Karácsony előtti drónmustra - Mit, hol, mennyiért?

santa.JPGIsmét eltelt egy év, jön a piros puttonyos bácsi. Kicsik és nagyok (értsd: apukák, akik a gyerekre fogják az új repülő valami megvételét), a fotózás szerelmesei, a repüléskedvelők és mindenki más kezd keresésbe az interneten a tökéletes drón után kutatva. Éppen ezért megpróbáltam nektek összeszedni, hogy mit érdemes átnéznetek és hogy mi változott 1 év alatt.

Tavaly is írtam egy hasonló cikket és szerintem jövőre is fogok. Az egy évvel ezelőtti bejegyzés kapcsán érdekes megemlíteni, hogy az akkori modellek közül milyen soknak leáldozott. A micro gépek tulajdonképpen mind eltűntek vagy önmaguk továbbfejlesztett változataiban élnek tovább.

A minik pedig teljesen átalakultak, ahogy az egész szegmens, hiszen kitört a szobai versenygép láz. Olyan ismert modellek tűntek el szinte teljesen, mint a Hubsan X4 H107 sorozat (igaz, lett helyette sok minden más). Annak idején az oldalon közzé tettem egy Mit érdemes venni 10.000 Ft-ig listát is, ezek a gépek is majdnem mind kikoptak, egyetlen egy mohikánt tudnék még most is ajánlani, ez pedig a Nihui U807.

2087_02909_1446830792_500_309.jpg

Az idei válogatás természetesen már szofisztikáltabb, mint a 2015-ös, hiszen sok tapasztalatot szereztem 12 hónap alatt.

Amire figyeljünk: ajándékba csak RTF gépet vegyünk, amiben van akkumulátor, töltő és távirányító is. Az ARF, BNF, PNP csomagokból hiányzik valami, de ezt mindig feltünteti az adott oldal leírása. A legtöbb modellből van több verzió is, de az ARF modell és egy távirányító nem egyenlő az RTF modellel, mert az ARF-et sokszor nekünk kell felprogramozni. A WiFi alapú megjelenítést szintén kerüljük el, csak bosszúságot okoz, kivéve, ha az a DJI Lightbridge rendszere.  

Az FPV képes gépeknél nem magától értetődő, hogy a megjelenítő eszközt is tartalmazza a doboz. Ezt mindig ellenőrizzük le, de ökölszabályként azt lehet mondani, hogy a versenygépek, a WiFi alapú kameraplatformok szinte soha, míg az FPV-vel jelölt gépek szinte mindig tartalmaznak megjelenítőt.

Az árak az árfolyamváltozások és az akciók függvényében változhatnak, én az optimális árakkal számoltam.

5.000 forint alatt: itt nincs túl nagy választék, inkább csak próbálgatásra való gépeket találunk. Ezek többnyire kiegészíthetőek mini kamerával, ami jó móka lehet hosszabb távon. Rengeteg gyenge modellt lehet itt találni, de mindegyik képes repülni és igazából nincsenek nagy különbségek a hasonló technika miatt. 

  • Eachine E010: egész jó kis gép, nincs túl sok hibája, de erénye sem, viszont nagyon olcsó és majdnem elpusztíthatatlan. Tesztet itt olvashatsz róla.
  • JJRC H36ugyanaz a gép, mint az Eachine, de jellemzően nem a Banggood forgalmazza.

5-10.000 Ft között: a kategória kiegészül egy picit drágább, méretükben jellemzően nagyobb gépekkel, vagy az előbbiek FPV kamerás változataival. A nagyobb gépek vígan elrepülnek kültérben is és itt még elég olcsó és problémamentes az alkatrészek beszerzése is.

  • Syma X5: a nagy öreg, koros, de még mindig tartja magát, néha Auchanban is kapható 20.000 Ft körül. Tesztet itt olvashatsz róla.
  • Nihui U807: a legélvezetesebb belépő kategóriás gép, szerelhető rá kamera is. Régebbi modell, néha nehéz beszerezni (én is a BNF verziót linkeltem). Tesztet itt olvashatsz róla.
  • XK X250: alapváltozat fér be ide, jó minőségű és később rakható rá kamera és FPV szett is.
  • XK X100: a tapasztaltabbak kedvence, kicsi, könnyű, megy, mint a rakéta, tud 3D-t és Acro módot. Ráadásul párosítható egy hobby kategóriás távval, az X7-el is, ami programozható. Ha szerencsénk van, lesz ennyiért, ha pechünk van, akkor egy kategóriával feljebb csúszik. Gearbesten szokták akciózni, most éppen drága, de azért érdemes ránézni néha. Tesztet itt olvashatsz róla.
  • Eachine E010 és egy Eachine TX01 vagy TX02 kamera is kijön ennyi pénzből (ezek nem tudnak felvenni, csak a képet adják át egy megjelenítőre)

10-20.000 Ft között: az előzőek különböző változatai és egy hordányi mini versenygép foglal itt helyet. A tapasztaltabbak, és akik a rossz idő miatt beltérbe menekültek, azok leginkább innen fognak szemezgetni. Figyeljünk arra, hogy a versenygépek esetében a KIT sokszor azt jelenti, hogy nekünk kell összeforrasztanunk az alkatrészeket, illetve ezekhez szinte sosincs távirányító. Ajándékba NE adjunk ilyet, kivéve, ha hobbyőrült kapja.

  • Eachine Tiny QX95: az egyik legjobb mini versenygép, már elég erős, hogy jókat lehessen repkedni vele a széklábak között, de nem túlságosan. A csomagban nincsen TÁVIRÁNYÍTÓ, viszont két akkumulátor jár hozzá. Black Friday miatt, most olcsóbb. Teszt hamarosan.
  • Eachine Fatbee/Furibee 90: még élvezetesebb lehet, mint az Eachine Tiny QX 95, még nem jött ki, de 2 cellás akukkal és hozzá való motorokkal érkezik, vagyis megy majd, mint a golyó. A két modell azonos, de átcímkézés miatt különböző néven is kaphatóak. Gyerekeknek nagyon nem ajánlott gép és hiába pici, inkább kültéri. A csomagban nincsen TÁVIRÁNYÍTÓ, viszont két akkumulátor jár hozzá.
  • Syma X5HC: a sima Syma felújított változata, magasságtartó szenzorral és új színekkel, alig drágábban.

20-50.000 Ft: ez már egy elég nagy szegmens, ezért az árakat is kiírtam a gépek mögé, emelkedő sorrendben. Itt már rengeteg nem szénkefés gép is megtalálható, illetve kameraplatformok is feltűnnek a színen. Ez egyben azt is jelenti, hogy elég nagy a szórás tudásban és a használat céljában is. Vannak erős drónok, amelyeket semmi szín alatt nem szabad 14 évnél fiatalabb gyerek kezébe adni, mert sérülést vagy anyagi kárt okozhatnak.

  • Hubsan H502 E, 23.000 Ft: a tökéletes kezdőgép. GPS alapú, magasságtartós, magától visszatér, fel és leszáll, van benne egy 720p kamera és iszonyatosan könnyű vele repülni, emellett még olcsó is. Tesztet itt olvashatsz róla.
  • Syma X8HC, 23.000 Ft: nagyobb méretű kamera platform, szénkefés alapokon. Nagyon nyugodt, könnyen repülhető, hosszabb üzemidővel, tartja a magasságát, de a kamerája pocsék. Tesztet itt olvashatsz róla.
  • JJRC X1, 28.000 Ft: brushless gép, a drónok Dodge Viperje,  pont olyan kezelhetőséggel. Erős, de hajlamos a kitörésekre. Tesztet itt olvashatsz róla.
  • XK X251, 30.000 Ft: a JJRC X1 finomabb változata, remek távval, sokkal jobb kezelhetőséggel, cserébe nem olyan erős. Kapható EU raktárból is. Tesztet itt olvashatsz róla.
  • Eachine Wizard X220 ARF, 43.500 Ft: a tökéletes budget versenygép. Erős, gyors, stabil, a legtöbb hibáját kiküszöbölték a frissítésnél. Két gond azért van vele, nincs OSD és beépített csipogó, amivel megtalálhatjuk, ha elveszik. Van RTF modell is + 50 USD-ért.
  • Asoenma CG035, 28-50.750 Ft: a mindenes gép, ez is brushless motoros, elég stabil, duál GPS/GLONASS rendszert használ, követi a gazdáját és van hozzá kamera és FPV szett, felárért. 
  • Hubsan X4 H501 C, 45.500 Ft: remek, nem szénkefés gép, 1080p kamerával. Autóban ez lenne a kupé, remek minőség, jó táv, jó fények, elég hosszú üzemidő.

50-100.000 Ft: Tipikusan az előző gépek drágább változatait és néhány alap kameraplatformot találhatunk itt. Ebben az árszegmensben azért már van olyan komplett gép, ami nem szénkefés, van rajta normális kamera, képmegjelenítő, GPS stabilizált, stb. A versenygépek hasonlóan izgalmasak, iszonyatosan erősek és gyorsak, de ezekhez azért már kell némi tudás.

  • Eachine Pioneer 350, 55-63.000 Ft: alap kamera platform, de 915MHZ-s FPV rendszerrel is lehet venni (ami itthon nem engedélyezett...). Várhatóan a képátvitel nagy távolságokat is át fog hidalni, de a kicsi akkumulátor, a gimbal és a kamera hiánya miatt költeni kell a gépre, ezért csak feltételesen ajánlható.
  • Hubsan X4 H501 S, 63-75.000 Ft: Szerintem a Number One kamera gép, 100.000 Ft alatt. Teljes telemetria, beépített monitor a képátvitelhez, GPS stabilizált, követő funkció, 1000 méter fölötti hatótáv, kétféle távirányító, remek világítás, majdnem tökéletes, egy 3 tengelyes gimbal hiányzik róla, de mindent sajnos nem lehet. Bemutatót itt olvashatsz róla.
  • Kingkong GT 210, 64-67.000 Ft: Az Eachine Wizard kisebb és még jobb minőségű ellenfele. Csak RTF verzióban létezik, ezért nem fért be az egyel alacsonyabb árkategóriába, egyébként nagyjából hasonló tudást képvisel, de a vezérlője választható.
  • Diatone Crusader GT2 200, 81.000 Ft: Nekem most ez a csúcs versenygép 300 dollár alatt. Brutális teljesítmény, remek képátviteli rendszer, jól összeválogatott alkatrészek, 30/60A szétgyilkolhatatlan ESC, OSD, tehát nagyjából minden, ami kellhet. A gép annyira erős, hogy még a haladók is óvatosan repkedjenek vele. Csak PNP verzióban létezik (nincs táv, töltő, vevő és akkumulátor).
  • Upair One alapváltozat, 86.000 Ft: gondolkodtam, hogy betegyem-e, mert sok baj volt vele régebben, ám ez már a ráncfelvarrás utáni modell és komplett rendszert alkot, stabilizátorral, kamerával, monitorral együtt. 100.000 Ft alatt nincs más gép, ami ennyire komplett lenne, ezért megér egy pillantást.
  • Egyéb megfontolandó gépek: használt DJI Phantom 2-ből szép számmal van eladó a fórumokon.

100.000 Ft fölött: egyértelműen uralja a kategóriát a DJI, minden tekintetben. Én jelenleg nem is nagyon látok más kamera platform modellt, amit érdemes lenne megvenni, kivéve, ha valami speciális dolgot szeretnénk csinálni. A kategóriát nem részletezném, akit bővebben érdekel a paletta, az a "DJI atombomba" című cikkben utána olvashat. Szerintem jelenleg a legjobb vétel ár/érték arányban a DJI Phantom 3 Advanced.