JJRC H26 W - Zöld óriás, bunkósbottal

jjrc-h26-with-fpv-quadcopter-drone-_1.jpeg

FRISSÍTVE: 2016.09.03 BEKERÜLT A GÉP 3D MODELLJE

Márpedig ilyen állat nem létezik, mondta Jóska bácsi és kizárta a zsiráfot a fészerből. A JJRC nem létezhetne, mert gepárdot nem ötvözünk elefánttal, mint ahogy egy kamera platform sem lehet villámgyors. A gepefánt vagy az elepárd egy érdekes teremtmény, nagy, gyors, félelmetes, még sem hiszed el, amikor meglátod. A JJRC H26 W pontosan ilyen, nagy, ijesztő, pusztító a levegőben, jó kamera platformnak, de egy teljesen lehetetlen halmazt képez egy személyben, önmagában. Erről lesz ma szó, vagy valami hasonlóról, persze nem kell elhinni, hiszen tudjuk, hogy ilyen állat nem létezik.

A Real Drone Simulator csapatnak meg kell köszönnöm, hogy volt lehetőségem tesztelni a fél JJRC flottát, illetve hogy Gábor megmutatta, hogy egy betonkukával is lehet a levegőben bukfencezni. A betonkuka kifejezés valami irdatlan nagy dologra utal, aminél már nincs feljebb, olyan mint Aladin az admirális generális, ő a leg-leg. Ezt a JJRC H26 W minden értelemben teljesíti, ugyanis olyan brutálisan nagy, hogy nem hiszed el amikor meglátod. Mi a f*sz ez? Gondolja először mindenki, amikor a gép mérete durván alázza a mellé tett XK Detect X380-C-t, aminek a 380mm-es motortávolságához még hozzájön a gép 10 colos, vagyis 25,4 cm-es propellere. A H26 W 57! centiméter, vagyis 570 mm, ez irdatlan nagy.

Méretét meghazudtoló kecsességgel mozog a levegőben, már amennyiben egy kőgolyó gurulását annak lehet nevezni. Ami megdöbbentő, hogy ez JÓ, ÉLVEZET vele repülni, bár ebben a kategóriában ha a Nihui tovább suhan, a JJRC H26W tovább omlik a levegőben. Ez nagyjából annyira szürreális érzés és látvány, mint a kacsacsőrű emlős létezése, mindenki próbálja ki, aki teheti.

Anyagminőségre a gép nem rossz, de amit kiemelnék, az a lába. Nincs rögzítve, ezért kihúzható vagyis könnyű szállítani, ellenben elég masszív T formában végződik, kis szivaccsal, ami segít abban, hogy ne pattogjon leszálláskor, plus kiemeli a gépet 18 cm magasra. Innentől kezdve egy komplett RC versenyautó pálya elfér a gép lábai között, adva magát elvetemült modolásra, gimbal, kamera, FPV, meg amit még nem szégyenlünk. A gép ráadásul elég erős ahhoz, hogy megemeljen egy sport vagy FPV kamerát is. A géphez jár propellervédő, amit RDS Gábor a gépen hagyott, szerintem nem kell az oda, de nem is árt (amennyiben a fára felakadás megnövekedett hajlamát nem tekintjük ártalomnak). A propeller és a hajtás szerintem egy az egyben a JJRC Tarantuláról lett átemelve, a propeller és az áttétel tengely biztosan ugyan az, csak a súly nagyobb, ezért is repül dinamikusan, de darabosan a gép. Mivel a Tarantula alkatrészei jó eséllyel csereszabatosak, ezért alkatrész paránk biztosan nem lesz a gép kapcsán. A legnagyobb baj a Tarantula esetében is a gyorsan elkopó réz fogaskerekek a motortengely végén, de erre találtam megoldást az Aliexpressen, íme. Ami még meglepett, hogy a motorok hőelvezető profilokat kaptak, na ez mekkora? (ez pl. a Tarantulánál nem létezik) Szóval néha azért a JJRC tud villantani dolgokat, gondoljunk csak a legolcsóbb brushless gépre, a JJRC X1-re.

A JJRC H26 két kamerával (és gimballal) érkezik, van egy 2MP-s rettenet, ami már ránézésre olyan borzalmas anyagminőséggel rendelkezik, hogy megijedsz tőle. A 3MP-s kamerán már normális lencse is van, én tuti ezt venném belőle, ez utóbbi egyébként a D alverzió. A 2MP-s kamera videókészítési képességei konvergálnak a nullához, de a 3MP-s kamera normális üveg lencsét kapott, ez már-már Syma X8G-i magasságokba emeli a videóminőséget.

A kamerák egyébként "gimballal" jönnek, ezt azért tenném zárójelbe, mert ez egy úgynevezett "tiltpan" kamera, ez azt jelenti, hogy nem stabilizál, viszont a távról vezérlehető a kameraszög, tehát lefordíthatjuk a kamerát abba az irányba, amerre nézni szeretnénk vele. Tehát még egyszer ez nem egy girostabilzált gimbal, hanem egy power gimbal, nem stabilizál, de mozgatható a kameraszög.

Ez persze felvet egy problémát, honnan tudjuk majd, hogy merre néz? Nos, a W verzió átadja a képet WIFI-n a telefonunkra, az 5.8GHZ-s verzió pedig egy kis képernyőre, legalábbis ezt szoktam írni, de ILYEN NINCSEN. Ejnye JJRC, ez hogy maradhatott ki?

A gép elég nehéz, 436 gramm, akkumulátor nélkül. Mivel a technika ugyan az, mint a Tarantulában, ezért a plusz súly miatt kevésbé dinamikus, de még nem lassú, de ami sokkal fontosabb, az azonos technikát a nagyobb súly jobban stresszeli. Vagyis ha akciókamerát akarunk rárakni, akkor ezzel számoljunk, ellenben egy Runcam 2 HD akciókamera már megfelelő lehet, erről RDS Gábor egy tesztvideót is készített, a gép gond nélkül mozgatja. Az akkumulátor méret egy picit fura így, hiszen a Syma X8 HC, ami majdnem ilyen nehéz 2000mAh-s akkumulátort kapott.

Visszakanyarodva az akkumulátorra,1200mAh 7.4V, de speckó csatlakozós, amit csak azért heftöltek rá a JJRC műhelyeiben, hogy NE legyen pont olyan mint a Tarantuláé, ezért direktben nem is cserélhetőek, modolni kellene a dolgokat, de szerintem ennyit nem ér meg a dolog. Mivel a Tarantula üzemideje terheletlenül olyan 9-10 perc környékén alakult, de az egy könnyebb gép, itt maximum 7-8 percre számíthatunk, illetve ennél is kevesebbre, ha telepakoljuk a gépet, mint ahogy az effajta igavonó barmokat szokás.

A ledek kicsit bazárira sikerültek, olyan színesek, hogy ha felcsendülne a Jingle Bells, akkor sem lennénk meglepve. Éjszaka nem volt alkalmam repülni vele, de ekkora tömeg nem hinném, hogy jó repülővé teszi a gépet, de nem is erre való.

TÁVIRÁNYÍTÓ

A távirányító majdnem ugyan az, mint a JJRC H31 esetében, persze többet tud. Ezt sajna nem volt érkezésem végigpróbálgatni, de kerestem egy ideillő képet, hogy képben legyetek:D.8.jpg

Ami érdekes, hogy itt a potméterek már nem kamu potméterek, mint a JJRC H31 esetében. Mind a kettő megnyomható, de a jobb oldali egyszeri nyomásra headless módba kapcsol míg hosszabb nyomásra pedig one-key return módba kapcsolja a gépet. És most jön a magic (hiánya), a bal oldali gomb nem csinál semmit, pedig a kézikönyv azt írja, hogy ez a gomb a fixed high (height?) mód beállítására való. Ha a tippem helyes, ez egy jövőbeni, magasságtartásra képes verziónak lesz a funkciója, ami ma még nem létezik. A jobb vállon lévő gombbal a sebesség módokat változtathatjuk, illetve a gép a gomb megnyomása és egy irány húzása után bukfencezni kezd, ami ebben a méretben igen nevetségesen néz ki. A bal oldali vállgomb a fotó és a gyári kamera kapcsolgatására szolgál. A gyáriak 2-300 métert mondtak hatótávra, nem tudom ennyi van-e, de érzésre 150 méterre jártunk (és még ment volna), illetve mivel a gép bazi nagy, még lehet látni az orientációt is, így itt a nagy hatótávnak végre értelme is van.

VARIÁNSOK

Ebből annyi van, mint égen a csillag, ezért nem könnyű eligazodni közöttük:

jjrc-h26-parts-0044.jpg

Ami viszont nincsen, az az 5.8-as FPV, ami azért meglepő, de biztosan lesz majd ilyen is. Ez meglepő, viszont nem olyan elrugaszkodott ötlet ráapplikálni egyet, de azért az már jelentősen megnyomja a költségvetést (Runcam 1 15,000, Eachine TS832 /TS840/OSD5840 adó 5000-6000 körül + a képmegjelenítő)

ÖSSZEFOGLALÓ

Mint látható, az árak nem verdesik az egeket, szerintem így a modell kifejezetten ajánlott kategóriába evez át, mert nincs olyan hibája, ami miatt ne lehetne megvenni. Ez igazából inkább egy móka kopter, sem mint egy jó kamera platform, de valahogy sikerült úgy ötvözni a tulajdonságait, hogy szerethető és vicces legyen, ez pedig feledteti a többi tulajdonságát, ami esetleg hátrányos lenne (üzemidő, súly, FPV hiánya).

"Vélemény egy mondattal (conclusion with one sentence)": jó hatótáv, brutális méret és láthatóság, vicces vele repülni, erős, egész jó 3MP kamera, sok alkatrész, motorhűtés; kicsit nehéz, rövidebb üzemidő, kis akksi, speciális akku csatlakozó, nincs 5.8-as FPV; good range, brutal size and visibility, very funny to fly, with powerful engines, and a not so bad 3MP camera, lots of spare parts which i widely used in other modells such as JJRC Tarantula, heatsinks on motors; short flight time, the battery is not big enough to this monster, proprietary battery connector, no 5.8GHZ FPV kit.

 Előnyök

 Hátrányok

 - olcsó  - átlagnál rövidebb üzemidő
 - nagy és jól látható  - nincs 5.8 GHZ FPV 
 - erős  - speciális akkumulátor csatlakozó
 - egész jók a ledek  - nyitott fogaskerékház 
 - sok alkatrész, sok verzió
 - 3MP kamera jobb mint az átlag
 - elbír akciókamerát és FPV kamerát is
 - ki be kapcs gomb és csatlakozók a hason

 

 DESIGN (ahogy kinéz)

9

 MINŐSÉG (amilyen anyagból van)

8

 REPÜLÉSI TULAJDONSÁGOK (ahogy repül, forog, kezesség)

10

 TÁVIRÁNYÍTÓ (milyen fogni, milyen funkciói vannak, jó-e a mérete)

9

 ÜZEMIDŐ (mennyi ideig marad a gép a levegőben, milyen gyorsan tölt fel)

7

 KÖLTSÉGEK (ár, alkatrészek ára)

9

 STRAPABÍRÓSÁG (mennyire törik, hogyan bírja az ütközéseket)

8

 SZERETHETŐSÉG (vannak-e idegesítő vagy szerethető tulajdonságai)

10

 VÉGEREDMÉNY (a pontok átlaga, kerekítve)

8,75

 

A gép Real Drone Simulatoros Sketchfab modellje (klickelj a képre a 3D-s megjelenítéshez):

jjrch26_sketchfab.JPG