Quadkopter blog

2016.jan.24.
Írta: Jackal_ Szólj hozzá!

Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 4. hét

sss.jpgA hétvégi felhozatalban támadnak a törpe kopterek minden mennyiségben. Mostanában azt hiszik a gyártók, hogy a fogyasztóknak az a jó, hogy ha minél több, egyébként totálisan fölösleges és rosszul működő funkciót zsúfolnak bele egy gépbe, miközben ezek egyre kisebbek lesznek. Így jönnek létre a 2 in 1, 3 in 1, és végtelen in 1 drónok, amelyek repülnek, gurulnak, úsznak és még ki tudja mit csinálnak. A másik csapásirány az, hogy egy már meglévő gépet kicsit átkozmetikáznak, majd rányomnak egy funckiót, így lesz az eddig X modellnek hívott gépből XH mint headless, XC mint kamera és mondjuk XW mint Wifis FPV gép. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a gépeket csak így lehet piacon tartani és van is rá kereslet, de azért ezek legjobb esetben is csak "faceliftjei" az előzőeknek, semmiképpen nem új modellek. Azért szerencsére akad igazi ujdonság is, nyomjatok a továbbra.

Tovább

Rc távirányító alapok - Legelterjedtebb RC rádió márkák

6-channel-rc-transmitter.gif

FRISSÍTVE: 2016.02.26: sorozat új részét belinkeltem

Ebben a cikkben általánosságban használt rádiófrekvenciás távirányítókról fogok beszélni. A választás nem könnyű, mert rengeteg a távirányító gyártó és elég nehéz eligazodni a sok funkció között. Ha megnézzük, hogy összességében a kopter építésben melyik lenne a legjelentősebb költség, akkor valószínűleg a rádiótávirányítóra szavaznék. Jó példa erre az Eachine EC 250 racer, ahol a 60.000-es árnak a felét teszi ki a Radiolink AT-9-es rádiója. Jellemzően a rádiógyártókat két nagy teoretikus csoportra szoktuk osztani, a régi nagy öregek - Futaba, Spektrum, Jr, Hitek - és az újabb, jellemzően Kínából származó gyártókra (de ez utóbbi senkit ne ijesszen meg, ott is vannak már prémium gyártók). 

Tovább

Overmax X-bee sorozat - Drónok a magyar piacról I.

maxresdefault_6.jpgAz tűnt fel valamelyik nap, hogy milyen sok olyan gépet látok az országban, amit pl. kínai weboldalakon nem látok, de közben nem is arról van szó, hogy kiemelt márkák lennének, mint a Blade vagy a Parrot. Ezért elkezdtem egy kicsit kutakodni, de hogy lássátok mire gondolok, bedobok néhány nevet, fogadjunk hogy mindenki találkozott már velük: Overmax X-bee, Btech Night Fury, Rayline, DWI stb. A tippem az volt, hogy ezek a gépek másolatai más "nevesebb gyártóknak" de mivel tudjuk, hogy mindenki mindenkit másol, ezért néha elég nehéz kibogozni visszamenőleg a szálakat.

Tovább

Nihui U807 teszt - A macska mindig a talpára esik

1_4.jpgFRISSÍTÉS: 2016.02.04. Bekerült még egy videó

Ismeritek a macska és a vajas kenyér dilemmáját? Kicsit így voltam én is a Nihui U807-el. Mivel a gépet a Wltoys V686G-vel egyetemben próbálgattam - lévén közös akkumulátorokat használok hozzájuk - ezért a tűrőképesség terén eléggé kontrasztos lett a kép. Tehát, mi a macska és a vajas kenyér dilemmája? Hajtás után megtudjátok.

Tovább

Nagy méretű, kamerás multikopter projekt V. - a motorokról és a Flying 3D X8-ról

maxresdefault_4.jpgIdeje beszélni egy kicsit a motorokról, mert ez sok mindent meghatározhat, ami a fényképezéshez és a videókészítéshez kell. Ha a repülésvezérlő a multikopterek agya, a propeller a láb, akkor a motor biztosan a szív lenne, ennek megfelelően fontos szerepet tölt be. A motor alapvetően meghatározza azt, hogy mire lesz inkább alkalmas a repülő alkalmatosságunk. Ahogy azt már a "Motorok és táplálásuk" című cikkben fejtegettük, a nagyobb gépeken kivétel nélkül BLDC - vagy más néven brushless vagy szénkefe nélküli - motorok vannak. A motor karakterisztikája alapvető paraméter ahhoz, hogy megbecsüljük milyen repülési tulajdonságokkal fog bírni a gépünk. Általában két nagyobb csoportra tudjuk szétválasztani a motorokat felhasználási terület szerint (ezek persze általánosítások, adott esetben eltérhetnek a valóságban):

Tovább

Sárgaláz - SJCAM SJ4000 teszt

q.jpgFRISSÍTVE: 2016.01.20

A nagy klasszikus SJCAM SJ4000, amit mindenki ismer, de én ebben a témában sajnos még szűz vagyok szóval kölcsön kértem egyet, a blogolvasók nagyobb dicsőségére. Szóval mit is kell tudni ezekről az akció kamerákról, ami a légi felvételek kapcsán is fontos? Kicsik, könnyűek és nem túl drágák, cserébe viszonylag jó (ami persze igen relatív) képet és videót képesek készíteni. Mivel az SJCAM lassan olyan legenda lesz, mint a nagy márka a GoPro, csak a kisebb büdzsével rendelkezők körében, hogy kamera és fényképezés témában ildomos egy ilyen cikkel kezdeni.

Tovább
süti beállítások módosítása