkek, Hubsan